20/04/2016

Η 21Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΖΗΣΑ

Σαν τώρα τα θυμάμαι. Η πολιτική κατάσταση στην χωρα ήταν τελματώδης. Ο συγχωρεμένος Πατέρας μου, εγκλωβισμένος στη νοοτροπία του ρουσφετιού, με έσερνε 13 μόλις ετών, στις κομματικές συγκεντρώσεις με τα πολλά ΘΑ…... Ξημερώματα 21ης Απριλίου 1967. Το Philips ραδιόφωνο έπαιζε εμβατήρια. Αγουροξυπνημένος νόμιζα ότι ήταν εθνική γιορτή. Κατήφεια και βουβαμάρα επικρατούσε. Οι σπιούνοι των κομματικών τραστ ανάμεναν τις εξελίξεις. Το διάγγελμα ήταν ξεκάθαρο. Αναλαμβάνει προσωρινά ο στρατός για να σώσει την χωρα. Σε λίγες μέρες η καθημερινότητα κάλυψε τα πολιτικά ενδιαφέροντα με τα: Τι θα κάνουν; Μήπως πρέπει να πάμε στις γνωστές κομματικές μαζώξεις να δηλώσουμε υποταγή; Από ποιο κομματικό φορεα καθοδηγούνται; Ερωτηματικά που σταδιακά πήραν απαντήσεις...

- Χωριά αναστήθηκαν.
- Οι λαδολάμπες των δρόμων τους, έγιναν ηλεκτρικές.
- Οι υπαίθριες τουαλέτες μπήκαν στα σπίτια.
- Η τηλεόραση έγινε το μέσον επικοινωνίας και ενημέρωσης για την εγχώρια και διεθνή καθημερινότητα.
- Οι εγκλωβισμένοι αγρότες ανάσαναν οικονομικά.
- Οι δρόμοι αρχισαν να φαρδαίνουν.
- Η πόλη μας απέκτησε μεγάλο νοσοκομείο.
- Στο λιμάνι της έγιναν εμβαθύνσεις και νέες εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα επιπλέον εκτός από ψαρόβαρκες άρχισε να δέχεται μεγάλα καράβια με τους φορτοεκφορτωτές να εργάζονται καθημερινά.
- Εισαγωγή ξυλείας και εξαγωγή εσπεριδοειδών.
- Εργοστάσιο συσκευασίας ντόπιων αγροτικών προϊόντων που πλέον δεν υπάρχει.
- Διορισμένοι δημοτικοί άρχοντες που μεριμνούσαν για την κάλυψη της ανεργίας με κατασκευή έργων κοινής ωφέλειας.
- Καλώδια ηλεκτρικής παροχής, τηλεφωνίας, αγωγοί αποχέτευσης.
- Εργάτες με αξίνες κομπρεσέρ και φτυάρια γέμισαν τα σοκάκια. Οργασμός εργασιών χωρίς ανέργους.
- Η ασυδοσία σταμάτησε. Ο έλεγχος της αγρονομίας καθημερινός. Τιμολόγια αγοράς και τιμές πώλησης.
- Οι φοροι ελάχιστοι. Η αύξηση των μισθών κίνησε την αγορά.
-  Τα ψυγεία έγιναν ηλεκτρικά και οι παγοπώλες εξαφανίσθηκαν.
-  Ξεφύτρωσαν καταστήματα ηλεκτρικών ειδών.
-  Τα τεφτέρια αντικαταστάθηκαν με τραπεζικά γραμμάτια.
-  Ήξερες τι είχες ποσα θα πάρεις και ποσα μπορείς να δώσεις.
- Η πρώτη μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έκανε εγκαίνια. Αργότερα και λιγο κοντά η πρώτη αντιπροσωπεία. Μάθαμε την FIAT, την PEUGEOT και άλλες.

Περίοδος επαναστατικών αλλαγών που γρήγορα έφεραν ανάπτυξη. Στο 12% είχε φθάσει όταν τα λαμόγια ανέλαβαν. Οσο για το χρέος είχε μηδενιστεί.

ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η 21Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΤΟΤΕ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ

Από τον Σωκράτη Τσουμελέκα, ΣΣΕ 77

6 comments :

  1. ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΛΠ, ΜΗΠΩΣ ΕΠΑΙΞΕ ΚΑΠΟΙΟ ΡΟΛΟ ΑΥΤΟ ΣΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΤΕ; ΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΗΤΑΝ ΥΨΗΛΟ.

