23/05/2016

William Basil: Η CIA βράβευσε τον πράκτορα που ήταν η «σκιά» του Καραμανλή

Η νέα ζωή του Ελληνοαμερικανού πράκτορα από την Κάρπαθο που ήταν ένας από τους καλύτερους στρατολόγους του κλιμακίου στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Σε μια ήσυχη γειτονιά του Μέριλαντ, -η οδός και ο αριθμός βρίσκονται στην διάθεση της εφημερίδας- ο 66χρονος σήμερα William Basil, η William B.B. η Βασίλης Βασιλειάδης ζει μια νέα ζωή μετά από μια θητεία δεκαετιών στην CIA. Έχει και μια βράβευση για το έργο του από την CIA, όπως και την εκπαίδευση νέων πρακτόρων στο Camp Peary, εκεί όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της περίφημης «Φάρμας» και εκπαιδεύονται όλοι οι νέοι επιχειρησιακοί πράκτορες. Το μόνο που τον στεναχωρεί πραγματικά, λένε άνθρωποι που τον έχουν ζήσει τα καλοκαίρια στην Κάρπαθο, είναι ότι δεν μπορεί να επιστρέψει ξανά στο νησί που λατρεύει.

Σε μια αίθουσα στα κεντρικά της CIA στο Λάνγκλει της Βιρτζίνια, με λίγους καλεσμένους, ο William G. Basil βραβεύτηκε λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί για την δράση του ως επιχειρησιακός πράκτορας. Το να βραβεύεται ένας πράκτορας από τον ίδιο τον διευθυντή είναι μια τιμή μόνο για τα στελέχη εκείνα που έχουν φέρει εις πέρας αποστολές μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση της Αμερικής. Σύμφωνα με πληροφορίες από πρώην στελέχη της CIA στην Αμερική, η συγκεκριμένη τελετή δεν δημοσιοποιήθηκε και ούτε πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον.

Το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε για τον Bill όπως τον φωνάζουν συγγενείς και φίλοι ο ανακριτής κ. Δημήτρης Φούκας τον Φεβρουάριο του 2015 που ζήτησε και την δικαστική συνδρομή των ΗΠΑ για την εκτέλεσή του, αλλά και το γεγονός ότι από πέρυσι τον Μάιο δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά η φωτογραφία του, καθιστά την επιστροφή του στην Κάρπαθο, κίνηση με τεράστιο ρίσκο για τον ίδιο. Είναι ο άνθρωπος που έστησε το περίφημο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών το 2004, με τα περίφημα καρτοκινητά-σκιές και το κακόβουλο λογισμικό που τοποθετήθηκε στο σύστημα νόμιμων συνακροάσεων της Vodafone, επιτρέποντας στους Αμερικανούς να ακούν τις τηλεφωνικές συνομιλίες του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, δώδεκα τουλάχιστον υπουργών της κυβέρνησης, και δεκάδων Ελλήνων αξιωματούχων.

Η δράση του Basil ο οποίος υπηρετούσε στην Αθήνα καλυμμένος πίσω από την ιδιότητα του Α΄ Γραμματέα Περιφερειακών Υποθέσεων της Αμερικάνικης πρεσβείας δεν περιορίστηκε στις υποκλοπές. Σύμφωνα με πρώην συναδέλφους του, ήταν ο καλύτερος επιχειρησιακός πράκτορας που έδρασε στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μέχρι το 2012. Θεωρείται ακόμη και σήμερα ότι ήταν ένας από τους ικανότερους στο να στρατολογεί πληροφοριοδότες για υποθέσεις τρομοκρατίας, δηλαδή την δράση της 17Ν ή παρακλάδια της Αλ Κάϊντα που δρούσαν στην Αθήνα. Σε ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά επεισόδια παρενόχλησε μόνος του πάνω σε μια μοτοσικλέτα, ένα αυτοκίνητο με Ιρανούς πράκτορες, που επιχείρησε να ακολουθήσει δύο αυτοκίνητα της πρεσβείας, στα οποία επέβαιναν πράκτορες του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα και ένας υποψήφιος πληροφοριοδότης. Είχε σημαίνοντα ρόλο στην άκρως απόρρητη επιχείρηση «Δίκτυ» την άνοιξη του 2003, όταν σε μια κοινή επιχείρηση CIA-ΕΥΠ, απομακρύνθηκαν από την πρεσβεία του Ιράκ δεκάδες κιλά εκρηκτικά και οπλισμός. Πληροφοριοδότες ήταν δύο Ιρακινοί από το προσωπικό της πρεσβείας, τους οποίους είχε στρατολογήσει ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση απέφερε τα συγχαρητήρια του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στην ηγεσία της CIA και μια εύφημη μνεία στον Basil, ο οποίος μέχρι την αποκάλυψη των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ήταν ακλόνητος στην θέση του. Άλλωστε στον κόσμο των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών η φράση «Μια φορά στην CIA, για πάντα στην CIA», που αναφέρεται στους πράκτορες που συνταξιοδοτούνται, αλλά εξακολουθούν να δουλεύουν για την υπηρεσία, ταιριάζει γάντι στον ελληνοαμερικανό.

