10/08/2016

ΗΠΑ: Άσυλο ζητούν Τούρκοι αξιωματικοί προκαλώντας νέα κρίση - Ελλάς: Στην Ευρώπη απέδρασαν Τούρκοι αξιωματικοί της πρεσβείας; - Βασικοί στόχοι παρακολούθησης της ΕΥΠ... εξαφανίστηκαν !

Ένας Τούρκος αξιωματικός σε αποστολή του ΝΑΤΟ στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησε άσυλο αφού ανακλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο μήνα, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters. Η αίτηση ασύλου αποτελεί την πρώτη γνωστή περίπτωση Τούρκου αξιωματικού στις ΗΠΑ μετά τις εκκαθαρίσεις που συνεχίζει στο στρατό η Τουρκία αφού μερίδα των ενόπλων δυνάμεων προσπάθησαν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η περίπτωση ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερη ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, η οποία ήδη απαιτεί από την Ουάσιγκτον την έκδοση του Τούρκου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στην πολιτεία της Πενσυλβάνια και ο οποίος, όπως ισχυρίζεται ο Ερντογάν, είναι υπεύθυνος για το πραξικόπημα. Οι δύο αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters υπό το καθεστώς ανωνυμίας, είπαν ότι ο Τούρκος αξιωματικός εργάζεται στα γραφεία της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ, στην πολιτείας Βιρτζίνια. Δεν ανέφεραν το όνομά του ή τον βαθμό του. Ένας αξιωματούχος όμως στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είπε ότι ο Τούρκος υποναύαρχος Μουσταφά Ουγκουρλού δεν είχε εμφανιστεί στις αρχές όταν η Τουρκία εξέδωσε στερητική της ελευθερίας ποινή εναντίον του τον περασμένο μήνα. “Στις 22 Ιουλίου, εκείνη τη μέρα άφησε τα διακριτικά του και την ταυτότητά του στη βάση, και μετά από αυτό κανένας δεν έχει ακούσει κάτι από αυτόν”, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος επίσης κράτησε την ανωνυμία του. Πρόσθεσε ότι δεν έχει γνώση καμίας αίτησης ασύλου, ενώ είπε ότι και άλλοι δύο αξιωματικοί, αλλά χαμηλόβαθμοι, έχουν ανακληθεί στην Τουρκία από τις ΗΠΑ. “Δεν υπάρχει όμως για αυτούς ποινή στερητική της ελευθερίας”, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι “ένας από αυτούς έχει επιστρέψει, και ο άλλος θα πάει σύντομα”.

Τον Απρίλιο, σε ανάρτηση στον ιστότοπο του ΝΑΤΟ, ο Ουγκουρλού περιγράφηκε ως βοηθός γενικού επιτελείου της Διοίκησης στο Νόρφολκ στους τομείς χειρισμού και ελέγχου, ικανότητας ανάπτυξης και βιωσιμότητας. Οι διωγμοί στον στρατό της Τουρκίας, η οποία έχει την δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ και η οποία ελπίζει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν καταλήξει στην αποπομπή χιλιάδων στρατιωτών, που περιλαμβάνουν και περίπου 40% των Τούρκων στρατηγών. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ είπε ότι στην αποστολή έχουν αποσπαστεί 26 Τούρκοι στρατιωτικοί, και επαίνεσε την προσφορά της Τουρκίας, καθώς και την φιλοξενία των ΗΠΑ και των συμμάχων της στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, σημαντική βάση για την μάχη εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. “Θέλουμε να δηλώσουμε ότι η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η οποία συνεχίζει να προσφέρει σημαντικά στη μάχη εναντίον του (Ισλαμικού Κράτους)”, είπε η αμερικανίδα πλωτάρχης Κάρεν Άιφερτ, αρνούμενη να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για αίτηση ασύλου. Οι αμερικανικές υπηρεσίες μετανάστευσης είπαν ότι δεν μπορούν να συζητήσουν για μεμονωμένες περιπτώσεις, ούτε να επιβεβαιώσουν αν κάποιος έχει κάνει αίτηση για συγκεκριμένο μεταναστευτικό καθεστώς, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει δήλωση. Οι στρατοί των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχουν μακροχρόνια στενές σχέσεις, πέρα από το ΝΑΤΟ. Ένας αξιωματικός άμυνας, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, υπολόγισε ότι υπάρχουν περίπου 160 αξιωματικοί της Τουρκίας σε απόσπαση στις ΗΠΑ, αριθμός που περιλαμβάνει τους στρατιωτικούς στο Νόρφολκ και άλλους σε αμερικανικά στρατιωτικά ιδρύματα. Άλλος αξιωματικός, ο πλωτάρχης Πάτρικ Έβανς, είπε ότι έως και τις 9 Αυγούστου, 123 στρατιωτικοί από την Τουρκία συμμετείχαν στο αμερικανικό πρόγραμμα “Διεθνής Στρατιωτική Επιμόρφωση και Εκπαίδευση” στη χώρα. Όταν ερωτήθηκε πόσοι από αυτούς έχουν ανακληθεί στην Τουρκία, ο Έβανς είπε, “Είμαστε ενήμεροι ότι ένας φοιτητής του Πολεμικού Κολλεγίου του Στρατού έχει λάβει ειδοποίηση ανάκλησης για να επιστρέψει στη Τουρκία”, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Το Κολέγιο βρίσκεται στο Καρλάιλ της Πενσυλβάνια.

ΑΜΠΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις 7 Αυγούστου έχουν ανασταλεί τα διαβατήρια διπλωματών της πρεσβείας στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων και ορισμένων στρατιωτικών ακολούθων της πρεσβείας, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πηγές δυο εξ' αυτών έχουν ζητήσει άσυλο.  Πρόκειται για τον στρατιωτικό ακόλουθο και τον ναυτικό ακόλουθο, τα καθήκοντα των οποίων τις τελευταίες ημέρες εκτελούν αναπληρωτές τους.  Η απουσία τους, όπως μας αναφέρουν ορισμένες πηγές, δεν είναι συναφής με τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά με το κύμα διώξεων που έχει εξαπολύσει ο πρόεδρος της Τουρκίας εναντίων όσων υποψιάζεται ότι μπορεί να έχουν σχέση με τον θανάσιμο αντίπαλό του Φετουλάχ Γκιουλέν. Αν και τίποτε ακόμα δεν είναι επίσημη πληροφορία, φαίνεται πως η Αθήνα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί εάν πράγματι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο κάποιοι εκ των στρατιωτικών ακολούθων. Μένει βέβαια να αποδειχθούν όλα αυτά από την επίσημη οδό. 

http://www.onalert.gr/

Στην Ευρώπη απέδρασαν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί διπλωμάτες που έχουν εξαφανιστεί από την τουρκική πρεσβεία λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.  Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, οι δυο στρατιωτικοί που υπηρετούσαν ως ακόλουθοι στην πρεσβεία, διέφυγαν κατά πάσα πιθανότητα ακτοπλοϊκώς με πλοία της γραμμής (;), προς την Ιταλία.  Πρόκειται για τον συνταγματάρχη Ιλχάν Γιασιτλί, ο οποίος ήταν ο στρατιωτικός ακόλουθος της Τουρκίας στην Αθήνα και τον πλοίαρχο Χαλίς Τουντς, ο οποίος ήταν ο ναυτικός ακόλουθος. Η απουσία των δυο στρατιωτικών από τις επίσημες εκδηλώσεις είχε προκαλέσει σχόλια τις τελευταίες ημέρες. Η τελευταία εμφάνιση του στρατιωτικού ακολούθου ήταν σε εκδήλωση της κινεζικής πρεσβείας κι εκεί φαίνεται ότι είχε εκμυστηρευθεί τις ανησυχίες του σε συναδέλφους του, διπλωμάτες άλλων χωρών. Μάλιστα πριν την απόπειρα πραξικοπήματος, είχε λάβει γνώση ότι θα έπαιρνε μετάθεση στην Κύπρο. Ωστόσο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τις διώξεις που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν και οι δυο στρατιωτικοί φαίνονταν ιδιαίτερα ανήσυχοι και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν από προσώπου γης.  Είναι άγνωστο που είχαν καταφύγει αυτό το διάστημα. Γεγονός πάντως είναι ότι δεν είχαν εμφανιστεί καθόλου σε επίσημες τελετές κι εκδηλώσεις, οι οποίες είναι λίγο πολύ μέσα στα καθήκοντά τους. Αντί αυτών εμφανίζονταν οι βοηθοί τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί έφυγαν, ο καθένας με την οικογένειά του. Ο ναυτικός ακόλουθος προηγήθηκε και στη συνέχεια έφυγε και ο στρατιωτικός ακόλουθος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο στρατιωτικός ακόλουθος φέρεται να πήρε το πλοίο της γραμμής προς την Ιταλία την περασμένη εβδομάδα και πάντως όταν ακόμα ήταν σε ισχύ το διπλωματικό διαβατήριο.

Στις 7 του μήνα η Άγκυρα ακύρωσε τα διπλωματικά τους διαβατήρια, αλλά μάλλον ήταν κάτι που είχαν προβλέψει και γι αυτό διέφυγαν έγκαιρα. Είναι άγνωστο βέβαια -και αρκετά πιθανό- από την Ιταλία να κατευθύνθηκαν σε άλλη χώρα. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ότι έχουν ζητήσει κάπου πολιτικό άσυλο. Στην Ελλάδα που υπήρχε ανησυχία μήπως καταθέσουν αίτημα παροχής ασύλου όπως έκαναν και οι άλλοι οκτώ που έφθασαν στην Αλεξανδρούπολη, δεν έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα.  Πηγές του υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωναν χθες με καθεστώς όμως ανωνυμίας ότι οι δυο στρατιωτικοί έχουν εξαφανιστεί και πως είχαν λάβει επίσημη ενημέρωση για την άρση της διπλωματικής τους ιδιότητας δια μέσου της ακύρωσης των διπλωματικών τους διαβατηρίων.

