27/08/2016

Η στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποιεί η Τουρκία στα εδάφη της Συρίας, γίνεται με την έγκριση των ΗΠΑ και την συναίνεση της Ρωσίας

Δεν είναι μια επιχείρηση ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας που θα επηρεάσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Επί χρόνια διεξάγεται ένας αιμοσταγής πόλεμος για το ποιος θα έχει την ανατολική και ποιος τη δυτική όχθη του Ευφράτη. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς ποιος συνεργάζεται με ποιόν. Στα πέντε χρόνια του πολέμου έχασαν τη ζωή τους 283.000 άνθρωποι και εγκατέλειψαν τις εστίες τους 3 εκατομ. πολίτες για να σώσουν τη ζωή τους. Η επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Cerablus δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, γιατί από την αρχή του πολέμου ήταν γνωστή η επιθυμία της Άγκυρας να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορα της , για να μην επιτρέψει τη δημιουργία ενός νέου κουρδικού θύλακα στα νότια της. Οι ειδικές δυνάμεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όπως έγραψε η Wall Street Journal, επιχειρούν μαζί με “αμερικανούς συμβούλους”. Στόχος της είναι να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στο Cerablus με ομάδες φιλικά προσκείμενες σε αυτήν για να ανακόψει την επέκταση των Κούρδων στην περιοχή.  Η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας υποστηρίζει ότι πολεμά τον ISIS αλλά στην πραγματικότητα θέλει να πλήξει τους Κούρδους και ταυτόχρονα να ενισχύσει το κύρος του Στρατού που έχει φθαρεί ανεπανόρθωτα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Με την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη απομακρύνονται οι άνδρες του ISIS και εγκαθίστανται οι άνδρες του Ανεξαρτήτου Στρατού της Συρίας που επιδιώκουν την ανατροπή του Άσαντ.

Ο τουρκικός Στρατός οργάνωσε μια στρατιωτική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ για να εκδιώξει τους Κούρδους από την περιοχή Καντίλ το 2008. Η επιχείρηση είχε ονομαστεί “Ηλιος”. Οι χερσαίες δυνάμεις υπό την προστασία της αεροπορίας κατάφεραν να εισχωρήσουν 25-30 χλμ. εντός του Ιράκ. Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Γενικό Επιτελάρχη της εποχής Γιασάρ Μπουγιούκανιτ πότε θα αποσυρθεί ο Στρατός μας από το Ιράκ, απάντησε “όταν ολοκληρώσουμε την αποστολή μας”, η οποία ήταν η απομάκρυνση του ΡΚΚ από την περιοχή Καντίλ. Αλλά, ο τότε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Robet Gates ζήτησε από την Άγκυρα τον άμεσο τερματισμό της επιχείρησης. Η εντολή πραγματοποιήθηκε αμέσως και ο Στρατός αποχώρησε από το Ιράκ. Σήμερα οι ΗΠΑ προσφέρουν αεροπορική προστασία στον τουρκικό Στρατό για να πολεμήσει τον ISIS. Τι άλλαξε; Ο Πρόεδρος Ομπάμα θέλει να λύσει το Συριακό και γενικότερα το Μεσανατολικό χωρίς να πατήσει πόδι Αμερικανού πεζοναύτη στην περιοχή. Οι Αμερικανοί εξαγριώθηκαν την περίοδο Μπους με τα φέρετρα των πεζοναυτών που έφταναν στην πατρίδα τους με τους νεκρούς φαντάρους που έχαναν τη ζωή τους για τα συμφέροντα ολίγων πετρελαιάδων. Για αυτό ο Ομπάμα απέσυρε τους πεζοναύτες από τη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία θα καθαρίσει τη ζώνη που χρειάζονται οι ΗΠΑ και η Ε.Ε για να συγκρατήσουν εκεί το νέο κύμα μεταναστών που θα προκύψει χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που η Τουρκία επιχειρεί στο Cerablus. Πρόκειται για ένα θέατρο σκιών που ευνοεί τον γνωστό σόουμαν Ερντογάν .

ΛΙΑΝΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
http://www.militaire.gr/

Μόνον οι δυνάμεις της Ρωσίας και του Ιράν επιχειρούν στο έδαφος της Συρίας με τη συναίνεση των αρχών της χώρας, επισήμανε αργά χθες το βράδυ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. "Επί του πεδίου στη Συρία πολλές χώρες είναι παρούσες στρατιωτικά (...) με δυνάμεις που αναπτύχθηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της συριακής ηγεσίας. Μόνο οι ρωσικές και οι ιρανικές δυνάμεις είναι παρούσες εκεί με τη συναίνεση της συριακής ηγεσίας", επέμεινε ο Λαβρόφ.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατάφεραν να «διασαφηνίσουν» τον δρόμο που οδηγεί σε μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία, όμως υπάρχουν πρακτικές λεπτομέρειες που απομένουν ακόμη να διευθετηθούν, δήλωσε αργά χθες το βράδυ στη Γενεύη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μετά τις συνομιλίες του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ. «Καταφέραμε να διασαφηνίσουμε τον δρόμο που οδηγεί» στη διακοπή των εχθροπραξιών, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στους εκπροσώπους του Τύπου, έπειτα από μια μαραθώνια συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του. Ο ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε από την πλευρά του ότι επιτεύχθηκαν «ουσιώδεις συμφωνίες» αλλά «ορισμένα στοιχεία πρέπει να οριστικοποιηθούν». Ο Κέρι διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα δεν είναι ακόμη έτοιμες να κάνουν μια οριστική ανακοίνωση και πρόσθεσε ότι εμπειρογνώμονες των δύο κρατών θα συνεχίσουν να εργάζονται στη Γενεύη τις επόμενες ημέρες για να διευθετηθούν τα ζητήματα που απομένουν. «Εργαζόμαστε πάνω στα ζητήματα» αυτά, είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τόνισε πως οι δύο χώρες δεν είναι ακόμη έτοιμες να κάνουν μια «οριστική ανακοίνωση που θα απειλείτο με αποτυχία», καθώς «δεν θέλουμε να συνάψουμε μια συμφωνία απλά και μόνο για να πούμε ότι κάναμε μια συμφωνία».

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών άρχισαν τις συνομιλίες τους το πρωί σε ένα ξενοδοχείο στις όχθες της λίμνης Λεμάν. Στόχος, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στη Συρία. Στις συνομιλίες πήρε μέρος κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, για περίπου μια ώρα, κι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα. Αρκετοί γύροι των συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 290.000 ανθρώπους τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν διεξαχθεί στη Γενεύη από την αρχή της χρονιάς, χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα. Μόσχα και Ουάσινγκτον θεωρούν κοινό τους εχθρό την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), όμως κατά τα άλλα η Ρωσία υποστηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά το καθεστώς της Δαμασκού, ενώ οι ΗΠΑ τη συριακή αντιπολίτευση, η οποία αξιώνει την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία. Η χθεσινή συνάντηση έγινε καθώς η σύρραξη έγινε ακόμη πιο περίπλοκη, με τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ αλλά κι εναντίον των Κούρδων.

ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ "Defence-point: Η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία οδήγησε σε σπέκουλα μήπως Ουάσιγκτον και Μόσχα τα έχουν βρει μεταξύ τους και όλη η ενέργεια ήταν σε επιτρεπτά από τους ισχυρούς πλαίσια, για να μην αναλάβουν όσο είναι δυνατόν ΗΠΑ και Ρωσία το κόστος να πούνε ευθέως στους Κούρδους ότι το όνειρό τους για μια δικιά τους πατρίδα θα μπει για μια ακόμη φορά «στο ράφι»…Ενδιαφέρον έχει το ότι η Ουάσιγκτον δεν αλλάζει στάση απέναντι στην Αλ Νούσρα – ε τις ειδικές σχέσεις με την Τουρκία – η οποία άλλαξε όνομα (Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ, πλέον) και διακήρυξε απομάκρυνση από την Αλ Κάιντα, με τις δηλώσεις του Τζον Κέρι να υπογραμμίζουν, ότι όπως και να λέγεται ο ρόλος της και οι στόχοι της παραμένουν ίδιοι.

No comments :

Post a Comment