29/08/2016

Νορβηγία: Υποχρεωτική στράτευση και για τις γυναίκες - Επανέρχεται ο θεσμός σε πολλές ευρωπαικές χώρες

Οι γυναίκες της Νορβηγίας θα στρατεύονται υποχρεωτικά εφεξής, μετά από απόφαση του κοινοβουλίου που πέρασε τον σχετικό νόμο. Ο νόμος ως σήμερα όριζε ότι όλοι οι άνδρες 19 ως 44 ετών υποχρεούνται να υπηρετήσουν θητεία έως και 19 μηνών στις ένοπλες δυνάμεις, παρότι η θητεία, τυπικά, είναι 12 μήνες στη σκανδιναβική χώρα. Έτσι πλέον η Νορβηγία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που επεκτείνει εν καιρώ ειρήνης την υποχρεωτική στράτευση για όλους τους πολίτες της ανεξάρτητα από το φύλο τους. Υποχρεωτική θητεία για τις γυναίκες, εκτός Ευρώπης, ισχύει στο Ισραήλ. Η πρώτη εκπαιδευτική σειρά στρατεύσιμων γυναικών θα κληθεί το καλοκαίρι του 2016. Η γυναίκα υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Ίνε Έρικσεν Σοράιντε, χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική» και υποστήριξε πως θα επιτρέψει στις δυνάμεις της Εθνικής Άμυνας να «στρατολογήσουν το καλύτερο στρατιωτικό προσωπικό με το μεγαλύτερο κίνητρο». Οι γυναίκες στη Νορβηγία είχαν δικαίωμα να υπηρετούν στον στρατό σε εθελοντική βάση από το 1976. Σήμερα φθάνουν το 10% των στελεχών των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων.

ΑΜΠΕ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΣΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΟΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ ΑΝΔΡΕΣ-ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΝΔΙΑΙΤΗΣΗΣ, ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΥΠΝΟΥ. https://www.youtube.com/watch?v=Ue-EsVSDiGQ

Η κυβέρνηση της Σουηδίας, σχεδιάζει την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης έως το 2019. Σύμφωνα μάλιστα με σουηδικά δημοσιεύματα, θα μπορούν να κατατάσσονται όχι μόνο οι άνδρες, αλλά και οι γυναίκες, όπως συμβαίνει στη γειτονική Νορβηγία. Το μέτρο υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία των Σουηδών, αναφέρει η Washington Post. Ειδικότερα, ένα 70% δηλώνει υπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης. Με ακόμη μεγαλύτερη θέρμη λένε «ναι» στη στράτευση οι Γάλλοι, οι οποίοι έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις φαίνεται να υποστηρίζουν ένα τέτοιο μέτρο σε ποσοστό 80%.  Στη Γερμανία πάλι, μόνο το 36% στηρίζει αυτή τη στιγμή την επαναφορά της στρατιωτικής θητείας. Και μόνο το γεγονός ωστόσο ότι το θέμα τίθεται ξανά είναι ενδεικτικό μίας τάσης, υποστηρίζουν ειδικοί. Είναι γεγονός ότι όταν η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Γερμανία αποφάσιζαν να καταργήσουν την υποχρεωτική στράτευση, ελάχιστα προβλήματα υπήρχαν από αυτά που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, τόσο στις σκανδιναβικές χώρες όσο και στις χώρες της Βαλτικής υπάρχει διάχυτη τα τελευταία χρόνια η ανησυχία μία πιθανής ρωσικής επίθεσης. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, επίσης, δημιούργησαν την ανάγκη περισσότερου στρατιωτικού προσωπικού. Την ίδια ανάγκη κατέδειξε στη Γερμανία και η μεγάλη εισροή στη χώρα από το 2015.

Εμείς έχουμε Πάνο Καμμένο υπουργάρα και Συριζανελ κυβέρνηση, δε φοβόμαστε τίποτα!

http://www.elkosmos.gr/i-evropei-skeftonte-tin-epanafora-tis-stratiotikis-thitias-ke-emis/

3 comments :

  1. Anonymous29/8/16 19:42

    ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.Η ΜΟΝΑΔΑ ΑΥΤΗ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ,ΚΑΙ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΑΠ'ΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΝΟΡΒΗΓΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.

    https://forsvaret.no/jegertroppen

    ΚΑΙ ΕΔΩ ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΝΟΡΒΗΓΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ,ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ,ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΞΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ,ΕΝΩ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΕΝΟΤΕΡΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΩΝ ΔΕΣΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

    http://kjonnsforskning.no/en/2015/09/unisex-rooms-made-gender-insignificant-army

    Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΝΟΡΒΗΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020 ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΣΤΟ 20%...ΕΝΩ ΤΟ 2014 ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΉΤΑΝ ΣΤΟ 14% ΣΕ ΚΛΗΡΩΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ,ΕΝΩ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΦΤΑΝΕ ΤΟ 10%.

    ΑΥΤΟ ΑΣ ΕΙΝΑΙ "ΤΡΟΦΗ" ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

    ReplyDelete
  2. Anonymous29/8/16 20:09

    ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ. ΣΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΦΥΤΩΝ.

    ReplyDelete
  3. 30/7/10, ΜΕΤΡΟ 8. ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΚΤΕΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ. (ΟΣΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΕ "ΜΑΧΗΤΙΚΕΣ").

    https://isxys.blogspot.com/2010/07/blog-post_30.html

    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΦΑΓΑΜΕ ΤΟ ΒΡΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ..."ΑΡΚΟΥΔΑΣ" ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΩΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ..."ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗ". ΕΜΕΙΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΟΙ Ε.Δ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΩΣ ΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΑΠΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΑΓΟΥΜΕ ΣΕ ΥΨΙΣΤΗ ΤΙΜΗ, ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ.

    ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.. ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ, ΤΟΤΕ ΑΣ ΣΠΑΣΕΙ ΣΕ ΤΡΙΑ. 1+1+1. ΠΑΝΤΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΘΗΤΕΙΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΣΚΕΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟ.

    ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΟΛΥ ΕΙΝΑΙ. ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.

    ReplyDelete