http://www.onalert.gr/

Η φυγή αυτή, όμως, εμπλέκει άμεσα και την Ελλάδα, αφού η αρμόδια υπηρεσία και συγκεκριμένα η Γ’ Διεύθυνση Αντικατασκοπίας-Αντιτρομοκρατίας της ΕΥΠ, φαίνεται πως δεν κατόρθωσε να έχει την παραμικρή πληροφόρηση για τις κινήσεις δύο υποτίθεται εκ των σπουδαιότερων αν όχι των σπουδαιότερων στόχων της υπηρεσίας με αποτέλεσμα αυτοί να καταφέρνουν να κινούνται άνετα και ανεξέλεγκτα μέσα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου η ΕΥΠ δεν κατάφερε να ανακόψει την διαφυγή των συγκεκριμένων τούρκων αξιωματικών. Η ΕΥΠ όφειλε θεσμικά, πρώτον να γνωρίζει που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή οι συγκεκριμένοι τούρκοι αξιωματικοί, αλλά όφειλε επίσης να ειδοποιήσει τις αρμόδιες αστυνομικές και λιμενικές αρχές να διακόψουν ή να καθυστερήσουν τις κινήσεις και τελικά την φυγή των τούρκων αξιωματικών από την Ελλάδα.  Θα έπρεπε η ΕΥΠ να γνωρίζει πότε, πως και με τι μέσο κινήθηκαν στο ελληνικό εθνικό οδικό δίκτυο οι τούρκοι αξιωματικοί μαζί με τις οικογένειές τους. Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζουν σε περίπτωση που οι φυγάδες κινήθηκαν προς το λιμάνι της Πάτρας, αν χρησιμοποίησαν κάποιο μεταφορικό πλοίο της γραμμής ή ανέβηκαν σε κάποιο κότερο για να κάνουν «διακοπές», από τις οποίες ακόμη δεν έχουν επιστρέψει…! Σε κάθε περίπτωση η ΕΥΠ του κ. Ρουμπάτη όφειλε να έχει πλήρη ενημέρωση και να περάσει τις κρίσιμες πληροφορίες τόσο στους αρμόδιους πολιτικούς όσο και στις αρμόδιες αρχές για να υπάρξει, τουλάχιστον, μία πρόληψη περαιτέρω διπλωματικής και πολιτικής έκθεσης της Ελλάδας έναντι της επιχειρούμενης τουρκικής κλιμάκωσης που διαπιστώνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Όμως, τα κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία απαιτούν ειδικές πληροφορίες από την Γ’ Διεύθυνση Αντικατασκοπείας της ΕΥΠ έχουν να κάνουν με την ελευθερία στην μετακίνηση των δύο τούρκων αξιωματικών και των οικογενειών τους. Εάν τα διαβατήριά τους είχαν ήδη ακυρωθεί, τότε γίνεται σαφές πως στη διαφυγή τους χρησιμοποίησαν πλαστά έγγραφα ταξιδιωτικά ή ταυτοποίησης (ελληνικά ή άλλης χώρας), δημιουργώντας απορίες για την απόκτησή τους και επαναφέροντας στην επικαιρότητα την σοβαρή πιθανότητα ανεξέλεγκτης λειτουργίας -εντός ή πλησίον της Αθήνας- κυκλώματος που δημιουργεί πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες. Στην χειρότερη, όμως, περίπτωση, κατά την οποία οι ευθύνες της ΕΥΠ είναι τεράστιες, αφορά μια στημένη φυγή των τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι με τη βοήθεια της ΜΙΤ επιχειρούν να εμφανιστούν ως φυγάδες από την Τουρκία του Ερντογάν, προκειμένου να μπορέσουν να ερευνήσουν και να έρθουν σε επαφή με άλλους τούρκους φυγάδες (από τις χιλιάδες που έχουν διαφύγει από την Τουρκία, αρκετές εκατοντάδες εκ των οποίων είναι αξιωματικοί του στρατού). 
Δεν θέλουμε να αναρωτηθούμε τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει η ΕΥΠ του κ. Ρουμπάτη. Ελπίζουμε, όμως, να μην έχει επαναλάβει μία παταγώδη αποτυχία όπως αυτή με την παρακολούθηση των τηλεφώνων –ή χώρων διαμονής- των ανθρώπων του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Υπόθεση, η οποία ζημίωσε την χώρα και την απόλυτη ευθύνη της οποίας είχε η ΕΥΠ του Γιάννη Ρουμπάτη.

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
https://kostasxan.blogspot.gr/2016/08/blog-post_75.html

2 comments :

  1. Anonymous11/8/16 15:01

    ΤΟΣΟ ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ, ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΝΙ ΩΣΤΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥΛΑΤΣΑΡΟΥΝ ΟΠΟΥ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ... ΚΡΙΜΑ... ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΕΘΝΟΛΕΤΗΡΕΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΚΑΜΜΕΝΟΣ & ΣΙΑ...!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous11/8/16 18:44

      Μα αφού ρε φίλε όπως είπε και ο Μανώλης Χατζησάββας χωρίς ακόμα να διαψευσθεί την ΕΥΠ του Ρουμπάτη δεν την ενδιαφέρει η Τουρκία... Άλλα την ενδιαφέρουν... ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!

      Delete