Μέντοράς του, ήταν Γκαστ Αβράκωτος, αυτός που έστησε την κατά πολλούς μεγαλύτερη επιχείρηση της CIA στο Αφγανιστάν, προκειμένου οι Ταλιμπάν να εκδιώξουν τους Ρώσους που είχαν εισβάλλει στην χώρα τους. Ο Γκαστ ήταν αυτός που εκπαίδευσε και τον νεαρό τότε Σαουδάραβα φονταμενταλιστή Οσάμα Μπιν Λάντεν, στα στρατόπεδα του Πακιστάν, στο αντάρτικο των πόλεων, μαθαίνοντας του πως να μάχεται όχι μόνο στο βουνό αλλά και στα αστικά κέντρα. Η τραγική ειρωνεία είναι χρόνια αργότερα, ο μαθητής του, William G. Basil, ασχολήθηκε εκτενώς με το κυνηγητό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, τριγυρνώντας με λευκή μακριά γενειάδα και αμφίεση Ταλιμπάν, στους σκονισμένους δρόμους πόλεων σαν το Πεσαβάρ και την Τζαλαλαμπάντ. Στα εξήντα πέντε χρόνια του πλέον, ο Basil είναι εδώ και δύο χρόνια σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, εκπαιδευτής της CIA στην περίφημη «Φάρμα» της. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας, όπου εκπαιδεύονται οι νέοι επιχειρησιακοί πράκτορες για αρκετές εβδομάδες. Ενεργά ή πρώην επιτελικά στελέχη που θεωρούνται αυθεντίες στον τομέα τους, ωθούν τους νέους κατασκόπους στο να ξεπεράσουν τα όρια αντοχής τους, σε πολλούς τομείς. Πολλοί κόβονται σε διάφορα στάδια της εκπαίδευσης ενώ οι επιτυχόντες εισέρχονται  στον κόσμο των απόρρητων και μυστικών επιχειρήσεων, σε διάφορους σταθμούς ή κλιμάκια της CIA ανά τον κόσμο. Η περίφημη «Φάρμα» βρίσκεται σύμφωνα με δεκάδες δημοσιεύματα των Αμερικάνικων ΜΜΕ μέσα στο αχανές Camp Peary στην Virginia, παρόλο που επίσημα η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν το έχει επιβεβαιώσει ποτέ.

Ο Βασιλειάδης θεωρείται αυθεντία στην στρατολόγηση πληροφοριοδοτών και ξένων αξιωματούχων, στις μεθόδους αντιπερισπασμού-διαφυγής και φυσικά στην παρακολούθηση υπόπτων για τρομοκρατία. Αυτά διδάσκει στους νέους κατασκόπους τα τελευταία δύο χρόνια. Η τεράστια πείρα του αλλά και το γεγονός ότι εκτός από την Ελλάδα, υπηρέτησε σε «καυτά» για την CIA μέτωπα όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν καθιστούν τον Basil έναν μέντορα της κατασκοπείας και των μεθόδων της. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε ως ένας από τους εκπαιδευτές των νέων πρακτόρων της Αμερικάνικης κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών. Με την πείρα χρόνων και με δεκάδες απόρρητες αποστολές στο ενεργητικό του ο συνταξιούχος πράκτορας θεωρείται σκληρός αλλά δίκαιος στην νέα του δουλειά.

http://www.protothema.gr/

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ "ΜΕΛΟ" ΓΙΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ ΜΑΣ ΚΙ ΕΤΣΙ ΕΠΕΣΕ ΚΟΠΤΟΡΑΠΤΙΚΗ. ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ, ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ... ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ, ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΟΝΟΝ ΖΗΜΙΑ ΕΚΑΝΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ, ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Η CIA βράβευσε τον πράκτορα που διώκεται ποινικά από την ελληνική Δικαιοσύνη για τις υποκλοπές κατά του Κ.Καραμανλή!

1 comment :

  1. Anonymous24/5/16 17:21

    ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ...
    http://www.anapodos.com/373444075/2938585/posting/%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%80%CF%85%CE%B8%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%89%CE%BD

    ReplyDelete