28/07/2016

Δεμένα τα χέρια των αστυνομικών απέναντι σε επικίνδυνους κακοποιούς

Διαβάζοντας στους τίτλους ειδήσεων πως οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και εξουδετέρωσαν τους κακοποιόυς-τρομοκράτες σε άλλες χώρες, μας έρχονται συνειρμοί σε σχέση με ανάλογα περιστατικά με σκληρούς και επικίνδυνους κακοποιούς που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα.  Φανταστείτε τι θα είχε γίνει στην Ελλάδα αν οι αστυνομικοί είχαν προχωρήσει σε βολές εξουδετέρωσης κακοποιών ή τρομοκρατών. Στην Ελλάδα σε αντίστοιχο περιστατικό οι αστυνομικοί θα είχαν ήδη αποταχθεί και όλα τα ΜΜΕ θα τους χαρακτήριζαν φονιάδες και δολοφόνους. Υπόψιν, ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν αποσπάσματα δολοφόνων τα μέλη της ΕΚΑΜ όταν αυτοί κατά τη διάρκεια συμπλοκής τραυμάτισαν θανάσιμα τους Αλβανούς κακοποιούς Μαριάν Κόλα και Ιλίρ Κούπα, όταν οι τελευταίοι είχαν αποδράσει πριν από δύο χρόνια από τις φυλακές Τρικάλων και είχαν σκοτώσει μια Ελληνίδα και έναν αστυνομικό. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω περιστατικό πριν από ένα μήνα περίπου.

Τις πρώτες πρωινές ώρες στην Καλλιθέα, αστυνομικοί της ομάδας "ΔΙΑΣ" εντόπισαν σεσημασμένο κακοποιό από το Καζακστάν, ο οποίος οδηγούσε κλεμμένο ταξί. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι έκαναν περιπολία, εντόπισαν στην οδό Αγίων Πάντων 85 ένα ταξί που είχε κλαπεί στις 27 Φεβρουαρίου από το Παλαιό Φάληρο. Οι αστυνομικοί πλησίασαν για έλεγχο και τότε ο οδηγός πάτησε γκάζι και έπεσε πάνω στον έναν τραυματίζοντάς τον στο πόδι. Αμέσως μετά ο δεύτερος αστυνομικός έβγαλε το πιστόλι του και πυροβόλησε τον δράστη, ο οποίος, τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Όπως διαπιστώθηκε, πρόκειται για έναν 40χρονο σεσημασμένο κακοποιό, από το Καζακστάν, ο οποίος έχει συλληφθεί τέσσερις φορές για κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών, ενώ ήταν εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους. Ο αστυνομικός, που τραυματίστηκε, διακομίστηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Σε άλλη χαρακτηριστική περίπτωση δικογραφία σε βάρος δύο αστυνομικών που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη, 28 και 46 ετών και τριών ημεδαπών, 28, 32 και 30 ετών, πρωταγωνιστών όλων ενός αιματηρού περιστατικού, σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας. Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από ενημέρωση της αστυνομίας, ότι το απόγευμα της Τετάρτης (13/01), μεταφέρθηκε σε κλινική της Θεσσαλονίκης άτομο, τραυματισμένο από βολίδα πυροβόλου όπλου. Όπως προέκυψε από την έρευνα, πρόκειται για τον 32χρονο συλληφθέντα, ο οποίος μαζί με τα άλλα δύο άτομα, είχαν επιχειρήσει νωρίτερα να κλέψουν όχημα που βρισκόταν σε χώρο στάθμευσης σούπερ μάρκετ. Οι δύο αστυνομικοί, που εκτελούσαν εποχούμενη περιπολία ασφάλειας, μετά από σήμα του Κέντρου μετέβησαν στο σημείο, όπου εντόπισαν τα παραπάνω άτομα, τα οποία στην προσπάθεια τους να διαφύγουν με όχημα προσπάθησαν να χτυπήσουν τους αστυνομικούς. Ο 28χρονος αστυνομικός πυροβόλησε προς την κατεύθυνση του οχήματος, χωρίς να αντιληφθεί την κατάληξη της βολίδας, η οποία όπως προέκυψε έπληξε τον 32χρονο, ενώ στη συνέχεια δεν ανέφεραν το περιστατικό του πυροβολισμού. Ο 28χρονος αστυνομικός κατηγορείται για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και ο 46χρονος για υπόθαλψη, ενώ οι τρεις άλλοι άνδρες για απόπειρα κλοπής από κοινού, αντίσταση και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, κατά περίπτωση. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του 32χρονου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων για διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος υπηκόων τρίτων χωρών, χωρίς να υποβληθούν σε νόμιμο έλεγχο από κοινού και κατά συρροή.

Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι μόνον οι δυο πλέον πρόσφατες στις οποίες οι αστυνομικοί βρέθηκαν κατηγορούμενοι επειδή έκαναν χρήση του οπλισμού τους απέναντι σε σκληρούς ποινικούς. Τα περισσότερα συμβάντα που εκτυλίσσονται πλέον στα αστικά κέντρα και την επαρχία  είναι "βαριά", από αποφασισμένους και επικίνδυνους κακοποιους οι οποίοι δεν διστάζουν να σκοτώσουν προκειμένου να διαφύγουν.

Μπορούν λοιπόν οι αστυνομικοί να ενεργούν ως οφείλουν σε κρίσιμα και επικίνδυνα περιστατικά που καθημερινά αντιμετωπίζουν; Η απάντηση είναι όχι για τους παρακάτω τρεις λόγους:
- Νομικά είναι ακάλυπτοι. Ο νόμος και ο υπηρεσιακός κανονισμός περί οπλοχρησίας είναι ασαφής με πολλά κενά που αναλόγως της ερμηνείας που θα τους δοθεί ερμηνεύονται κατά το δοκούν.
- Πολιτικά είναι εξίσου ακάλυπτοι. Ουδείς πολιτικός προϊστάμενος του αρμόδιου Υπουργείο θα υπερασπιστεί τις ενέργειες των αστυνομικών δεχέμενος τυχόν πολιτικό ή κομματικό κόστος. Τις περισσότερες φορές πρώτοι οι εκάστοτε Υπουργοί Δημόσιας Τάξης θα "αδειάσουν" τους χαμηλόβαθμους αστυνομικούς μάχιμων υπηρεσιών για τυχόν λανθασμένες ενέργειες.
- Υπηρεσιακά είναι απροστάτευτοι αφού κανένας ανώτερος ή ανώτατος αξιωματικός δεν θα αναλάβει να προστατεύσει τους συναδέλφους οι οποίοι ενεπλάκησαν σε ένα βαρύ περιστατικό. Χαρακτηριστικές, είναι οι περιπτώσεις όπου η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων κατηγόρησε και διαπόμπευσε αναίτια αστυνομικούς βασιζόμενη σε καταφανή ψεύδη κακοποιών για δήθεν υπέρμετρη αστυνομική βία εναντίων τους στα πλαίσια κάποιας σύλληψης.

- Πως η πολιτική ή η φυσική ηγεσία περιμένουν να δρουν οι αστυνομικοί άμεσα και αποτελεσματικά καταγράφοντας επιτυχίες όταν θα βρεθούν κατηγορούμενοι και εκτεθειμένοι εφόσον χρειαστεί να εφαρμόσουν την απαραίτητη και προβλεπόμενη βία;
- Πως οι αστυνομικοί θα έχουν ψυχολογία και ηθικό όταν ξέρουν πως σε κάθε τους σε ενέργεια παραμονεύει (συχνά με ύπουλο και πονηρό τρόπο) το Εσωτερικών Υποθέσεων αντί για την ηθική αμοιβή και επιβράβευση;
- Πως οι αστυνομικοί θα δρουν όταν οι εντολές για αυτοσυγκράτηση που δίνονται από πολιτική και φυσική τους οδηγούν στην αδιαφορία και την αδράνεια;
- Πως λοιπόν, οι αστυνομικοί θα σταματήσουν τους κακοποιούς;

Με γαρύφαλα και τριαντάφυλλα δεν γίνεται.

http://defencenews.gr/

ΣΧΕΤΙΚΟ: Η Δημόσια Τάξη καταρρέει με τον υπουργό να προκαλεί τη νοημοσύνη μας

No comments :

Post a Comment