17/09/2016

Ρωσία: Νέο εξοπλιστικό 2018–2025 διέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν - Ελικόπτερα Mi-26T2, θα παραλάβει η Ιορδανία - Επιπλέον ρωσικά Τ/Θ άρματα μάχης Τ-90SA για την Αλγερία - Κι άλλο πυρηνοκίνητο ρωσικό υ/β θέλει να νοικιάσει η Ινδία

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε τη ρωσική κυβέρνηση να υποβάλλει στο Κρεμλίνο ένα νέο σχέδιο εθνικών εξοπλισμών για το διάστημα 2018-2025, μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2017, διασφαλίζοντας τη συνέχεια του τρέχοντος προγράμματος και την τροφοδοσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με σύγχρονα οπλικά συστήματα για να είναι σε θέση να προασπίσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θεωρείται βέβαιη η μετακύλιση στην υλοποίηση προγραμμάτων που δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν στο τρέχων εξοπλιστικό πρόγραμμα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας από τη Δύση, μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας.

Την προμήθεια τεσσάρων μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου Mi-26T2 έχει αποφασίσει να προμηθευτεί από τη Ρωσία η Ιορδανία, μέσω του σχεδιαστικού και αναπτυξιακού γραφείου «Αμοντάλα» (Abdullah Design and Development Bureau) από το όνομα του βασιλιά της χώρας, με το σχετικό συμβόλαιο να έχει υπογραφτεί τον περασμένο Απρίλιο, όπως προκύπτει από σχετική ρωσική ανάρτηση σε κυβερνητικό ιστοχώρο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μέγεθος ελικόπτερο στον κόσμο το οποίο έχει εξαμελές συνήθως πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρει 82 επιβαίνοντες ή 20 τόνους φόρτου το οποίο μπορεί να βρίσκεται εντός του ελικοπτέρου ή να κρέμεται εξωτερικά (π.χ. οχήματα). Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 255 χιλιομέτρων ανά ώρα και έχει πτητική αυτονομία σχεδόν 2.000 χιλιομέτρων, με επιχειρησιακή οροφή 4.600 μέτρων. Η έκδοση T2 θεωρείται η πλέον προηγμένη που μπορεί να επιχειρεί οποιαδήποτε ώρα ακόμα και υπό δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες.

Άλλη μία μερίδα αρμάτων μάχης T-90SA παρέλαβε η Αλγερία στο πλαίσιο σύμβασης που έχει συνάψει με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, τον περασμένο Ιούλιο κατέφθασε ατμοπλοϊκώς στο Οράν μία μερίδα 67 αρμάτων μάχης T-90SA (έκδοχο του T-90A που βρίσκεται σε υπηρεσία με τις χερσαίες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το οποίο διαθέτει κλιματισμό και ενσωματώνει εξοπλισμό που έχει ζητηθεί από τον χρήστη). Υπενθυμίζεται, ότι η σχετική σύμβαση υπεγράφη το 2014 και κοινοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015. Συνολικά αφορά 200 άρματα μάχης T-90SA, κατασκευής της Uralvagonzavod, οι παραδόσεις των οποίων άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2015 και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το 2017. Με βάση φωτογραφίες των αρμάτων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (περί τον Μάιο του 2015) τα άρματα της τελευταίων μερίδων είναι εξοπλισμένα με τους ηλεκτρο-οπτικούς παρεμβολείς OTShU-1-7 του συστήματος αυτοπροστασίας Shtora-1. Αντίθετα η πλειοψηφία των αρμάτων T-90SA που είχαν παραδοθεί στο πλαίσιο προηγούμενων συμβάσεων (της πρώτης που είχε ανατεθεί περί το 2006 και της δεύτερης που οι παραδόσεις της ολοκληρώθηκαν το 2013) αν και ήταν εξοπλισμένα με το Shtora-1, δεν διέθεταν παρεμβολείς OTShU-1-7 αλλά έφεραν επιπλέον πρόσθεση θωράκιση εκρηκτικής αντίδρασης (ERA: Explosive Reactive Armour) Kontakt-5. Σύμφωνα με το μητρώο συμβατικών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η πρώτη σύμβαση που ανέθεσε η Αλγερία αφορούσε 185 άρματα μάχης T-90SA και υλοποιήθηκε μεταξύ 2006 και 2008. Η δεύτερη σύμβαση αφορούσε 187 T-90SA και οι παραδόσεις της έλαβαν χώρα τη διετία 2012-2013. Επίσης, το αρματικό δυναμικό της Αλγερίας περιλαμβάνει παλαιότερα άρματα μάχης T-55 και T-62 καθώς και σημαντικό αριθμό αρμάτων μάχης T-72. Εξ αυτών, μερικά έχουν αναβαθμιστεί στη Ρωσία στο επίπεδο T-72M1M, ενώ αριθμός στην Ουκρανία στο επίπεδο T-72AG.

Υψηλόβαθμη ινδική αντιπροσωπεία αναμένεται σύντομα στη Μόσχα για να ολοκληρώσει τη συμφωνία ενοικίασης – χρονομερισματικής μίσθωσης (leasing) και δεύτερου ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου, τύπου Yasen K-560 για το ινδικό Ναυτικό. Το υποβρύχιο που αποτελεί το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι πιο προηγμένο, με αποτέλεσμα την εισαγωγή νέας γενιάς τεχνολογία στις ναυτικές δυνάμεις της Ινδίας. Οι Ρώσοι ευελπιστούν, ότι η συμφωνία αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για την από κοινού ναυπήγηση έξι υποβρυχίων για την κάλυψη των αναγκών του ινδικού Ναυτικού. Αρχικά, οι Ρώσοι είχαν προτείνει στους Ινδούς την ενοικίαση ενός υποβρυχίου κλάσεως Akula, το ίδιο δηλαδή με το INS Chakra που ήδη υπηρετεί με τον υποβρυχιακό στόλο της Ινδίας, όντας νοικιασμένο και αυτό από τους Ρώσους. Ωστόσο, προκρίθηκε η λύση νεότερης γενιάς, πιο σύγχρονου υποβρυχίου, με τους Ρώσους να προσδοκούν σε επέκταση της συνεργασίας με την απόσπαση συμβολαίου για ναυπηγικό πρόγραμμα, ένας στόχος που εξυπηρετείται και από το σκάνδαλο διαρροής απορρήτων που αφορούν στα υποβρύχια Scorpene της γαλλικής DCNS στην Ινδία. Όσον αφορά τους Ινδούς, τα όποια προβλήματα θα δημιουργήσει η εισαγωγή καινούργιου τύπου υποβρυχίου, θα ισοσκελιστεί το λιγότερο από τα επιχειρησιακά οφέλη από την προηγμένη τεχνολογία που ενσωματώνει και τα σαφώς ανώτερα επιχειρησιακά του χαρακτηριστικά.

http://www.defence-point.gr/

No comments :

Post a Comment