28.9.16

Συνελήφθησαν 5 ισλαμιστές σε Ισπανία, Βέλγιο, Γερμανία - Σπρέι πιπεριού για άμυνα στις επιθέσεις εισβολέων μοίρασε κόμμα στην Δανία

Ισπανικές, γερμανικές και βελγικές αρχές συνέλαβαν πέντε άτομα που είναι ύποπτοι για τον σχηματισμό ενός «ενεργού και επικίνδυνου» πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους σε αυτές τις τρεις χώρες. Πρόκειται για τέσσερις Ισπανούς και έναν Μαροκινό, όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών. Οι δύο συνελήφθησαν στη Βαρκελώνη, ένας στη Μελίγια, ένας στις Βρυξέλλες και ένα στο Βούπερταλ, αναφέρει το Reuters. Για τις συλλήψεις, η ισπανική αστυνομία συνεργάστηκε με τις γερμανικές και βελγικές αρχές. Η ομάδα χρησιμοποιούσε τα social media και συγκεκριμένα μία σελίδα στο Facebook, με όνομα «Το Ισλάμ στα ισπανικά», που είχε 32.000 ακολούθους, προκειμένου να διαδώσουν τις θέσεις του Ισλαμικού Κράτους. Οι πέντε κατηγορούνται ότι ετοίμαζαν επιθέσεις, ριζοσπαστικοποιούσαν και προωθούσαν την ισλαμιστική βία, ενεργώντας ως μεσάζοντες της τρομοκρατικής ομάδας στην Ευρώπη. Η Ισπανία ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο 4- το δεύτερο υψηλότερο- το 2015 και έκτοτε η αστυνομία έχει συλλάβει 143 ισλαμιστές μαχητές, 113 εντός της χώρας και 30 εκτός συνόρων. (ΑΜΠΕ)

Σπρέι κατά των εισβολέων, με την επιγραφή «νόμιμο και αποτελεσματικό» μοιράζει στους πολίτες το ακροδεξιό κόμμα της Δανίας, στην πόλη Χάντερσλεβ, μετά απο καταγγελίες για επιθέσεις κατά των γυναικών. Επειδή το σπρέι πιπεριού είναι παράνομο στη χώρα το κόμμα μοίρασε στις γυναίκες συσκευασίες με λακ μαλλιών προκαλώντας αντιδράσεις και κατακραυγή. «Δεν νομίζω ότι είναι κάτι προκλητικό. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα όπου πολλοί Δανοί αισθάνονται ανασφαλείς» δήλωσε ο ιδρυτής και ηγέτης του κόμματος, Daniel Carlsen και ανακοίνωσε ότι διανεμήθηκαν 137 σπρέι. Μιλώντας στο CNN η Ιzza Leghtas, ανώτερος εισαγγελέας για την Ευρώπη στη Οργάνωση Refugees International, καταδίκασε την κίνηση ως «μια φρικτή πράξη εχθρότητας και της ξενοφοβίας έναντι των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων.» «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταφύγει στην Ευρώπη για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη βία και θα πρέπει να βρουν την προστασία που χρειάζονται και να αντιμετωπιστούν με σεβασμό, όπως κάθε άλλο ανθρώπινο ον. Ωστόσο, πολύ συχνά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές και είναι αντιμέτωποι με την προκατάληψη. Αυτό που έγινε στη Δανία είναι το τελευταίο ακραίο παράδειγμα». (CNN)

No comments :