14/09/2016

Η.Π.Α: Πακέτο-μαμούθ προς το Ισραήλ. Στρατιωτική βοήθεια 38 δισ. δολάρια !!! - Μερικοί όμως Εβραίοι ΔΗΘΕΝ δεν είναι ικανοποιημέμοι ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΑ

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για την χορήγηση νέου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας δεκαετούς διάρκειας που πρόκειται να υπογραφεί εντός των επόμενων ωρών, σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ. Επισήμως δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί το ύψος του πακέτου, σύμφωνα ωστόσο με συγκλίνουσες αναφορές στα αμερικανικά ΜΜΕ το ύψος της βοήθειας φέρεται να φτάνει τα 38 δισ. ευρώ. Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο πακέτο που έχει παράσχει ποτέ η Ουάσινγκτον. Οι αναφορές θέλουν τη βοήθεια να ανέρχεται σε 3,8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για δέκα χρόνια, σημαντικά αυξημένη δηλαδή από τις μέχρι τώρα χορηγήσεις που έφταναν τα 3,1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Η συμφωνία είναι καρπός πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, επίσης ωστόσο χωρίς να αναφέρει το ύψος της. Το μνημόνιο κατανόησης (MOU) στο οποίο κατέληξαν οι δύο στενοί σύμμαχοι «αποτελεί τη μεγαλύτερη δέσμευση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας που έχει δοθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα» τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η τωρινή συμφωνία εκπνέει το 2018.

ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ. ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΟΠΛΙΚΩΝ (ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ) ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΒΡΑΙΚΕΣ ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΕΣ. ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΟΥΤΕ ΦΙΛΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ "ΖΩΟ" (ΓΚΟΙΜ) ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ: https://isxys.blogspot.com/2016/07/4.html

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΥΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΟ ΕΥΠΕΠΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΥΠΟΚΡΙΝΟΜΕΝΟΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΦΤΗΝΑ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΙ ΗΠΑ ΣΕ ΤΡΙΤΗ ΧΩΡΑ. ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ; ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ. ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ.

Μπορεί το Ισραήλ να εξασφάλισε για τα επόμενα δέκα χρόνια στρατιωτική βοήθεια 38 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επικριτές στη συμφωνία, ανάμεσα στους οποίους και πρόσωπα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, με τη γνώμη τους να μετράει στην ισραηλινή κοινωνία… Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι αυτή του πρώην πρωθυπουργού και υπουργού Άμυνας, Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος με άρθρο γνώμης που δημοσίευσε την περασμένη Τετάρτη η αμερικανικής εφημερίδα Washington Post, επιτίθεται στη συμφωνία, εξαπολύοντας μύδρους κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, με ένα επιχείρημα που αν μη τι άλλο χρήζει προσοχής. Ο Μπάρακ δηλώνει ότι η συμφωνία μπορεί αν εξασφαλίζει ένα σεβαστό ποσό για την άμυνα του εβραϊκού κράτους, όμως αυτό ωχριά μπροστά σε αυτό που απώλεσε από τη στιγμή που ο Νετανιάχου άρχισε να ανακατεύεται στην εσωτερική αμερικανική πολιτική σκηνή, με αποτέλεσμα η καχυποψία που έχει αναπτυχθεί στις σχέσεις της κυβέρνησης Ομπάμα με αυτή του Νετανιάχου, να έχει προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα ισραηλινά συμφέροντα.

Επίσης, σε ένα πιο οικονομικό υπολογισμό, ο Μπάρακ υποστηρίζει, ότι εάν υπολογίσει κανείς ότι τα οπλικά συστήματα έχουν ακριβύνει μεσοσταθμικά κατά 20% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, τότε το ποσό που θα λαμβάνει ως ετήσια στρατιωτική βοήθεια το Ισραήλ, δεν του εξασφάλισε μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Την ίδια στιγμή, παραιτήθηκε γραπτώς από το δικαίωμα να αιτείται από το Κογκρέσο έκτατη οικονομική ενίσχυση για κάποιο πρόγραμμα, συν το ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα ένα μικρό έστω μέρος από τα κονδύλια να το κατευθύνει στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Για παράδειγμα, με αφορμή τα προγράμματα αντιαεροπορικής και αντιβληματικής άμυνας, το Κογκρέσο πρόσθετε κάθε χρόνο ένα ποσό της τάξεως των 600-700 εκατομμύρια δολάρια τα οποία πλέον δεν θα μπορούν να διεκδικηθούν. Ο Μπάρακ κατηγορεί επίσης τον Νετανιάχου για υπερβολές στην προβολή ζωτικών για την επιβίωση του εβραϊκού κράτους απειλών (π.χ. ενδεχόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν), ενώ με την πολιτική του οδήγησε τη χώρα σε διχασμό, ενισχύοντας τη συνεργασία με κράτη που έχουν τη δική του λογική που προτάσσει την ασφάλεια έναντι της συνεργασίας.

http://www.defence-point.gr/news/?p=160674

«Πενιχρή» η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ, επισημαίνουν σημαίνοντες Ισραηλινοί. Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, από το τέλος του 2018 ως το 2028 το συνολικό ποσό της ενίσχυσης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ανέρχεται στα 38 δισεκατομμύρια δολάρια.  Ωστόσο, υπολείπεται παλαιότερων ενισχύσεων προς το εβραϊκό κράτος. Ο υποστράτηγος ε.α. Αμός Γιαντλίν, δήλωσε ότι η υπογραφείσα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ «δεν είναι και η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ». Ο Αμός Γιαντλίν, στο ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων είπε ότι η νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ, είναι μεγάλη μόνο ονομαστικά ως προς τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ. Στην πραγματικότητα ο υποστράτηγος τόνισε ότι η φετινή συμφωνία είναι χαμηλότερη, πολύ χαμηλότερη, από ό, τι η προηγούμενη συμφωνία που έφθανε στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. «Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας είναι πολύ μικρότερο από εκείνο που λάβαμε στην προηγούμενη συμφωνία, που είχε υπογραφεί για 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Πιστεύω ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί μια καλύτερη συμφωνία, αλλά ο πρωθυπουργός επέλεξε να αναφερθεί σε ‘περιττολογίες’ στο Κογκρέσο (πριν από τις εκλογές του Μαρτίου του ’15) και τώρα το Ισραήλ το πληρώνει αυτό», δήλωσε ο Γιαλντίν. Ο πρώην υπουργός Μοσέ Γιααλόν είπε την Πέμπτη ότι οι ισραηλινές αμυντικές δαπάνες δεν καλύπτονται από τα ‘πενιχρά’ 38 δις δολάρια των ΗΠΑ για την άμυνα του ισραηλινού κράτους, σύμφωνα με το ισραηλινό jacos.net.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment