02/05/2016

Έχει ήδη ξεκινήσει ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ όπως και στα Ίμια. Άρχισαν και οι “ψυχολογικές επιχειρήσεις” των Τούρκων μέσω ΜΜΕ

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν δημοσιεύματα είτε υπερβολικά, είτε τελείως λανθασμένα για δήθεν επεισόδια που έγιναν στο Αιγαίο. Μόνο το υπουργείο Ναυτιλίας έκανε το αυτονόητο να διαψεύσει ότι πληροφορία δεν ίσχυε. Όπως για παράδειγμα ότι τουρκική ακτοφυλακίδα προσπάθησε να παρεμποδίσει τον Επιτάφιο στις Οινούσσες. Στα Γενικά Επιτελεία πάλι εξακολουθούν να έχουν την ίδια λανθασμένη και επικίνδυνη σ΄ αυτές τις περιπτώσεις λογική να μην τολμούν …να διαψεύσουν! Το μόνο που κάνουν είναι να τηλεφωνούν στους μισούς δημοσιογράφους για να διαψεύσουν τους άλλους μισούς! Αυτό δεν μπορεί να είναι επικοινωνιακή στρατηγική όταν θα προκύψει σοβαρή κρίση. Δεν γνωρίζουμε ποιος ή ποιοι έχουν περάσει αυτό το …μάθημα επικοινωνιακής στρατηγικής στα Γενικά Επιτελεία ή αν πρόκειται για μια ανεξήγητη …φοβία. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι αν η κατάσταση εκτραχυνθεί στα ελληνοτουρκικά το κομμάτι επικοιωνία και ΜΜΕ είναι μέρος των επιχειρήσεων. Είμαστε βέβαιοι ότι το γνωρίζουν και δεν είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να το επισημαίνουμε. Λέμε όμως ότι πρεπει να το εφαρμόσουν κιόλας. Δεν μπορεί ο καθένας να γράφει και να λέει ότι θέλει γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι κανένας δεν πρόκειται να του βάλει φρένο. Επίσης θα πρέπει ο ΥΕΘΑ να πείσει όλους τους συμβούλους του ότι η κρίση στο Αιγαίο δεν προσφέραται για “δημόσιες σχέσεις” με διαρροές και παροχή πληροφοριών. Προσοχή μην την ξαναπατήσουμε… Το τι θα μας προκύψει τις επόμενες ημέρες στα ελληνοτουρκικά εξαρτάται πρώτα απ΄ όλα από ΕΜΑΣ. Μην περιμένουμε τις ΗΠΑ, τον Πούτιν και το ξανθό γένος, τον Παίσιο που πολλοί θα επικαλεστούν κλπ. Το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση εμείς πρέπει να το αποφασίσουμε και το καθοδηγήσουμε…

Οι τουρκικές εφημερίδες έχουν αρχίσει να παίζουν ολοκληρωτικά το παιχνίδι του καθεστώτος Ερντογάν με δημοσιεύματα που προετοιμάζουν το σκηνικό μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης παρόμοιας -αν οχι όμοιας- μ΄ αυτή των Ιμίων. Αν στη θέση τους βάλουμε την νησίδα Πασάς (ή Παναγιά) τότε μπαίνουμε στην μηχανή του χρόνου και επιστρέφουμε στο 1996! Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ η νησίδα είναι στα τουρκικά ύδατα και  η Άγκυρα δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει την εγκατάσταση στρατιωτικής ελληνικής φρουράς στο νησάκι! Βέβαια καποιος πρέπει να πει στους Τούρκους ότι στο νησί υπάρχει εδώ …και δεκαετίες φυλάκιο. Ο αξιωματικός που το κατασκεύασε με τους σστρατιώτες του έγραψε σχετικά. Όπως και να ΄χει η Αθήνα θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να σχεδιάσει με προσοχή, ψυχραιμία και με στόχο τις όποιες κινήσεις της. Είναι προφανές ότι η Τουρκία τη δεδομένη στιγμή επιδιώκει την ελληνοτουρκική σύγκρουση. Η Αθήνα δεν πρεπει να της την προσφέρει “στο πιάτο”. Αν η Άγκυρα θέλει να τραβήξει το σχοινί ας το κάνει μόνη της. Το …μπαλάκι πρέπει να είναι μονιμως στο δικό της τερέν κι όχι στο δικό μας. Ας κάνει εκείνη το βήμα που θα οδηγήσει σε μια κλιμάκωση της έντασης κι ας μετρήσει εκείνη τις συνέπειες που μπορεί να έχει. Η Ελλάδα οφείλει απλά να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την όποια τουρκική επιθετική κίνηση και να καταστήσει σαφές ότι όχι μόνο δεν θα περάσει αναπάντητη αλλά θα έχει και μεγάλο κόστος.

