08/04/2016

ΟΛΟΙ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ: Η Τουρκία “τα βρίσκει” με Ισραήλ, η ΣΑραβία μεσολαβεί για “να τα βρει” και με την Αίγυπτο που επέστρεψε μάλιστα και δυο νησιά στη Σ.Αραβία.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Selman Bin Abdulaziz πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο. Ο Σαουδάραβας μονάρχης θα παραμείνει δυο μέρες στο Κάιρο, όπου θα έχει επίσημες συνομιλίες και μετά θα μεταβεί σε παραθαλάσσιο θέρετρο για διακοπές. Αμέσως μετά θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα παραμείνει μεταξύ 11-13 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της αραβόφωνης εφημερίδας El Arabi El Cedid που εκδίδεται στο Λονδίνο, βασικό θέμα των συνομιλιών του Σαουδάραβα βασιλιά στο Κάιρο θα είναι η διαμεσολάβηση για τη βελτίωση των σχέσεων Αιγύπτου-Τουρκίας. Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο βασιλιάς θα προσπαθήσει να πείσει τον Πρόεδρο Σίσι να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (ΙΙΤ) που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είναι γνωστό οι σχέσεις του κ. Ερντογάν με τον κ. Σίσι κλονίστηκαν εξαιτίας της υποστήριξης του εκλεγμένου Προέδρου της Αιγύπτου Μορσι. Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε κατηγορήσει τον κ. Σίσι για το Πραξικόπημα και τη φυλάκιση του Μορσί. Η Άγκυρα ζητά απεγνωσμένα συμμάχους, γιατί αισθάνεται απομονωμένη από φίλους και συμμάχους, αφού έχει στο πλευρό της Μόνο το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Φυσικά επιθυμεί διακαώς να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο λόγω της Κυπριακής ΑΟΖ…

Σε γραπτή ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου της Αιγύπτου αναφέρεται ότι μετά τη νέα οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας με τη Σαουδική Αραβία, δυο νησιά το Τιράν και το Σαναφίρ εντάσσονται στα όρια της Σαουδικής Αραβίας. Οι δυο πλευρές κατέληξαν στην απόφαση αυτή μετά από συνομιλίες έξι ετών και ένδεκα συναντήσεων κορυφής. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο του Καϊρου από τον Πρόεδρο Σίσι και τον βασιλιά Selman Bin Abdulaziz. Τα δυο νησιά είχαν παραχωρηθεί στην Αίγυπτο από τον εκλιπόντα βασιλιά Abdulaziz el Suud με σκοπό την προστασία τους το 1950. Το νησί Τιράν βρίσκεται στο σημείο που διαχωρίζεται η Ερυθρά θάλασσα από τον Κόλπο του Άκαμπα κι έχει έκταση 80 χλμ2. Το νησί Σαναφίρ βρίσκεται ανατολικά του Τιράν κι έχει έκταση 33χλμ2.

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
http://www.militaire.gr/

Διαπραγματευτικές ομάδες από την Τουρκία και το Ισραήλ σημείωσαν πρόοδο προς την κατεύθυνση κατάρτισης πλαισίου συμφωνίας για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, στη διάρκεια συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν χθες, στο Λονδίνο. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να ολοκληρωθεί στη διάρκεια του επόμενου κύκλου των διμερών συνομιλιών, ο οποίος προγραμματίζεται να διεξαχθεί σύντομα, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών σήμερα. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν υψηλόβαθμοι παράγοντες του τουρκικού ΥΠΕΞ, του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, αλλά και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

ΑΠΕ

No comments :

Post a Comment