22/09/2016

Τούρκοι στον Ομπάμα: “Ή εμείς ή οι Κούρδοι κατά του ISIS” - Οι ΗΠΑ συζητούν τον εξοπλισμό Κούρδων παρά την Άγκυρα…

Ο Ιμραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Τουρκία σε επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα, εάν σε αυτή συμμετάσχουν Κούρδοι μαχητές του PYD/YPG, τους οποίους θεωρεί παρακλάδια του PKK! Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, επιμένοντας ότι η θέση των Τούρκων είναι ίδια με αυτή στις επιχειρήσεις για τις πόλεις Μανμπίτζ και την Τζαραμπλούς.

Η αμερικανική κυβέρνηση μελετά σχέδιο απευθείας εφοδιασμού των Κούρδων της Συρίας που μάχονται κατά του ΙΚ, αναφέρει η εφημερίδα New York Times σε κείμενο του δημοσιογράφου ERIC SCHMITT. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το εν λόγω σχέδιο έχει συζητηθεί από επιτελείς του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με εντολή του προέδρου Ομπάμα, καθώς αναζητείται τρόπος ταχύτερης εξουδετέρωσης του ΙΚ. Ο Ομπάμα είχε ζητήσει την πραγματοποίηση μια μεγάλης κατά των τζιχαντιστών επίθεσης πριν ο ίδιος εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο. Στόχος της επίθεσης θα είναι η απελευθέρωση της Ράκα, της «πρωτεύουσας» των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία.  Πέντε ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί επί του σχεδίου, αλλά δεν έχει προχωρήσει η συζήτηση των όρων καθώς ακόμα το σχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Οι Κούρδοι έχασαν πρόσφατα τη βασική τους πηγή προμήθειας οπλισμού, την συριακή κυβέρνηση, μετά την επαναπροσέγγιση Ρωσίας–Τουρκίας και τις συγκρούσεις Κούρδων–δυνάμεων Άσαντ. Τα τελευταία δύο χρόνια το Πεντάγωνο είχε διαθέσει ελαφρύ οπλισμό και πυρομαχικά σε ένοπλες ομάδες αποδεκτές από την Τουρκία που μάχονται στην Συρία. Τουλάχιστον 350 εναέριοι ανεφοδιασμοί αυτών έχουν πραγματοποιηθεί. Όμως λόγω της τουρκικής αντίδρασης δεν διέθεσαν οπλισμό στους Κούρδους. Αναλυτές αναφέρουν ότι η υποστήριξη του Πενταγώνου στους Άραβες της Συρίας αποτελούσε απλώς κάλυψη για την υποστήριξη προς τους Κούρδους η οποία εκφραζόταν κυρίως με αεροπορικές επιδρομές. Ο απευθείας  εξοπλισμός όμως των Κούρδων θα αποτελέσει σημαντική στροφή, πρακτικά και συμβολικά. «Αν αυτό συμβεί το φύλλο συκής θα πέσει και θα υπάρξουν σοβαρά ζητήματα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας», αναφέρει ο Σονέρ Καγκαπτάι του Ινστιτούτου Μεσανατολικής Πολιτικής.

http://mignatiou.com/

No comments :

Post a Comment