14/09/2016

ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ, ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ. "Η ISIS δεν εγκατέλειψε την Τζεράμπλους, απλά έκοψαν τα γένια τους".

ΡΩΣΙΑ: http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/09/blog-post_671.html
Η.Π.Α: http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/09/blog-post_793.html

ΧΕΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΡΑ ΤΟΥ Ο ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΔΕΚΑ ΠΑΝΕΣ ΑΛΛΑΞΕ...

Ο Τζον Μπρένναν είναι ο Διοικητής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, γνωστής παγκοσμίως ως CIA. Στις 07/9/2016 παραχώρησε συνέντευξη στο Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (Combating Terrorism Center/CTC), στην οποία δεν έριξε μόνο «προειδοποιητικές βολές», αλλά μάλλον προδιέγραψε το μέλλον της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και του Ιράκ. Είπε συγκεκριμένα: «Όταν κοιτώ στο μέλλον, δεν ξέρω κατά πόσο ή όχι η Συρία και το Ιράκ είναι δυνατό να συναρμολογηθούν. Υπήρξε τόση πολλή αιματοχυσία, τόση καταστροφή, τόσες πολλές συνεχόμενες κοχλάζουσες εντάσεις και θρησκευτικές διαιρέσεις. Αμφιβάλλω αν θα δούμε, στη διάρκεια της ζωής μου, τη δημιουργία μιας κεντρικής κυβέρνησης και στις δύο αυτές χώρες που πρόκειται να έχει την ικανότητα να κυβερνήσει δίκαια. Θα μπορούσα να δω κάποιο είδος ομοσπονδιακής δομής, έτσι ώστε να έχετε μια κεντρική κυβέρνηση, αλλά επίσης πρόκειται να έχετε ίσως αυτόνομες περιοχές. Πολλά εξαρτώνται από το τι θα συμβεί στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Αλλά δεν ξέρω εάν θα δούμε κεντρικές κυβερνήσεις σε οποιαδήποτε εκ των δύο αυτών χωρών που θα ασκούν την ίδια μορφή ελέγχου.».

Η φράση αυτή του Τζον Μπρένναν δεν είναι τυχαία, ούτε εκστομίσθηκε κατά λάθος. Ο Μπρένναν, προτού τεθεί επικεφαλής της μεγαλύτερης υπηρεσίας πληροφοριών στον κόσμο, υπήρξε στέλεχος της CIA από το 1980 έως το 2005, επιχειρησιακός πράκτορας και αναλυτής, με θητεία Σταθμάρχη στη Μέση Ανατολή και Συμβούλου του Προέδρου Ομπάμα σε θέματα ασφαλείας και αντιτρομοκρατίας. Γνωρίζει άριστα τον αντίκτυπο των δηλώσεών του και επεδίωκε να στείλει τα μηνύματα προς τους αποδέκτες που απευθύνεται. Ο Διοικητής της CIA εκτιμά, ότι η Συρία θα χωρισθεί σε αυτόνομες περιοχές, κάτι που στο Ιράκ έχει εφαρμοσθεί από πολλών ετών. Οι αυτόνομες περιοχές που «βλέπει» ο Μπρένναν θα απαρτίζουν την ομοσπονδιακή δομή, προκειμένου να αποφεύγονται οι συγκρούσεις και να διοικούνται καλύτερα. Κατ’ ουσίαν, ο επικεφαλής της CIA πληροφορεί και τον Άσσαντ και τον Ερντογάν και όποιον ενδιαφερόμενο, ότι τα κουρδικά καντόνια, μεταξύ άλλων, παρ΄ όλο που δεν έχουν ενωθεί, έχουν επιτύχει ωστόσο τον σκοπό τους, που είναι το πρότυπο της ομοσπονδοποίησης της Συρίας. Και πάντως αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν θα μπορέσει να ανατρέψει καμία δύναμη, διότι σε αυτήν έχουν συμφωνήσει όπως όλα δείχνουν και οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/09/cia.html

Ο αρθρογράφος Πάτρικ Κόκμπουρν έγραψε στην εφημερίδα Ιντεπέντεντ άρθρο σχετικά με την επίσκεψη του στην Δαμασκό. O Kόκμπουρν έγραψε πως η επιχείρηση εισβολής που άρχισε η Τουρκία είναι ¨μυστήριο¨ και ότι η ISIS μετά από την έναρξη της επιχείρησης άφησε την πόλη χωρίς καμία αντίσταση. Ο ίδιος παραθέτει δηλώσεις στελέχους της ISIS ονόματι Φαράζ στις οποίες αυτός λέει πως «όταν ο τουρκικός στρατός μπήκε στην Τζεράμπλους μίλησα με τους συντρόφους εκεί. Η ISIS δεν εγκατέλειψε την πόλη, απλά έκοψαν τα γένια τους». Στο άρθρο αναφέρεται πως ο 30 ετών Φαράζ, ήταν μεταξύ των 150 μαχητών της ISIS όταν το ΥPG κατέλαβε την πόλη Τελ Αμπιγιάντ το 2015. Σύμφωνα με το άρθρο ο Φαράζ δήλωσε: ¨Η Τουρκία στήριξε πολύ την ISIS. Τον Μάιο του 2015 που ήμουν στην Τελ Αμπιγιάντ παίρναμε από τα σύνορα πολλά όπλα και πυρομαχικά χωρίς κανένα εμπόδιο από τις συνοριακές τουρκικές δυνάμεις.¨ Ο Φαράζ που είναι μέλος της ISIS αναφερόμενος στον Ερντογάν είπε πως ¨Είναι πολύ καλύτερος από τους άλλους Άραβες δικτάτορες¨. Επίσης είπε πως η Τουρκία ενεπλάκη στα εσωτερικά της Συρίας στηρίζοντας την ISIS, πως ο Ερντογάν θέλει να στήσει ένα περιβάλλον συγκρούσεων με τους Κούρδους στην Τουρκία και ότι αυτός είναι ο υπεύθυνος για ¨τον διαμελισμό της Συρίας¨.

No comments :

Post a Comment