30/07/2016

ΤΟΥΡΚΙΑ: Τα στρατιωτικά λύκεια κλείνουν και αποβάλλονται όλοι οι φοιτητές από τις στρατιωτικές σχολές - Παραιτήθηκε ο Τούρκος στρατηγός επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο -

Οι αρχηγοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα δίνουν αναφορά στον υπουργό Άμυνας και οι στρατιωτικές ακαδημίες θα κλείσουν, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνοντας μια σειρά μέτρων που στοχεύουν να θέσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας υπό τον πλήρη έλεγχο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, πρόσθεσε επιπλέον ότι οι στρατιωτικές ακαδημίες θα αντικατασταθούν από ένα πανεπιστήμιο εθνικής άμυνας. Η απόφαση αυτή θα δημοσιευτεί έως αύριο στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με το 2ο διάταγμα που τέθηκε σε εφαρμογή μετά το πραξικόπημα στα πλαίσια της κατάστασης OHAL (εκτάκτου καταστάσεως), προβλέπεται πως θα κλείσουν τα στρατιωτικά λύκεια, θα αποβληθούν όλοι οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών, οι ανάγκες για αξιωματικούς θα καλυφθούνε από τα πανεπιστήμια και η GATA θα ενταχθεί στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την είδηση της Ντιντέμ Οζέλ Τουμέρ για το Αλ Τζαζίρα, το δεύτερο διάταγμα (KHK) που θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από την συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAŞ), προβλέπει πως οι μαθητές των στρατιωτικών λυκείων Κούλελι, Μάλτεπε και Ισικλαρ θα μεταφερθούνε σε δημόσια κρατικά σχολεία. Οι στρατιωτικές σχολές δεν θα κλείσουν αλλά θα αποβληθούνε όλοι οι σπουδαστές των σχολών αυτών. Οι στρατιωτικές σχολές θα παίρνουν φοιτητές μόνο από τα κανονικά λύκεια. Επίσης όπως έγινε μετά από την περίοδο της 17–25 Δεκεμβρίου, για τις αστυνομικές ακαδημίες και τα κολέγια της αστυνομίας, έτσι και οι στρατιωτικές σχολές θα υπαχθούνε στο υπουργείο Αμύνης. Η δε Ακαδημία Στρατιωτικής Ιατρικής του Γκιούλχανέ (GATA) θα υπαχθεί στο υπουργείο Υγείας.Με το πρώτο διάταγμα που βγήκε στις 23 Ιουλίου, η περίοδος κράτησης (σημ. μεταφρ : μέχρι την προσαγωγή στο δικαστήριο) έφτασε στις 30 μέρες, και έκλεισαν 15 πανεπιστήμια της κοινότητας Γκιουλέν και επίσης 35 φορείς υγείας, 1043 φορείς ιδιωτικήw εκπαίδευσης και εστίες μαθητών, 1229 ιδρύματα και σύλλογοι και 19 συνδικάτα, ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες.

Ο Αντιστράτηγος, Ιλίας Μποζκούρτ βρισκόταν στη λίστα με τα ονόματα των αξιωματικών που είχαν εμπλοκή απ΄ ότι φαίνεται με τους πραξικοπηματίες. Όπως γράφει η εφημερίδα Κίπρις Ποστασί, το όνομα του Μποζκούρτ βρίσκεται στην 97η θέση της λίστας με τους 202 στρατηγούς που φέρονται να δήλωσαν ότι θα συνέχιζαν την εκτέλεση των καθηκόντων τους αν το πραξικόπημα επικρατούσε. Αυτό και μόνο αρκεί για να τον κάνει συνεργάτη τους. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι δύο ακόμη αξιωματούχοι του κατοχικού στρατού, οι Υποστράτηγοι Τατζί Κουρούλ και Σαντίκ Πιγιαντέ, διοικητές της 28ης και 29ης μηχανοκίνητης μονάδας αντίστοιχα απολύθηκαν. Η Αφρίκα γράφει ότι μετά τις συλλήψεις στην Τουρκία δύο αξιωματικών που διετέλεσαν στην “προεδρία” της “πολιτικής άμυνας” και ενός εκ των διοικητών των “δυνάμεων ασφαλείας” ως μελών της οργάνωσης ΦΕΤΟ, υπό σύλληψη τέθηκε επίσης στην Τουρκία ο πρώην “πρόεδρος” για 4 χρόνια της “πολιτικής άμυνας”, Αμπντουλάχ Μπαρουτσού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι κάποιοι ήθελαν να μεταφέρουν στρατιωτικές μονάδες από τα κατεχόμενα στην Τουρκία την νύχτα της 15ης Ιουλίου.

http://tourkikanea.gr/2016/07/egitim-38/

No comments :

Post a Comment