07/06/2016

Καναδάς: Τελικά αγοράζει F/A-18 Super Hornet;

Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό στον Καναδά προχωρά στην υλοποίηση όσων είχε αφήσει να διαφανεί κατά την προεκλογική περίοδο, αναφορικά με το πρόγραμμα νέου μαχητικού για την καναδέζικη Αεροπορία, όταν και είχε εκφράσει ζωηρές ενστάσεις, στην πραγματικότητα είχε δεσμευθεί να μην προχωρήσει στην προμήθεια μαχητικού πέμπτης γενιάς τύπου F-35 Lightning II της Lockheed Martin. Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε καναδέζικα μέσα, η μεθόδευση της κυβέρνησης Τριντό φέρεται να είναι να προχωρήσει στην προμήθεια μαχητικών τύπου F/A-18 Super Hornet την οποία «βαφτίζει» ως «ενδιάμεση προμήθεια», προσποιούμενος δηλαδή ότι ο Καναδάς χρειάζεται περισσότερο χρόνο έως ότου ωριμάσει το πρόγραμμα και αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες δυσκολίες. Ο Καναδάς διαθέτει στόλο μαχητικών τύπου CF-18 οπότε μια προμήθεια F/A-18 Super Hornet φαίνεται ως ανανέωση του στόλου, στην ουσία όμως θα πρόκειται για το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της επιλογής του μαχητικού του ανταγωνιστή της Lockheed Martin που κατασκευάζει τα F-35, της Boeing με τα F/A-18 Super Hornet. Η Boeing που «καίγεται» για παραγγελίες που θα συντηρήσουν τη γραμμή παραγωγής και μόνο με τον στόχο να μη χάσει την αγορά του Καναδά, μετά βεβαιότητα θα προχωρήσει σε εκπτώσεις που θα αποδείξουν ότι η δική της πρόταση αφενός μπορεί να κάνει τη δουλειά αποτελεσματικά και αφετέρου πολύ πιο οικονομικά.

Τα «όργανα» έχουν ήδη αρχίσει με τον ινδικής καταγωγής (Σιχ) υπουργό Άμυνας του Καναδά, Χαργίτ Σαγιάν, να προειδοποιεί δημόσια για επικίνδυνο χάσμα επιχειρησιακών ικανοτήτων για την Αεροπορία της χώρας, που θα οδηγήσει στην «ενδιάμεση προμήθεια». Η αλήθεια είναι ότι οι Καναδοί πτέραρχοι γνωρίζουν πως με τον σημερινό στόλο μαχητικών δεν μπορούν εύκολα να ανταποκριθούν σε όσα απαιτούν το ΝΑΤΟ και η NORAD (North American Aerospace Defense Command), η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας, καθώς οι διαθεσιμότητες είναι χαμηλές. Στο σημείο αυτό υπάρχει και ο φόβος να μη φανεί ότι οι Καναδοί απλά απέρριψαν το F-35 καθώς με τα πράγματα αυτά οι χώρες δεν παίζουν, αφού θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αγωγές αποζημίωσης πολλών δισεκατομμυρίων. Οπότε, θα προχωρήσουν στην ενδιάμεση προμήθεια αφήνοντας ανοιχτό τον διαγωνισμό για το μαχητικό νέας γενιάς. Έχουμε την αίσθηση ότι και πάλι μπορεί να ανακύψουν σοβαρά προβλήματα… Στα δημοσιεύματα αναφέρεται το παράδειγμα της Αυστραλίας η οποία χωρίς να απομακρύνεται από την επιλογή του F-35 Lightning II προχώρησε στην ενδιάμεση προμήθεια 24 F/A-18 Super Hornet λόγω της καθυστέρησης που παρουσίαζε το πρόγραμμα του F-35, καταβάλλοντας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νέο μήνυμα της καναδέζικης κυβέρνησης του Τζάστιν Τριντό στον Καναδά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με τις προθέσεις αναφορικά με το πρόγραμμα του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II της Lockheed Martin, καθώς «ξέχασαν» να καταβάλουν το ευτελές για τα δεδομένα μιας χώρας όπως ο Καναδάς ποσό των 32 εκατομμυρίων δολαρίων, τη δόση για τη συνέχιση συμμετοχής της χώρας στην «πρώτη ταχύτητα» των χωρών που υποστήριξαν την ανάπτυξη του μαχητικού. Η προθεσμία εξέπνεε στις 31 Μαΐου αλλά όπως παραδέχθηκε και το υπουργείο Άμυνας του Καναδά, η καταβολή των χρημάτων δεν έγινε. Υπενθυμίζεται, ότι τις τελευταίες ημέρες η σημαντική είδηση είναι η πρόθεση των Καναδών να προχωρήσουν σε προμήθεια μαχητικών τύπου F/A-18 Super Hornet από τη Boeing για την ανανέωση του στόλου μαχητικών των CF-18 Hornet που δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις αμυντικές ανάγκες της χώρας, μια προμήθεια που την χαρακτηρίζουν ως «ενδιάμεση» λύση, λόγω της καθυστέρησης των F-35.Ωστόσο, στην επίσημη ρητορική της, η κυβέρνηση Τριντό διά στόματος του ιδίου του πρωθυπουργού από συνέδριο στη Σιγκαπούρη όπου έλαβε μέρος, επέμεινε ότι θα τιμήσει τις οικονομικές της δεσμεύσεις, δηλαδή ότι θα καταβάλει το ποσό για το πρόγραμμα του αμερικανικού μαχητικού πέμπτης γενιάς.

Είναι σαφές, ότι η επιλογή καθυστέρησης της πληρωμής στόχο είχε την αποστολή πολιτικού μηνύματος. Να σημειωθεί, ότι η ημερομηνία καταβολής του ποσού δεν ανακοινώθηκε. Το ρίσκο που λαμβάνει η κυβέρνηση του Καναδά είναι σημαντικό αν δεν αποκλείει την προμήθεια του αεροσκάφους στο μέλλον, αφού διακινδυνεύει να χάσει την έκπτωση στην προμήθειά του που δικαιούται ως χώρα που χρηματοδοτούσε, αλλά και έργο για τις καναδέζικες αμυντικές βιομηχανίες.

http://www.defence-point.gr/

1 comment :

  1. Anonymous7/6/16 13:16

    Θα κλαιν με μαύρο δάκρυ. Στο 80% να πετύχει το πρόγραμμα F35 το αεροπλάνο θα παίζει σε άλλη κατηγορία!


    12G

    ReplyDelete