02/08/2016

Πως θα ανακτήσουν το ηθικό και το κύρος τους, οι Τ.ΕΔ ;

Η μόνη λύση, για ανάκαμψη του κύρους και ανόρθωση του ηθικού των Τ.Ε.Δ, θα είναι να καταγάγουν κάποια στρατιωτική νίκη, έστω και σε περιορισμένης κλίμακας επιχειρήσεις κατά εύκολου αντιπάλου. Πιθανοί αντίπαλοι είναι τα όμορα κράτη και το ΡΚΚ. Με τη Ρωσία δεν βλέπω να γίνεται κάτι, λόγω διαφοράς ισχύος, με το ΙΡΑΝ προσπαθούν να δημιουργήσουν άνοιγμα σχέσεων για έξοδο από την απομόνωση, με τη Συρία πολύ δύσκολα η Τουρκία θα επιχειρούσε κάποιαν άμεση επιθετική ενέργεια, λόγω της σχέσης της τελευταίας με τη Ρωσία.

Οι πλέον αδύνατες χώρες είναι η Βουλγαρία, η Ελλάς και η Κύπρος. Ως εν δυνάμει πιθανές χώρες κατά των οποίων η Τουρκία μπορεί να ενεργήσει επιθετικά, περιορισμένα και προς εντυπωσιασμό (για τον γράφοντα) είναι η Κύπρος και η Ελλάδα. Γιατί:
1. Αμφότερες διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα και έχουν ανοικτά θέματα με την Τουρκία.
2. Έχουν μειώσει σε σημαντικό βαθμό τις ΕΔ τους, η δε Κύπρος δεν διαθέτει πολεμικά αεροσκάφη στην αεροπορία της ούτε πολεμικά πλοία στο ναυτικό της.
3. Η κυπριακή ΕΦ βασίζεται τα μέγιστα στην επιστράτευση, έχοντας απέναντί της μία κατοχική δύναμη 45.000 στρατού πλήρους συνθέσεως, χωρίς να συνυπολογίζονται οι Δυνάμεις Ασφαλείας του ψευδοκράτους.
4. Σε αμφότερες (Ελλάδα και Κύπρο) οι κυβερνήσεις διαχρονικά από το 1974 και εντεύθεν δείχνουν υποχωρητικότητα.
Για τους παραπάνω λόγους, αμφότερες οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου επιβάλλεται όπως εστιαστούν στα θέματα άμυνας, την αναγέννηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και πραγματοποίησης ασκήσεων μετά στρατευμάτων πάνω σε αντιμετώπιση πιθανών εχθρικών σεναρίων, ώστε να δημιουργηθεί κόστος προς μη παραπέρα επέκταση της τουρκικής επιθετικότητας. Προς τούτο καλό θα ήταν ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη να σταθμεύσουν στην Πάφο και ελληνικά πολεμικά σκάφη να ναυλοχούν σε κυπριακά λιμάνια. Η παραπάνω εισήγηση είναι καθ’ όλα νόμιμη με το Διεθνές Δίκαιο και κάθε αντίθετη θέση είναι πρόχειρη και φτηνή δικαιολογία.

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ και οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΦ οφείλουν να τοποθετηθούν επί του θέματος, μη λησμονώντας ότι αυτοί είναι οι γνώστες των θεμάτων άμυνας της Κύπρου και σε μια τουρκική επιτυχία αυτοί θα λογοδοτήσουν. Κάθε ολιγωρία και περίπτωση απώλειας άλλων εδαφών πρέπει να οδηγήσει τους υπεύθυνους σε λογοδοσία. Είναι καιρός ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Ας μη λησμονούμε τα Στροβίλια, επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, που οι Τούρκοι κατέλαβαν και ήμασταν απλοί θεατές που κλαψούριζαν. Τέλος, εάν όλοι εκείνοι που επισκέφτηκαν τους Ερντογάν, Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου, άλλοτε κατηγορώντας την κυπριακή κυβέρνηση και άλλοτε εκλιπαρώντας τους κατακτητές, σφετεριστές και βιαστές μας, είχαν ίχνος συνειδήσεως, θα έπρεπε κλαίοντας να απολογηθούν στον ελληνικό λαό και όχι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα όπου έχει κάμερες για άσχετους λόγους.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/08/15.html

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Αν καταφέρει να ελέγξει τις ΕΔ ο Ερντογάν, θα χρειαστεί…ένα βάπτισμα πυρός για τις «νέες» τουρκικές «Ερντογανικές» ένοπλες δυνάμεις.

1 comment :

  1. Anonymous2/8/16 17:31

    ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ (ΙΣΩΣ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ) ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΟΥΝ ΗΘΙΚΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΑΝΤΙΟ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ...

    |||

    ReplyDelete