19/11/2015

Το ρωσικό ναυτικό θα καλύπτει το γαλλικό ναυτικό κατά τις επιθέσεις στο ISIS - Πρόταση Πούτιν για χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία στο ρωσικό κοινοβούλιο - Η Ρωσία «άρχισε το κυνήγι» των βυτίων με πετρέλαιο του ‘ισλαμικού κράτους’

Τα πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ВМФ) θα καλύπτουν την ομάδα μάχης του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων τους εναντίον των τζιχαντιστών της τρομοκρατικής οργάνωσης του ISIS στη Συρία, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Ria Novosti. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ως Ανώτατος Διοικητής, ανέθεσε στο Γενικό Επιτελείο και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αναπτύξουν με το γαλλικό ναυτικό κοινό σχέδιο δράσης για τη Συρία, τόσο από τη θάλασσα όσο και στον αέρα. Σημείωσε ότι ο ρωσικός στρατός πρέπει να συνεργασθεί με το γαλλικό στρατό, ως σύμμαχοι, ιδιαίτερα στην προστασία του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» που πλέει προς τις ακτές της Συρίας. «Το κύριο καθήκον των πλοίων της επιχειρησιακής ομάδας των πλοίων του Ναυτικού στη Μεσόγειο Θάλασσα είναι η εξασφάλιση της σταθερότητας από κάθε είδους απειλή», τόνισε ο εκπρόσωπος. Πρόσθεσε ότι το ρωσικό ναυτικό θα παράσχει ακόμη έργο διάσωσης πιλότων σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης όπως, βλάβη του εξοπλισμού ή αστοχία του σκάφους. Επιπλέον, τα πλοία του Ρωσικού Στόλου θα διενεργούν ελέγχους των πλοίων που πλέουν στη Μεσόγειο, με την υποψία ότι μπορεί να μεταφέρουν επικίνδυνο (εκρηκτικό) φορτίο από το ‘Ισλαμικό Κράτος’, όπως γράφει το Ria.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου, αύριο, 20 Νοεμβρίου στη Μόσχα. Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Ιζβέστια’, ο πρόεδρος θα κάνει έκκληση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. «Ο Πούτιν είναι πιθανόν να παρουσιάσει πρόταση για μια μεγάλη συμμαχία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας του λεγόμενου ‘ισλαμικού κράτους’ και θα αναφερθεί για τα αποτελέσματα της έρευνας του αεροπορικού δυστυχήματος στην Αίγυπτο», δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Επικοινωνιών, Ντμίτρι Αμπζάλοφ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα το ρωσικό πρακτορείο ‘ura’ σε κοινή συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας προγραμματίζεται να εγερθεί ζήτημα για τη δυνατότητα χερσαίων επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού στη Συρία. Οι ίδιες πληροφορίες επιβεβαιώνονται και από την ‘Kommersant’. Ο γραμματέας Τύπου του προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε τη συμμετοχή του Πούτιν στη συνεδρίαση.

Το θέμα της δυνατότητας χερσαίων επιχειρήσεων στο έδαφος της Συρίας κατά του ‘Ισλαμικού κράτους’ θα συζητηθεί στις 20 Νοεμβρίου στην κοινή συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτό αναφέρθηκε από ανώτερο αξιωματούχο της «Ενωμένης Ρωσίας» που ζήτησε την ανωνυμία του, αλλά δεν προέβη σε λεπτομέρειες για το ζήτημα.  Ήδη, έχει συζητηθεί και υποστηριχθεί από εκπροσώπους άλλων κομμάτων καθώς και του βουλευτή της Κρατικής Δούμας, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ЛДПР), Βλαντίμιρ Τάσκεφ, ο οποίος είπε: «Υποθέτω ότι το ζήτημα είναι ώριμο. Το ‘ισλαμικό κράτος’ πρέπει να στερηθεί τη δυνατότητα να εμπορεύεται το κλεμμένο πετρέλαιο και πρέπει να χτυπηθεί η οικονομία που το στηρίζει».  Σύμφωνα με το βουλευτή, η πλειοψηφία των συναδέλφων του υποστηρίζει την πρόταση αποστολής στρατευμάτων στη Συρία.  Σήμερα, ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι πιθανόν να συζητηθούν στρατιωτικά θέματα. Ο βουλευτής της «Ενωμένης Ρωσίας» Αλεξάντερ Πέτρόφ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει σχετικά με αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να δούμε πως αυτές οι δραστηριότητες θα πρέπει να συνδυασθούν με το διεθνές δίκαιο. Οι συγγενείς των νεκρών επιβατών του ρωσικού αεροπλάνου που ανατινάχθηκε, πρέπει να γνωρίζουν ότι το κράτος θα κάνει τα πάντα για να αποτραπεί η επανάληψη μιας τέτοιας καταστροφής», σύμφωνα με το Новости РИА

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβαρδιστικά Su-34 άρχισαν να επιτίθενται σε πετρελαϊκές υποδομές του ‘ισλαμικού κράτους’ στη Συρία, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε βυτιοφόρα φορτηγά της οργάνωσης. Περίπου 500 βυτιοφόρα που μετέφεραν παράνομα «μαύρο χρυσό» από τη Συρία στο Ιράκ, καταστράφηκαν από τα ρωσικά αεροσκάφη τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Αντρέι Καρταπόλοφ που είναι επικεφαλής της επιχειρησιακής διαχείρισης του ρωσικού Γενικού Επιτελείου. Ο Ρώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι τα αεροπλάνα «άνοιξαν την κυνηγετική σεζόν» των βυτιοφόρων με πετρέλαιο. «Εγώ θα ήθελα να τονίσω ότι σήμερα αποφασίστηκε η ελεύθερη καταστροφή των βυτιοφόρων που μεταφέρουν πετρέλαιο από πετρελαιοπηγές που έχουν καταληφθεί από το ‘ισλαμικό κράτος’» Σύμφωνα με τον Καρταπόλοφ αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για τους εξτρεμιστές που εξάγουν το πετρέλαιο και με αυτό αποκτούν οικονομική δυνατότητα για τις επιδιώξεις τους. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός συλλέγει κάθε πληροφορία που αναφέρεται στη Μέση Ανατολή και σε αυτό συντείνουν και οι δορυφορικές πληροφορίες.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment