19/06/2016

Έξι πλοία που μεταφέρουν όπλα για το ISIS στη Λιβύη ψάχνουν να εντοπίσουν στην Μεσόγειο οι Ευρωπαϊκοί Στόλοι και το ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για πλοία χωρητικότητας έως και 10.000 dwt με σημαία Παναμά Τουρκίας, Βολιβίας, Λιβερίας, Τανζανίας και Κομορών τα οποία ξεκίνησαν το ταξίδι τους στα μέσα Μάιου από λιμάνι της Τουρκίας. Το φορτίο των πλοίων καθώς και τα έξι πλοία βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από Ευρωπαίους πράκτορες μυστικών υπηρεσιών. Όμως μετά τον απόπλου τους τα πλοία αυτά απενεργοποίησαν το σύστημα αυτόματου εντοπισμού AIS, ενώ σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες Ευρωπαϊκών χωρών δεν διέσχισαν την διώρυγα του Σουέζ και τα στενά του Γιβραλτάρ. Επομένως σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες τα πλοία αυτά βρίσκονται κάπου στην Μεσόγειο έμφορτα με όπλα και πυρομαχικά προσπαθώντας να αποφύγουν τα ευρωπαϊκά και ΝΑΤΟικά πλοία. Στις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό των έξι πλοίων φαντασμάτων συμμετέχουν δυνάμεις από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Βρετανία και τη Γαλλία.

Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί η πλήρη απουσία της Τουρκικής Ακτοφυλακής η οποία αν και διαθέτει αξιοποιήσιμες πληροφορίες και τα κατάλληλα μέσα όπως κορβέτες μεγάλου εκτοπίσματος, αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης μεγάλης εμβέλειας δεν φαίνεται να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις εντοπισμού των έξι πλοίων τα οποία απέπλευσαν από Τουρκικό λιμάνι. Πριν από έξι μήνες η Τουρκική Ακτοφυλακή πραγματοποίησε 55 μίλια ανοικτά των ακτών της Λιβύης την επιχείρηση Αλμπατρός αντικείμενο της οποία ήταν η κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών που βρισκόταν στο πλοίο M/V Joudi με προέλευση την Συρία. Στην επιχείρηση συμμετείχαν οι κορβέτες TCSG Yaşam και TCSG Umut οι οποίες ελάμβαναν πληροφορίες από ένα αεροσκάφος CN235MP. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε απόσταση εκατοντάδων μιλίων από τις Τουρκικές ακτές. Και όμως όπως φαίνεται στην περίπτωση των έξι πλοίων του ISIS η Τουρκική Ακτοφυλακή δεν φαίνεται να έχει επιδείξει τον ίδιο ζήλο για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής.

http://www.viadiplomacy.gr

No comments :

Post a Comment