31/07/2016

Ρίχνουν τόνους Ρωσία-ΗΠΑ για τους χάκερς ;

Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών ανακοίνωσε πως τα δίκτυα υπολογιστών 20 οργανισμών, περιλαμβανομένων κρατικών υπηρεσιών και αμυντικών εταιριών, έχουν μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό σε αυτό που χαρακτήρισε ως στοχευμένη και συντονισμένη επίθεση. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανέφερε πως το κακόβουλο λογισμικό και ο τρόπος που επηρεάστηκαν τα δίκτυα μοιάζει με εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες περιπτώσεις κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο που εντοπίστηκαν στη Ρωσία και σε άλλες χώρες, Η υπηρεσία δεν ανέφερε ποιον υποπτεύεται ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις. “Πληροφοριακή τεχνολογία κυβερνητικών υπηρεσιών, επιστημονικοί και στρατιωτικοί θεσμού, εταιρίες αμυντικής βιομηχανίας και άλλες οντότητες που ανήκουν σε κρίσιμης σημασίας υποδομές έχουν επηρεαστεί”, ανέφερε ανακοίνωση του FBI στην ιστοσελίδα του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΟ: Sophisticated spy malware found on Russian government computers

Η ανακοίνωση της ρωσικής FSB ακολουθεί τις αποκαλύψεις για επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών (DNC: Democratic National Committee), αλλά και την Επιτροπή Εξεύρεσης Χρηματοδότησης για τους Υποψηφίους των Δημοκρατικών (fundraising committee for Democratic candidates) για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Παρότι ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια (cybersecurity) έκαναν λόγο για στοιχεία που παραπέμπουν σε «ρωσικό δάκτυλο» στις επιθέσεις στις ΗΠΑ, με το Κρεμλίνο φυσικά να αρνείται κάθε είδους ανάμιξη, ο συντονιστής εθνικών πληροφοριών (DNI: Director of National Intelligence), στρατηγός εν αποστρατεία Τζέιμς Κλάπερ, έσπευσε να καλύψει τη ρωσική πλευρά και να προειδοποιήσει, ότι τέτοιες αναφορές είναι πρόωρες και επιπόλαιες.

Ένα σχόλιο για την υπόθεση: Αυτή καθαυτή η αναφορά της ρωσικής υπηρεσίας εκπλήσσει, καθώς ως γενικός κανόνας στη Ρωσία ισχύει το να αποφεύγεται οτιδήποτε θα μπορούσε να βλάψει την εικόνα της χώρας και την πεποίθηση ότι είναι πανίσχυρη στο αμυντικό σκέλος. Ασφαλώς όμως πρόκειται για επιτυχία της FSB, η διαφήμιση της οποίας θα είχε νόημα, όπως επίσης και το ενδεχόμενο η ανακοίνωση να συνδέεται με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Αμερικανού DNI. Μεταξύ κατεργαραίων…

http://www.defence-point.gr/news/?p=157443

No comments :

Post a Comment