Όλα αυτά θα συμβούν -αν συμβούν- υπό την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Η Τουρκία λένε οι εκτιμήσεις κάποιων επιτελών δεν κάνει τυχαία όσα κάνει το τελευταίο διάστημα. Θέλει να επισημάνει στο ΝΑΤΟ ότι εκείνη θα κάνει κουμάντο στο μισό -τουλάχιστον- Αιγαίο. Ας προσπαθήσει και η Ελλάδα με τρόπο έντονο και σαφή να πείσει το ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία είναι το κράτος -τρομοκράτης της περιοχής, υπεύθυνο για τις φωτιές που καίνε γύρω από την Ελλάδα και που η Άγκυρα θέλει να επεκτείνει και στο Αιγαίο. Το πως θα το επιτύχει είναι ευθύνη της κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να πάψει να ασχολείται αποκλειστικά με τους δανειστές και να προτάξει τα ελληνοτουρκικά στην ατζέντα της. Έχουν έτσι κι αλλιώς μόνιμη σύνδεση αυτά τα θέματα.

Από τις 9 Μαίου μέχρι τις 16 Ιουνίου η Τουρκία “κλειδώνει” την “καρδιά” του Αιγαίου για ασκήσεις. Ο χάρτης δείχνει πια είναι η περιοχή που με NAVTEX η Άγκυρα δεσμεύει. Από τη Τρίτη αρχίζει άσκηση έρευνας διάσωσης με σενάριο που αγνοεί τελείως τα ελληνικά δικαιώματα και ακολουθεί η άσκηση ΕΦΕΣ. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της Αθήνας για τις τουρκικές κινήσεις; Το σενάριο που έχει “προκριθεί” ως το πιθανότερο είναι ότι η Άγκυρα με αφορμή τη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, επιδιώκει να επιβάλλει θέσεις και απόψεις. Εκμεταλλεύεται στο μέγιστο βαθμό την διαχρονική τακτική του ΝΑΤΟ να μην παίρνει θέση σ΄ όσα κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο. Η Άγκυρα βάζει τη σφραγίδα της με μια σειρά προκλήσεων οι οποίες γίνονται για να καταγραφούν και με τη παρουσία των δυνάμεων της Συμμαχίας. Είναι ενδεικτικό ότι στην περιοχή των Οινουσσών οι περισσότερες περιπτώσεις παραβιάσεων των χωρικών υδάτων από τουρκικές ακτοφυλακίδες έχουν γίνει παρουσία του γαλλικού πλοίου που περιπολεί στη περιοχή. Όταν βρίσκονται εκεί οι Γάλλοι, οι Τούρκοι μπαίνουν στα χωρικά ύδατα. Όταν αποχωρούν οι Γάλλοι, φεύγουν και οι Τούρκοι. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το μεγαλύτερο βάρος των προκλήσεων έχει αναλάβει η Ακτοφυλακή. Η οποία βεβαίως ειναι “χτισμένη” σε στρατιωτική λογική και διαθέτει και ανάλογο εξοπλισμό. Οι υποστηρικτές αυτών των απόψεων θεωρούν αναγκαίο η Αθήνα να συνεχίσει στην ίδια λογική της “στρατηγικής ψυχραιμίας”. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν στοιχεία στις προκλήσεις των Τούρκων που δεν μπορούν παρά να προκαλούν ανησυχίες και μάλιστα έντονες.