    ReplyDelete
  2. ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΜΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 60. Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΕΠΕΒΛΗΘΕΙ ΤΟ 1967. ΙΣΩΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΥΤΑ ΕΤΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ (68-69) ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ ΑΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΥΜΕΝΗ. ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ '70. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΛΟΓΟΣ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΠΩΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΚΥΡΩΝΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΔΛΔ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΧΕΙΑ. ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΝΟΙΓΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΞΕΤΙΝΑΧΘΕΙ Κ.Λ.Π.

    ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΕΓΩ ΓΝΩΡΙΖΩ ΝΑ ..."ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΑΝ" ΜΑΖΙΚΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΟΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΣΩΤΗΡΕΣ ΜΑΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ, Η ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΕΞΑΙΡΕΤΕΟΙ ΤΟΥ ΠΑΚ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΑΣΟΚ ΜΕΤΑ..."ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ" ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΔΗΘΕΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

    ReplyDelete
  3. Anonymous20/4/16 19:15

    Εκείνη την εποχή σταμάτησε η μετανάστευση γιατί παντού υπήρχαν δουλειές! Σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο υπήρχε βιοτεχνία.
    Ξεχάσατε να γράψετε στο άρθρο ότι οι εισαγωγές σε προϊόντα διατροφής ήταν μηδαμινές, ο αγροτικός πληθυσμός ήταν περίπου το 50%, ενώ μετά 20 χρόνια "μεταπολίτευσης", το 1995 δηλαδή οι απασχολούμενοι με γεωργία - κτηνοτροφία ήταν μόνο 18% λόγω των χιλιάδων διορισμών από 1ο εθνάρχη (η Κύπρος κείται μακράν) και 2ο που θα βύθιζε το "χόρα" και θα έφευγε από τον ΝΑΤΟ....

    ReplyDelete
  4. Η ΕΛΛΑΣ ΤΟ 1964 ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΘΛΙΑ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 1974 ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΜΑΣ. ΤΑ ΕΠΤΑ ΕΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΡΚΕΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟ '70 ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ . Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΤΩΡΑ (ΚΑΚΩΣ) ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟΤΕ. ΤΟΤΕ ΓΙΓΑΝΤΩΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ, ΤΟΤΕ ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΡΟΜΕΡΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ ΔΟΜΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ.

    ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΚΑΛΑ. ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΚΩΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ, ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΑΧΛΟΤΡΑΓΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΚΥΝΗΓΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΠΑΤΩΝΟΥΝ ΑΠΑΞ ΚΑΙ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ.
    ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΩΦΕΛΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΣΤΡΑΒΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.

    ΣΚΩΠΤΙΚΑ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΑΝ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΗΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ. Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΦΡΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ Η ΜΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΣΤΟ ΞΕΠΑΤΩΜΑ ΤΗΣ, ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ. ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΕΜΕΙΣ (Η ΙΣΧΥΣ) ΧΡΕΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ "ΑΡΙΣΤΕΡΟΤΗΤΑ" ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΗΜΕΡΑ.

    ReplyDelete
  5. ΑΝΩΝΥΜΕ 19:15

    ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΑΣΤΥΦΙΛΙΑΣ ΠΟΥ ΑΔΕΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ ΗΤΑΝ ΑΠΟΤΟΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ ΕΘΝΑΡΧΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕ (ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ) Ο ΑΛΛΟΣ "ΜΕΓΑΣ" ΚΟΜΠΙΝΑΔΟΡΟΣ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    ReplyDelete
  6. Anonymous20/4/16 20:24

    ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ...ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟ ΤΣΟΚΑΡΟ ΤΗΝ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΣΕ ΒΑΣΙΛΟΦΡΟΝΗ ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ....ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Ο ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗΣ ΤΟΥΕ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΟΥ...ΕΤΣΙ ΠΙΣΤΕΥΕ.ΟΙ ΑΠΡΙΛΙΑΝΟΙ ΟΜΩς ΚΟΡΟΙΔΕΨΑΝ ΤΟΝ ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ ΚΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ...ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ,ΚΟΜΜΑΤΑ,ΠΑΛΑΤΙ.

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΣΩΣΕ ΤΟΥΣ ΑΠΡΙΛΙΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ...ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΡΙΛΙΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΝΑΣΕΡ....ΕΤΣΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΑΝΟΧΗ,ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΤΕΣΤΑΡΗΣΤΟΥΝ,ΠΗΡΑΝ ΑΡΙΣΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΙΕΣΩΣΑΝ 5.000 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ....ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    Ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΑΠΛΟΣ ΦΙΛΟΕΒΡΑΙΟΣ...ΑΛΛΆ ΕΒΡΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ.

    ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ.

    ReplyDelete