16/08/2016

Τέλος το «μπουρκίνι» στις παραλίες της Γαλλικής Ριβιέρας!

«Η πρόσβαση στις παραλίες αλλά και για κολύμπι απαγορεύεται σε όποιον, δεν έχει κατάλληλα ενδύματα, τα οποία δεν σέβονται τις αρχές, τα έθιμα, τον ανθρωπισμό και την εκκοσμίκευση της κοινωνίας», δήλωσε ο δήμαρχος Ντέιβιντ Λίσναρντ στις Κάννες ,αιτιολογώντας την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να απαγορεύσει την αμφίεση με «burkinis» – μαγιό για όλο το σώμα – στις παραλίες του θερέτρου, στη Γαλλική Ριβιέρα! Επίσης, ο επικεφαλής των δημοτικών υπηρεσιών της Γαλλικής Ριβιέρας, Τιερί Μιγκουλέ ήταν κατηγορηματικός : «Μαγιό που παραπέμπει σε συγκεκριμένο θρήσκευμα, δεν χρειάζεται να επιδεικνύεται από τη στιγμή, που οι τόποι, οι δικοί μας (τόποι λατρείας), δέχονται σφοδρά χτυπήματα από Ισλαμιστές τρομοκράτες. Το θέμα λοιπόν, σαφώς, κι έχει να κάνει με την Εθνική Ασφάλεια της χώρας, που σήμερα είναι ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος, των Ισλαμιστών τρομοκρατών, καθώς ακόμη και από αυτή την ενδυμασία, μπορεί να δημιουργηθούν κίνδυνοι διατάραξης της δημόσιας τάξης, όπως παρεξηγήσεις και συμπλοκές, ανάμεσα σε πλήθη», ενώ συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται για απαγόρευση θρησκευτικών συμβόλων από τις παραλίες, αλλά από την άλλη δεν είναι πρέπον, να προβάλλονται επιδεικτικά, ρούχα που παραπέμπουν, σε μια σχέση υποταγής, ομάδος ανθρώπων, σε τρομοκρατικά κινήματα, τα οποία βρίσκονται σε πόλεμο μαζί μας»!

Η πόλη της Γαλλικής Ριβιέρας, η Νίκαια, έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης, στις 14 Ιουλίου από ισλαμιστές, κατά την οποία, σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι όπως όλοι θυμόμαστε. Στις 26 Ιουλίου ο πατέρας Χάμελ, καθολικός ιερέας, σφαγιάσθηκε μέσα σε εκκλησία, της ενορίας του Αγίου Στεφάνου, στο Ρουέν της βορειοδυτικής Γαλλίας, από ισλαμιστές επίσης. Η Ευρώπη επί μακρό διάστημα πλήττεται από την ισλαμική τρομοκρατία κι απ’ ότι φαίνεται ίσως αρχίζει και αντιδρά, ακόμα κι αν οφείλεται σε ετερόκλητους λόγους αυτή η αντίδραση.

http://www.elkosmos.gr/telos-to-mpourkini-stis-paralies-tis-gallikis-rivieras/

Μετά τις Κάννες και η Νίκαια αποφάσισε να απαγορεύσει το μπουρκίνι. Ακολουθώντας το παράδειγμα των Καννών, που απαγόρευσαν το μπουρκίνι στις 28 Ιουλίου, πολλές κοινότητες στη νοτιοανατολική αλλά και στη βόρεια Γαλλία, έλαβαν παρόμοια μέτρα «εξορίζοντας» από τις παραλίες το μπουρκίνι, ένα είδος μαγιό που φορούν οι μουσουλμάνες και καλύπτει όλο το σώμα εκτός από το πρόσωπο. Πάντως τα μπουρκίνι αποτελούν σπάνιο θέαμα στις γαλλικές παραλίες. Η Γαλλία, η χώρα με τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη, απαγόρευσε το 2010 την μπούρκα στους δημόσιους χώρους όμως τίποτα δεν απαγορεύει να φορά κανείς θρησκευτικά σύμβολα ή ρούχα.

Η Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) και το Συλλογικό Όργανο κατά της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF) θεωρούν ότι η απαγόρευση του μπουρκίνι συνιστά διάκριση σε βάρος των μουσουλμάνων και έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Το διοικητικό δικαστήριο της Νίκαιας πρόκειται να εκδώσει την απόφασή του την Δευτέρα. Η απαγόρευση συνιστά «σοβαρή και καταφανώς παράνομη προσβολή των θεμελιωδών ελευθεριών, όπως της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκείας, της ενδυμασίας» ανέφερε ένας δικηγόρος της LDH.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment