26/07/2016

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας αρχίζει προπαρασκευαστικές εργασίες για ανεξαρτησία - Διατήρηση στενής σχέσης H.B - Ιρλανδίας μετά από το Brexit

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε σήμερα ότι θα αρχίσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το διαχωρισμό της Σκοτίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρότι η Βρετανία ψήφισε υπέρ της εξόδου της από την ΕΕ στο δημοψήφισμα, οι σκοτσέζοι ψηφοφόροι όμως υποστήριξαν στη μεγάλη πλειοψηφία τους την παραμονή στην ΕΕ. Η Στέρτζον επανέλαβε τη θέση της ότι μια νέα προσπάθεια για ανεξαρτησία, μόλις δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο οποίο οι Σκοτσέζοι ψήφισαν "όχι", θα πρέπει να παραμένει μια επιλογή ανάλογα με τη μορφή των μελλοντικών σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ και πόσο καλά αυτές θα λειτουργήσουν για τη Σκοτία. "Αν διαπιστώσουμε ότι τα συμφέροντά μας δεν μπορούν να προστατευθούν στο πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου, η ανεξαρτησία πρέπει να είναι μια από αυτές τις επιλογές που η Σκοτία πρέπει να έχει το δικαίωμα να εξετάσει. Για το λόγο αυτό θα προβούμε σε προπαρασκευαστικά βήματα ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό είναι μια ανοικτή επιλογή στο κοινοβούλιο της Σκωτίας, αν το κοινοβούλιο της Σκωτίας το κρίνει αυτό απαραίτητο".

Η Στέρτζον δεν είπε ποια μορφή θα μπορούσαν να λάβουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες.

http://www.ethnos.gr/

Αποφασισμένη να διατηρήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας όταν η χώρα της πάψει να είναι μέλος της ΕΕ, δήλωσε η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι μετά από συνάντησή της στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Ιρλανδό ομόλογό της Έντα Κένι. Όπως είχε πει και την Τρίτη μετά από συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία της τοπικής κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, η Μέι τόνισε ότι υπάρχει και από την πλευρά της, «ισχυρή βούληση» να διατηρηθεί η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας μετά από το Brexit και να αποφευχθεί η επαναφορά «σκληρών» συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. «Μαζί με αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της κοινής ζώνης ταξιδιών, για παράδειγμα μέσα από μία κοινή προσέγγιση της χρήσης δεδομένων επιβατών», πρόσθεσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.Σύμφωνα με την κα Μέι η ίδια και ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός συμφώνησαν ότι θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να βρουν πρακτικές λύσεις σε σύνθετα ζητήματα που προκύπτουν από το Brexit. Αναφερόμενη στις ανησυχίες για πιθανή επίδραση του Brexit στην ειρηνευτική συμφωνία στη Βόρεια Ιρλανδία, είπε ότι δε θα υπονομευθεί από το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος. «Είμαστε και οι δύο πλήρως δεσμευμένοι στο να εργαστούμε από κοινού για να στηρίξουμε την κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας να χτίσει ένα καλύτερο, ισχυρότερο, ασφαλέστερο μέλλον για τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί ως προς την αντιμετώπιση παραστρατιωτικών οργανώσεων και την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος», δήλωσε η κα Μέι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ:
BBC: Το μοντέλο της Κύπρου και η παραμονή της Σκοτίας στην ΕΕ
Επαναδιαπράγματευση για τις Βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο 
Οι συνέπειες στο Βασιλικό Ναυτικό και Αεροπορία από μια πιθανή ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας

No comments :

Post a Comment