Ποια είναι αυτά;
• Η συντριπτική πλειοψηφία των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που κάνουν παραβιάσεις στο Αιγαίο είναι οπλλισμένα! Σχεδόν όλα φέρουν όπλα λένε πηγές της ΠΑ.
• Οι αντιδράσεις των πληρωμάτων της τουρκικής ακτοφυλακής είναι εξαιρετικά “βίαιες”. Δεν είναι μόνο τα “τζατζαρίσματα” που κάνουν σε σκάφη του Λιμενικού. Είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτών των “αψιμαχιών” οι Τούρκοι “αποκαλύπτουν” τα οπλικά συστήματα των σκαφών τους και σε κάποιες περιπτώσεις στρέφουν πυροβόλα κατά των ελληνικών σκαφών!
• Στο παιχνίδι των προκλήσεων έχει μπει και το τουρκικό μιντιακό σύστημα που στην συντριπτική του πλειοψηφία ελέγχεται από το καθεστώς. Το κλίμα που μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ είναι “πολεμικό” κι έχει στόχο να παρασύρει και τα ελληνικά ΜΜΕ σε ανάλογους τόνους. Επιχείρηση πανεύκολη αφού η Άγκυρα έχει επικοινωνιακή στρατηγική η Αθήνα πάλι ποτέ δεν απέκτησε,ούτε τώρα διαθέτει.
Όπως και να ΄χει η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη. Σ΄ αυτές τις καταστάσεις κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι του ξημερώνει. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα προκύψει μέσα στην ημέρα όταν δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη εμπλέκονται οπλισμένα σε σκληρές αερομαχίες και οπλισμένα ταχύπλοα σκάφη “σπρώχνονται” στη θάλασσα.

Το κείμενο και χάρτης της NAVTEX για την άσκηση που θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι από τις 9 Μαίου μέχρι τις 16 Ιουνίου.

KEIMENO KAI XAΡΤΗΣ NAVTEX 329/16

ZCZC IZMIR TURK RADIO 291623 LMT NIS 16 NAVTEKS N/W NR: 329/16

AEGEAN SEA:
A) ON 09-12-18-23-26-30-31 MAY 16 FROM 0500Z-1200Z.
B) ON 01-02-13-15-16-20-23-27-30 HAZ 16 FROM 0500Z-1200Z.
C) 14 JUN 16 FROM 1000Z-1200Z

IN AREA BOUNDED BY.
384500N0252100E
384500N0245200E
381800N0245200E
381800N0252100E

Ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα κλιμακώσει η Τουρκία την προκλητικότητά της στο Αιγαίο. Γιατί περίπτωση αποκλιμάκωσης δεν προκύπτει από καμία ανάλυση και κανένα δεδομένο. Αρκετοί εκφράζουν ανησυχίες για τα όσα μπορεί να συμβούν την εβδομάδα που ξεκινά αύριο. Την Τετάρτη οι Τούρκοι αρχίζουν την άσκηση ΕΦΕΣ. Μέχρι στιγμής η Αθήνα αντιμετωπίζει στρατιωτικά την τουρκική επιθετικότητα με όσα προβλέπονται. Αναχαιτίσεις όλων των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και επιτήρηση των κινήσεων των τουρκικών πλοίων. Μόνο προχθές υπήρξε μια πιο δυναμική αντίδραση με την εκδίωξη της τουρκικής ακταιωρού από τα χωρικά μας ύδατα. Η οποία και αποχώρησε με …ταχύτητα μόλις έγινε σαφές ότι η κανονιοφόρος ΚΡΑΤΑΙΟΣ δεν είχε πάει στην περιοχή μόνο για να την …επιτηρήσει. Το ερώτημα που τίθεται από στρατιωτικούς είναι συγκεκριμένο: Πρέπει η Ελλάδα να πάρει επιπλέον στρατιωτικά μέτρα για να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο; Έχει οπωσδήποτε λογική και ουσία το ερώτημα. Απάντηση οι περισσότεροι στρατιωτικκοί έχουν δώσει εδώ και πολλές ημέρες και είναι καταφατική. Ωστόσο την οριστική απάντηση πρέπει να τη δώσει η κυβέρνηση. Ήδη πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στη Καθημερινή κάνουν λόγο για εγκατάσταση στρατιωτικής δύναμης στη νησίδα Πασάς, ανατολικά των Οινουσσών, αλλά και για κατασκευή ελικοδρομίου όπου θα μπορεί να προσγειώνεται το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι ένα μέτρο που μπορεί να ενταχθεί σ΄ ένα συνολικό σχεδιασμό για την απαραίτητη όπως φαίνεται αύξηση ετοιμότητας των ελληνικών ΕΔ σ΄ όλο το Αιγαίο.

Η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία χρησιμοποιεί όλο και υψηλότερους τόνους για το Αιγαίο. Αξιοποιώντας στο έπακρο τα πολλά ΜΜΕ που ελέγχει απόλυτα το καθεστώς Ερντογάν στέλνει “μηνύματα κυριαρχίας” στο Αιγαίο! Μηνύματα που δεν απευθύνονται μόνο στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και προς την Αθήνα. Η Άγκυρα δείχνει ανυπόμονη να προκαλέσει αντίδραση της Ελλάδας που θα δικαιολογήσει μια κλιμακούμενη κρίση. Την οποία προφανώς πιστεύει ότι απόλυτα μπορεί να την ελέγξει και γι΄ αυτό την επιδιώκει. Οι Τούρκοι είναι γνωστοί “σιγουρατζήδες”. Στην επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής (φιλοκυβερνητικής εφημερίδας) SOZCU αναρτήθηκε σήμερα άρθρο το οποίο αναφέρεται σε επίσκεψη του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου ΕΔ H. Akar στην Φρεγάτα GOKOVA η οποία συμμετέχει στην Μόνιμη Ναυτική Δύναμη SNMG-2 και περιπολεί στο Αιγαίο, την 28-29 Απρ 16. Αρθρογράφος είναι ο Saygı ÖZTÜRK, ο οποίος είχε γράψει και το σχετικό άρθρο την 24 Απρ 16 για την πτήση του Α/ΓΕΕΘΑ η οποία πραγματοποιήθηκε την 20 Απρ 16 στο τόξο ΣΚΥΡΟΥ-ΨΑΡΩΝ – ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ – ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ, με τίτλο «Ο Έλληνας Επιτελάρχης πέταξε εντός του Τουρκικού Εναερίου Χώρου. Χαρακτηριστικός είναι ο υπότιτλος του άρθρου ο οποίος λέει: ʺΜετά τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας από τον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ ο Αρχηγός ΓΕΕΔ Η. Akar επισκέφτηκε τις ναυτικές μας δυνάμεις στο Αιγαίοʺ. Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας ʺ Μετά την παραβίαση του εναερίου χώρου μας από τον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, την κατάληψη των 17 νησιών μας από τους Έλληνες, καθώς και την παρενόχληση των πολεμικών μας πλοίων εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, ο Η.Akar βρέθηκε μαζί με τους ναύτες μας (εννοεί το προσωπικό του πολεμικού πλοίου)ʺ.

Στη συνέχεια περιγράφεται το οδοιπορικό της επίσκεψης του Τούρκου Α/ΓΕΕΔ: ʺ Αρχικά επισκέφτηκε το Αρχηγείο της ΠΑ στην Σμύρνη, όπου ενημερώθηκε από τον Δκτή της Τ/ΠΑ A. Unal σχετικά με το περιστατικό παραβίασης (εννοεί την πτήση του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ) και στην συνέχεια μετέβη στην Φ/Γ GOKOVA συνοδευόμενος από τον Δκτές Ναυτικών-Αεροπορικών Δυνάμεων (T/ΠΝ-Τ/ΠΑ) καθώς και από τον Δκτή του Στόλου, όπου και πέρασε τη νύχτα. Ακολούθως, σύμφωνα με το άρθρο, πραγματοποιήθηκε περιπολία στα τουρκικά χωρικά ύδατα και σε μερικά από τα 17 νησιά της Τουρκίας που βρίσκονται υπό Ελληνική κατοχή και ανήκουν στις επαρχίες Σμύρνης-Μούγλας και Αιδινίου, ως ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ. Ο αρθρογράφος, μεταφέροντας τις δηλώσεις στρατιωτικών πηγών, αναφέρει ότι:ʺ η παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας δεν θα γινόταν εάν δεν είχε εγκριθεί από την (Ελληνική) Κυβέρνησηʺ. Άρθρο σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου Α/ΓΕΕΔ υπάρχει και στην ιστοσελίδα του CNN TURK. Το υπόψη άρθρο αναφέρεται μόνο στην επίσκεψη του στην Φ/Γ χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες σε αντίθεση με την SOZCU που χρησιμοποιεί ακραίες εκφράσεις προσπαθώντας να δημιουργήσει «πολεμικό κλίμα». Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η SOZCU θεωρείται άκρως φιλοκυβερνητική και πιθανώς χρησιμοποιείται για να περνά προς τα έξω μηνύματα της Κυβέρνησης.

http://www.militaire.gr/

Σχετικό: Τουρκικές ψευδο-NAVTEX κλείνουν το Αιγαίο - διαδραστικός ΧΑΡΤΗΣ - Γιατί η Αθήνα το ανέχεται;

No comments :

Post a Comment