04/05/2016

Μεγάλη συγκέντρωση Ελληνικών και Τουρκικών πλοίων στην περιοχή των Οινουσσών - Προτροπές από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για αυτοσυγκράτηση (ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΥ;)

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών και της Χίου παρακολουθώντας και αποτρέποντας τις κινήσεις των Τούρκων στα Ελληνικά χωρικά ύδατα. Η σοβαρότητα της κατάστασης επιβεβαιώνεται από την αυξημένη Ελληνική παρουσία στην περιοχή αφού δύο κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού και δύο μεγάλα περιπολικά ανοικτής θαλάσσης περιπολούν και παρακολουθούν τις κινήσεις των Τούρκων.

Πρόκειται για τις κανονιοφόρους Αήττητος (P 268) και Κραταιός (P 269) κλάσης Μαχητής εκτοπίσματος 595 τόνων, οι οποίες διαθέτουν ένα πυροβόλο OTO MELARA 76/62 των 76 χλστ, ένα πυροβόλο Bofors 40/70 των 40 χλστ και δύο πυροβόλα Rheinmetall των 20 χλστ. και το περιπολικό σκάφος Αγ. Ευστράτιος (ΛΣ 080) κλάσης Sa’ar 4 εκτοπίσματος 450 τόνων εξοπλισμένο με ένα πυροβόλο OTO Breda 30/70 των 30 χλστ στην πλώρη και δύο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα των 12,7 χλστ εκατέρωθεν της υπερκατασκευής του πλοίο και το περιπολικό σκάφος Γαύδος (ΛΣ 090) κλάσης Stan Patrol 5509, εκτοπίσματος 430 τόνων το οποίο δυστυχώς είναι άοπλο.

Τα Ελληνικά σκάφη αντιμετωπίζουν τρία τουλάχιστον Τουρκικά πλοία, ένα περιπολικό σκάφος τύπου κλάσης Kaan 29 (SG-109) εκτοπίσματος 95 τόνων εξοπλισμένο με ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο τύπου STAMP των 12,7 χλστ στην πλώρη, την κορβέτα TCSG Yasam (SG-704) κλάσης Dost της Τουρκικής Ακτοφυλακής εκτοπίσματος 1725 τόνων, η οποία διαθέτει ένα δίδυμο πυροβόλο των 40 χλστ τύπου Fast Forty της εταιρείας OTO MELARA και δυο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα των 12,7 χλστ τύπου STAMP της τουρκικής εταιρείας Aselsan, καθώς και ένα περιπολικό σκάφος του Τουρκικού Ναυτικού κλάσης Tuzla (P1200) εκτοπίσματος 400 τόνων, εξοπλισμένο επίσης με ένα δίδυμο πυροβόλο των 40 χλστ τύπου Fast Forty, δυο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα των 12,7 χλστ τύπου STAMP και ένα εξαπλό περιστρεφόμενο εκτοξευτή ανθυποβρυχιακών ρουκετών στην πρύμνη.

Η συγκέντρωση μιας τόσο μεγάλης ναυτικής δύναμης εάν υπολογιστούν καθώς και τα μικρότερου μεγέθους τύπου Panther 57 MK.I του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής στην Χίο καθιστά την κατάσταση στην περιοχή των Οινουσσών ιδιαίτερα ανησυχητική. Παρα το γεγονός ότι οι κυβερνήτες των Ελληνικών πλοίων έχουν δείξει παροιμιώδη ψυχραιμία στις προκλήσεις των Τούρκων ένα μικρό λάθος, μια ατυχής επακούμβηση μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών σκαφών θα μπορούσε να προκαλέσει περεταίρω όξυνση και ίσως ένα θερμό επεισόδιο.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ
https://www.youtube.com/watch?v=Gq-qS6o5phs
https://www.youtube.com/watch?v=sq7kkdsSHv4

ΦΩΤΟ ΕΔΩ: http://www.viadiplomacy.gr/megali-sigkentrosi-ellinikon-ke-tourkikon-plion-stin-periochi-ton-inousson/

«Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και τη σταθερότητα στο Αιγαίο προς όφελος της ευρύτερης περιοχής». Τη δήλωση αυτή έκανε αργά χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον. Δήλωση που έχει προφανή σημασία, καθώς επιδιώκει να κατευνάσει την ένταση που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, με ευθύνη της Αγκυρας. Νωρίτερα, άλλωστε, τόσο το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας όσο και το υπουργείο Εξωτερικών είχαν επίσης παρέμβει, τονίζοντας, όμως, την ανάγκη τήρησης χαμηλών τόνων έναντι της εξαιρετικά έντονης τουρκικής κινητικότητας που παρατηρείται στο Αιγαίο.

