08/06/2016

Η Τουρκία δεσμεύει τη Λήμνο ως πεδίο Βολής για όλο το 2016 !

Μια απίστευτη τουρκική πρόκληση φέρνει στην επιφάνεια ο βουλευτής Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Η Τουρκία στις περιοχές που δεσμεύει ως πεδία βολής για όλο το 2016, έχει περιλάβει τη Λήμνο και την θάλασσα που την περικλείει.

Ο βουλευτής Λακωνίας Αθ. Δαβάκης ζητάει από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

- Έχει λάβει γνώση της ασυμφωνίας μεταξύ της αγγλικής και της τουρκικής έκδοσης του συγκεκριμένου εγγράφου;
- Εάν ναι, σέ ποιες ενέργειες έχει προβεί ώστε να αποκατασταθεί η τάξη και να υπάρξει άμεση διόρθωση της τουρκικής έκδοσης;
- Έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από την Τουρκική πλευρά;
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Δαβάκης στην ερώτησή του, η τουρκική και η αγγλική έκδοση της ετήσιας αναφοράς της Υδρογραφικής Διεύθυνσης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με τίτλο «Ανακοινώσεις προς Ναυτιλομένους για το έτος 2016» εμφανίζουν μία σημαντική διαφορά όσον αφορά το εύρος του πεδίου βολής και ασκήσεων υπ. αριθμ. 065.

Με βάση τις συντεταγμένες που δίδονται στην τουρκική έκδοση (φωτο αριστερά), το πεδίο βολής εκτείνεται πάνω από τη νήσο Λήμνο, εμφανιζόμενο να δεσμεύει εθνικό έδαφος για ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Συγκεκριμένα, στην τουρκική έκδοση, με τίτλο «DENİZCİLERE İLANLAR YILLIĞI 2016» στη σελίδα 5.5, οι συντεταγμένες του πεδίου βολής περιλαμβάνουν τη Λήμνο και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του νησιού και των τουρκικών παραλίων. Η αντίστοιχη αγγλική έκδοση (φωτο δεξιά) με τίτλο «Annual Notice to Mariners 2016», περιλαμβάνει άλλες συντεταγμένες, περιορίζοντας σημαντικά το εύρος του πεδίου βολής σε έναν χώρο νοτίως της νήσου Ίμβρου. Tο συγκεκριμένο πεδίο βολής είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό της τουρκικής έκδοσης και περιορίζεται στην περιοχή νοτίως της νήσου Ίμβρου.

Μία απλή αντιπαραβολή με τον χάρτη δείχνει ότι το πεδίο βολής που πλαισιώνεται από  τις τουρκικές συντεταγμένες περιλαμβάνει τη νήσο Λήμνο. Η κατάσταση αυτή με την τουρκική έκδοση είναι επιεικώς απαράδεκτη. Το έγγραφο πρέπει να διορθωθεί άμεσα και να δοθούν από την πλευρά της γειτονικής χώρας οι απαραίτητες εξηγήσεις.

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
http://www.onalert.gr/

Τέσσερα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN - 235 και δύο ελικόπτερα έκαναν 23 παραβιάσεις στο Αιγαίο, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΣ του Πολεμικού Ναυτικού.  Οι 16 από τις 23 παραβιάσεις έγιναν από το ένα CN-235, το οποίο ξεκίνησε από βόρεια και κατέβηκε μέχρι τη Ρόδο μπαινοβγαίνοντας στο FIR Αθηνών και επιχειρώντας να υποκλέψει στοιχεία από την άσκηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το ΓΕΕΘΑ, αυτή είναι η εικόνα των παραβιάσεων:

"ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 7η ΙΟΥΝΙΟΥ 2016
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : –
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 4(2 CN-235 & 2 Ε/Π)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 4
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : –
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 6
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 23
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –
ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική".

No comments :

Post a Comment