16/09/2016

Σύνοδος κορυφής στη Μπρατισλάβα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είπε μια μεγάλη αλήθεια,κατά την άφιξή του στην Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας. “Αν οι ΗΠΑ απομακρυνθούν από την Ευρώπη δεν έχουμε τη δυνατότητα να εγγυηθούμε την προστασία της”. Καμία έκπληξη… Η Ευρώπη δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με το θέμα Άμυνα.Τώρα που λέει -ξαναλέει για την ακρίβεια- ότι “ήρθε η ώρα”, οι εξελίξεις την έχουν ξεπεράσει προ πολλού.Δεν υπάρχει χρόνος να οργανώσει την “αυτονομία” της άμυνάς της. Και βέβαια δεν υπάρχει και χρήμα πουθενά εκτός από τη Γερμανία. Ο Ολάντ είπε ότι η χώρα του προσπαθεί μόνη για την ευρωπαϊκή άμυνα.Κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί εκτός των άλλων είναι και αναποτελεσματικό. Μετά από το Brexit η αλήθεια είναι ότι η Γαλλία πρέπει να αισθάνεται μοναξιά στον τομέα της Άμυνας. Ο Ολάντ στις δηλώσεις του επέμεινε στο γεγονός ότι η Ευρώπη “πρέπει να είναι σε θέση μόνη της να εγγυάται την προστασία της”. Και πρόσθεσε την μεγάλη και δυσάρεστη αλήθεια: “Όλοι ας το ξέρουν καλά: αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να απομακρυνθούν, η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να εγγυάται μόνη της την προστασία της”. “Η ευρωπαϊκή άμυνα, είναι η πρόκληση για την Ευρώπη: Μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία μας κυρίως από την τρομοκρατία και μπορούμε να φροντίσουμε ώστε οι στρατιωτικές μας ικανότητες να είναι ισχυρότερες για την προστασία μας;” κατέληξε ο Ολάντ.

«Είναι ζήτημα πολέμου και ειρήνης», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη και δεσμεύθηκε να κάνει το παν, προκειμένου να αποτρέψει την διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν είμαι υπερβολική όταν πρέπει να επισημάνω ότι η Ευρώπη δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Αυτό με πονάει και καταβάλλω κάθε προσπάθεια η οποία θα μας επιτρέψει να αναζωπυρώσουμε όλα όσα αντιπροσώπευε κάποτε η κοινότητα», δήλωσε νωρίτερα απόψε η κυρία Μέρκελ, στο πλαίσιο συνεδρίου με θέμα την ελευθερία του Τύπου που διοργανώνεται στο Πότσνταμ. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο, η καγκελάριος δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείσει την πόρτα στην παγκοσμιοποίηση ή να αγνοήσει τους πολέμους και την φτώχεια. «Εγώ πάντως δεν θα σταματήσω ποτέ να προωθώ μια κοινή Ευρώπη», τόνισε και δήλωσε πεπεισμένη ότι η απομόνωση της Ευρώπης από τα προβλήματα του κόσμου στον 21ο αιώνα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. «Οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις και η φτώχεια μας αφορούν. Ταυτόχρονα, μπορούμε εμείς οι Ευρωπαίοι να δούμε ότι δεν είμαστε αβοήθητοι απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ενωμένοι είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας στον κόσμο. Μια τολμηρή Ευρώπη, μια Ευρώπη της ελευθερίας, είναι μια Ευρώπη που δεν ρυθμίζει τα πάντα. Και αυτό θα αποτελέσει θέμα της Συνόδου στην Μπρατισλάβα», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Τα τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ από την κεντρική Ευρώπη θα υποβάλουν στη σημερινή σύνοδο κορυφής στη Μπρατισλάβα ένα κείμενο κοινών προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ένωσης, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στο δημόσιο ραδιόφωνο. «Οι χώρες της V4 (της ομάδας Βίσεγκραντ) ετοιμάζουν ένα (κείμενο) και θα το υποβάλουμε…. ως κοινή πρόταση της V4 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα είναι μια σημαντική στιγμή στην πορεία αυτών των τεσσάρων χωρών», δήλωσε ο Όρμπαν σε συνέντευξη που δόθηκε χθες αλλά δημοσιοποιήθηκε σήμερα το πρωί. Ο Όρμπαν είπε επίσης ότι αναμένει η μεταναστευτική πίεση να αυξηθεί και πάλι στα Βαλκάνια, μόλις επιδεινωθεί ο καιρός και δυσκολέψει ο διάπλους των θαλασσίων οδών προς την Ιταλία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τους 27 να λύσουν στη Μπρατισλάβα το προσφυγικό πρόβλημα με ευρωπαϊκό τρόπο. Τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Μάρτιν Σουλτς τη χαρακτήρισε επικίνδυνη. Η Γερμανία επωμίζεται στο προσφυγικό “τεράστια βάρη” λόγω της άρνησης ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχτούν πρόσφυγες. Ιδίως οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εγκατέλειψαν μόνη τη Γερμανία, η οποία είναι διατεθειμένη να σηκώσει το μεγάλο βάρος, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή του στη Frankfurter ALlgemiene Zeitung (FAZ). Ο Μάρτιν Σουλτς απέκρουσε δε την κατηγορία ότι η Γερμανία ασκεί “ηθικό ιμπεριαλισμό”: «Η γερμανική κυβέρνηση δεν κραδαίνει κανένα ηθικό ρόπαλο, αλλά αναγνώρισε απλώς ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης και πρέπει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος», διότι δεν γίνεται διαφορετικά και «για αντάλλαγμα εγκαταλείπεται». Υπερασπίστηκε μάλιστα ρητά τη Γερμανίδα καγκελάριο, λέγοντας: O,τι είπε η Μέρκελ πριν ένα χρόνο “ήταν σωστό”. Ο σοσιαλδημοκράτη πολιτικός απείλησε εμμέσως ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αλλάξει τακτική, διότι φέρει “τεράστιο βάρος”, υποστηρίζοντας οικονομικά χώρες οι οποίες αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες. Η Γερμανία έχει το δικαίωμα μπροστά σ΄αυτήν την κατάσταση να πει: «Τότε θα πρέπει να μιλήσουμε συνολικά για την ευρωπαϊκή πολιτική και την κατανομή των βαρών». Τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία λαμβάνει η Πολωνία καθαρά κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ «συγχρηματοδοτούνται από σκληρά εργαζόμενους πολίτες στη Γερμανία» είπε με νόημα. Ο κ. Σουλτς συνέκρινε μάλιστα την πολιτική απέναντι στη Ρωσία με την προσφυγική κρίση. Χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες αισθάνονται να απειλούνται από τη Ρωσία, έλαβαν στρατιωτική βοήθεια και απολαμβάνουν «αλληλεγγύη στην πράξη», υπό τη μορφή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. ‘Οταν όμως «έλθουν πρόσφυγες οι ίδιες αυτές χώρες, οι οποίες χτες ακόμα ζητούσαν αλληλεγγύη, λένε πως δεν είναι διατεθειμένες να το κάνουν».

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment