26/08/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

- Περίπου 1,5 εκατομμύρια όπλα παντός είδους εξοπλισμού , αξίας άνω των 40 δις $ φαίνεται να έχει χάσει την διαδρομή τους οι ΗΠΑ. Πρόκειται για εξοπλισμό και όπλα που υπήρχαν σε Ιράκ και Αφγανιστάν όπου όμως σήμερα δεν είναι γνωστό ποιος τα έχει και που τα χρησιμοποιεί.
- Σε αποτυχία οδηγήθηκε η προσπάθεια του Πενταγώνου να ζητήσει κονδύλι εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την δυνατότητα έρευνας του παρελθόντος συνεργατών και προσωπικού, απέναντι στο Κογκρέσο.
- Σε ειδικές ασκήσεις ασφαλείας έχει υποχρεώσει όλα τα σχολεία της Γαλλίας η κυβέρνηση Ολάντ μετά από την έξαρση τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι ασκήσεις γίνονται τρις τον χρόνο και έχουν ως αντικείμενο την πυρκαγιά, σεισμό αλλά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις ενόπλων.
- Οι Κούρδοι σε Συρία μετά την δήλωση Μπάιντεν να μην προχωρήσουν δυτικότερα του Ευφράτη φαίνονται έντονα δυσαρεστημένοι. Σύμφωνα με το πρακτορείο al jazeera φέρονται να έχουν προσεγγίσει το Ιράν για επαναπροσανατολισμό των συμμαχιών τους, αν και ειδικοί αναφέρουν πώς ίσως το κάνουν περισσότερο για λόγους πίεσης.
- Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά από χώρες να υπογράψουν ένα σύνολο διεθνών κανόνων για την πώληση και τη χρήση των ένοπλων μη επανδρωμένων συστημάτων (UAV), καθώς ανώτεροι αξιωματούχους μέλη θα κάνουν συναντήσεις με εκπροσώπους από διάφορα έθνη σε συνέδριο αυτή την εβδομάδα για την Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων στη Γενεύη.

Την ίδια στιγμή που έχουν ξεκινήσει πράξεις αντίστασης εντός της Μοσούλης στο Ιράκ από διάφορες ομάδες, με γκράφιτι ή ακόμα και με κλοπές όπλων και εξοπλισμού από τους τζιχαντιστές, δύο περίεργα σημεία αναφοράς προκαλούν αρνητικές εντυπώσεις:
1) το πρώτο είναι οι δηλώσεις της Καναδικής κυβέρνησης πώς τα στρατεύματα της δεν θα βοηθήσουν στην εκδίωξη του DAESH από την πόλη της Μοσούλης.
2) το δεύτερο είναι η μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον ΥΠΑΜ του Ιράκ καθώς φέρεται να εξύμνησε την δράση του Ιρακινού στρατεύματος με ειδική μνεία προς το Σιητικό κομμάτι του.

Από όσο φαίνεται χρονολογικά τουλάχιστον θα αργήσει λίγο η επιχείρηση κατά της Μοσούλης εκτός και αν όλα αυτά είναι κάποιο παράδοξο psyop για να μειώσουν τις εντάσεις και την επαγρύπνηση των τζιχαντιστών εντός πόλης.

Αλέξανδρος Νίκλαν, Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
http://www.geopolitics.com.gr/2016/08/25-8-16.html

No comments :

Post a Comment