Στην ελληνική πλευρά υφίσταται στάση ψυχραιμίας, αλλά και επαγρύπνησης, καθώς σήμερα ξεκινά η μεγάλη (με συμμετοχή 8.500 στρατιωτικών) αποβατική άσκηση «Efes 2016», για την οποία οι τουρκικές δυνάμεις έχουν δεσμεύσει για περίπου ένα μήνα (4 Μαΐου-4 Ιουνίου) μια σημαντική έκταση στο Ανατολικό Αιγαίο. Η (γνωστή εδώ και καιρό στην Αθήνα) άσκηση, σε συνδυασμό με εκτάσεις που δέσμευσαν οι Τούρκοι με δύο NAVTEX για βολές (329/16) και Ερευνα και Διάσωση (321/16), δημιουργεί μια εικόνα κατά την οποία μεγάλο μέρος του Αιγαίου Πελάγους μοιάζει δεσμευμένο, ωστόσο δεν ξεφεύγει έξω από το σύνηθες πλαίσιο. Εντάσσεται στην πάγια τουρκική ανάδειξη των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.

http://www.kathimerini.gr/

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΙ ΛΕΚΤΙΚΟΙ ΤΟΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΝΟΙ (ΒΑΡΟΣ) ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΑΓΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΜΑ ΠΟΣΟΥΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΝΟΥΣ ΜΑΛΑΚΙΑΣ ΚΟΥΒΑΛΑΜΕ ΠΛΕΟΝ; ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΜΙΜΗΤΟ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ..."μοιάζει δεσμευμένο" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΑΠΛΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ Η ΠΑΓΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ...."ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ". ΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΟΣ ΤΟ ΚΟΥΦΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΙ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ "ΨΟΘΟΔΕΙΣΜΟΥ", ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΩΝ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ (6Ν.Μ-10ΕΝΑΕΡΙΑ) ΚΑΙ ..."ΤΣΙΡΑΚΟ-ΠΟΙΗΣΗΣ" (ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΙΡΑΚΙ, ΑΔΟΚΙΜΟΣ ΟΡΟΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ) ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

4 comments :

  1. Anonymous4/5/16 17:14

    Τη το τονίζετε το "το οποίο δυστυχώς είναι άοπλο"? Το ποιο πιθανόν είναι ότι ούτε τα υπόλοιπα πλοία κουβαλάνε πυρομαχικά. Χθες στον άλφα σε περιγραφή των γεγονότων από τον γραφικό δημοσιοκάφρο που ασχολείται με αυτού του είδους το ρεπορτάζ, το όνομα του μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή, σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις του κυρίως παρουσιαστή για το αν τα αεροσκάφη που μονομαχούν στην περιοχή είναι οπλισμένα η απάντηση ήταν ναι, τα ΤΟΥΡΚΙΚΑ είναι οπλισμένα.! Θα πάνε άκλαυτοι λέμε, τα εκατομμυριάκια που κάνουν τα αεροσκάφη μας θα γίνουν κομφετί και δεν θα έχουν την ευκαιρία ούτε να απαντήσουν!

    12G

    ReplyDelete
  2. To "Γαύδος" είναι εξ'ορισμού άοπλο. Δεν έφερε, ούτε φέρει καν, το τυπικό εμπρόσθιο πυροβόλο. Είναι άλλο να έχει το μέσο δυνατότητα να φέρει οπλισμό κι εσύ να επιλέγεις να το στέλνεις άοπλο, κι άλλο να στέλνεις σε δυνητική αντιπαράθεση κάτι που ποτέ δεν έφερε και δεν φέρει όπλα.

    Γιατί έστειλαν λοιπόν το "Γαύδος" ; Η απάντηση έχει να κάνει με την άλλη κουβέντα μας, τις προάλλες, περί διαθεσιμότητας μέσων... Δεν είμαι εγώ ο "κακοπροαίρετος υπερβολικός που φέρνω την καταστροφή", (ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΜΗΝΥΣΑΝ ) αλλά όλοι αυτοί που ακόμη και τώρα δεν μιλούν αλλά κρύβουν τα χάλια κάτω από τα παχιά...χαλιά του ΓΕΝ και του ΓΕΕΘΑ.

    Προσωπικά καθόλου δεν με ενδιαφέρει αν θα πάω άκλαυτος ή θα με κλάψουν. Πολύ περισσότερο έχει σημασία να προλάβω να πάρω κάμποσους μαζί μου, έτσι για το γαμώτο της φυλής.

    ReplyDelete
  3. Anonymous4/5/16 19:41

    Τα πήραν στο κρανίο φαίνεται οι Στρατηγοί στον Έβρο από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας και πολύ περισσότερο με κάποιους που φαίνεται ότι θέλουν να μοιράζουν ψυχραιμία ! Το τι λέγεται στις Πολεμικές Μονάδες και τι κλίμα επικρατεί είναι αντιστρόφως ανάλογο με τους ειδικούς αναλυτές της πολιτικής του Κατευνασμού του θηρίου ,που διαρρέουν ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική και μην προχωρήσουμε σε απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας που καθημερινά αναβαθμίζονται ! Το Ηθικό στις Πολεμικές Μονάδες των νησιών και Ειδικά στον Έβρο είναι στα ύψη

    http://kerberos-hellas.blogspot.gr/2016/05/video.html

    ReplyDelete
  4. Anonymous4/5/16 23:06

    Κακοπροαίρετος και υπερβολικός είναι όποιος πιστεύει ακόμα στο αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων και το διατυμπανίζει κιόλας! Και σαφώς με την σωστή πολιτική ηγεσία τουλάχιστον η ΠΑ θα είχε την δυνατότητα να ανταπεξέλθει, αν όχι να επικρατήσει των γειτόνων προς το παρόν.

    12G

    ReplyDelete