06/09/2016

Τουρκία: Ζητά ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην βόρεια Συρία - Πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση στο βόρειο Ιράκ

Έχοντας επιτύχει την ενοποίηση των εδαφών στην βόρεια Συρία που τα δύο τεθωρακισμένα τμήματα του Τουρκικού Στρατού κατέλαβαν από τις 24 Αυγούστου μέχρι και την 4η Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση της Άγκυρας επέτυχε στον αρχικό της στόχο που ήταν η δημιουργία μιας αρχικής συνοριακής ζώνης ασφαλείας εντός των εδαφών της Συρίας. Οι δύο στρατιωτικές δυνάμεις του Τουρκικού Στρατού η δυτική και η ανατολική καθώς και οι δυνάμεις του FSA συναντήθηκαν στο χωριό Al Qasi εξουδετερώνοντας το ISIS μέσα σε 12 ημέρες. Παράλληλα με το σφράγισμα των συνόρων οι συνδυασμένες δυνάμεις του Τουρκικού Στρατού και του FSA κινήθηκαν προς τα νότια και κατέλαβαν μια σειρά χωριών. Και πιο ειδικά τα χωριά Hawa-Huyk, Nabghah, Mazrat Nabgha, Jubb Al-Damm, Nabghah Kabeer, Saghir και Uwaylin. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό επόμενος στόχος της Άγκυρας είναι η ένωση του άξονα Manbij-Al-Bab ώστε να δημιουργηθεί μια διευρυμένη ζώνη ασφαλείας μήκους 90 χλμ και βάθους 20-25 χλμ. Σε αυτή την περιοχή η Τουρκία επιθυμεί να επιβληθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ώστε να υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος της εν λόγω περιοχής. Την παραπάνω πρόταση την παρουσίασε κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνόδου G20 στην Ρωσία και στις ΗΠΑ ο Τούρκος Πρόεδρος χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει λάβει κάποια απάντηση.

Η υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου είναι ένα πάγιο αίτημα της Τουρκίας εδώ και δύο χρόνια και αποσκοπεί στην δημιουργία μιας νέας ζώνης της Γάζας όπου 1,5 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία θα μπορούν να μετεγκατασταθούν από τα τουρκικά στρατόπεδα προσφύγων σε νέες υποδομές που θα κατασκευαστούν εντός συριακού εδάφους κοντά στα σύνορα. Με την διασφάλιση αυτής της περιοχής η Τουρκία δημιουργεί ένα χώρο όπου θα έχει τον απόλυτο έλεγχο και θα μπορεί να εφαρμόζει την πολιτικής της στην Συρία μέσω των χειραγωγούμενων δυνάμεων του FSA ο οποίος αποκτά ένα προστατευόμενο χώρο με άμεση πρόσβαση στην οικονομική και στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας. Παράλληλα με την δημιουργία αυτής της συνοριακής ασφαλούς ζώνης η Τουρκία εμποδίζει την σύνδεση των Καντονιών του Efrin με το Kobani δίνοντας ένα τελειωτικό χτύπημα στα όνειρα των Κούρδων για ένα ενιαίο ομόσπονδο κρατίδιο στην βόρειο Συρία το οποίο θα μπορούσε στο μέλλον να αποτελέσει ιδρυτικό συστατικό της νέας Ομοσπονδιακής Συρίας υπό μια νέα συλλογική ηγεσία η οποία θα περιλαμβάνει τις θρησκευτικές και φυλετικές ομάδες της Συρίας.

http://www.viadiplomacy.gr/

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν μια αεροπορική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Dogan. Η αεροπορική επίθεση έγινε από τις 12:36 έως τις 13:33 σε δύο στόχους οι οποίοι καταστράφηκαν. Ο τουρκικός στρατός εκτιμά ότι σκοτώθηκαν 30 τρομοκράτες (Κούρδοι του PKK) μαζί με την ηγεσία τους.

The Hellenic Information Team

ΣΧΕΤΙΚΟ: http://www.defence-point.gr/news/?p=159942

No comments :

Post a Comment