18/12/2015

Το USS Milwaukee… πίσω ρυμουλκούμενο!

Μία βλάβη, που παρουσιάστηκε μόλις τρεις εβδομάδες μετά την επίσημη ένταξη του σε υπηρεσία, ακινητοποίησε κατά τη διάρκεια πλου το τύπου Freedom πλοίο μάχης παρακτίων (LCS: Littoral Combat Ship) USS Milwaukee LCS 5. Μάλιστα, το πλοίο έπρεπε να ρυμουλκηθεί για απόσταση 40 ναυτικών μιλίων μέχρι τη Διακλαδική Εκστρατευτική Βάση (Joint Expeditionary Base) Little Creek, στη Βιρτζίνια. Η βλάβη παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του πλου από το Halifax του Καναδά στο Mayport της Φλόριντα και στη συνέχεια τον ναύσταθμο του San Diego, όπου το USS Milwaukee θα ελλιμενίζεται. Προς το παρόν η βλάβη αξιολογείται από το πλήρωμα του πλοίου και τεχνικούς συμβούλους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πολύ μικρού μεγέθους μεταλλικά ρινίσματα που, για άγνωστο μέχρις στιγμής λόγο, συγκεντρώθηκαν σε φίλτρο του συστήματος λίπανσης είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας του συστήματος πρόωσης. Όπως έγινε γνωστό τα προβλήματα στο σύστημα πρόωσης άρχισαν σχεδόν αμέσως μετά τον απόπλου από το Halifax και μάλιστα τα αυτόματα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης του συστήματος πρόωσης σήμαναν συναγερμό. Οι μηχανικοί του πλοίου καθάρισαν τα ρινίσματα από το φίλτρο του συστήματος λίπανσης και στη συνέχεια ασφάλισαν τον αριστερό άξονα. Όμως λίγες ώρες αργότερα και καθώς το πλοίο εκτελούσε δοκιμές του πηδαλίου καταγράφηκε απώλεια της πίεσης στο σύστημα λίπανσης του δεξιού άξονα λόγω της συγκέντρωσης μεταλλικών ρινισμάτων στο φίλτρο του συστήματος. Σύμφωνα με το Ναυτικό των ΗΠΑ η συγκέντρωση μεταλλικών ρινισμάτων στο σύστημα λίπανσης δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα παρατηρηθεί στα πλοία του τύπου. Τα ανωτέρω σοβαρά προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα το πλοίο να διακόψει τον πλου και να αγκυροβολήσει, ενώ οι μηχανικοί του εργάζονταν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Λίγες ώρες αργότερα το πλοίο διάσωσης USNS Grapple T-ARS 53 προσέγγισε το USS Milwaukee και άρχισε τη ρυμούλκηση του στη Διακλαδική Εκστρατευτική Βάση Little Creek. Η βλάβη και η συνεπεία αυτής μη προγραμματισμένη στάση στο Little Creek έχει επίσης ως αποτέλεσμα η εναλλαγή του πληρώματος που είχε σχεδιαστεί να λάβει χώρα στο Mayport, να γίνει στο Little Creek κατά τη διάρκεια των επισκευών.

Το συμβάν προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή John McCain, προέδρου της πανίσχυρης Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας (Senate Armed Services Committee)… «Η αναφορά πλήρους απώλειας της πρόωσης του USS Milwaukee LCS 5 είναι εξαιρετικά ανησυχητική, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψιν ότι το πλοίο εντάχθηκε σε υπηρεσία μόλις πριν 20 ημέρες. Τα πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ κατασκευάζονται με πλεονάζοντα συστήματα ώστε να είναι ικανά να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις στην περίπτωση μηχανικής βλάβης, γεγονός που καθιστά το συμβάν πολύ ανησυχητικό. »Αναμένω το Ναυτικό να διεξάγει ενδελεχή έρευνα για τα βαθύτερα αίτια αυτής της αποτυχίας, να επιμερίσει τις ευθύνες που αναλογούν σε άτομα και να ενημερώνει την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας».

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο εντάχθηκε σε υπηρεσία στις 21 Νοεμβρίου 2015, στο Milwaukee (βλ. την ανάρτηση με τίτλο «US Navy: Το USS Milwaukee LCS 5 σε υπηρεσία» ) και άρχισε τον πλου προς το San Diego μέσω των Μεγάλων Λιμνών.

http://www.defence-point.gr/news/?p=143432

No comments :

Post a Comment