22/10/2015

Καναδάς: Προς απόσυρση από το F-35 ;

Την απόσυρση του Καναδά από το πρόγραμμα F-35 δήλωσε ότι θα υλοποιήσει ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τρουντώ. Ο νεοεκλεγείς πολιτικός ανέφερε σε δηλώσεις του ότι, ο Καναδάς δεν χρειάζεται ένα τόσο ακριβό αεροσκάφος, τεχνολογίας stealth, για να φέρει σε πέρας τις αποστολές που απαιτούνται. Αντιθέτως, θεωρεί ότι τα ποσά από την αγορά των F-35 θα πρέπει να δοθούν για την ενίσχυση του Ναυτικού, το οποίο χρειάζεται νέες επενδύσεις και προμήθειες. Ο Καναδάς είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα του F-35 το 2002, οπότε και πλήρωσε περί τα 150 εκατομμύρια δολλάρια ΗΠΑ για τη συμμετοχή του. Στόχος ήταν να αποκτηθούν 65 F-35 με τα οποία θα γινόταν η αντικατάσταση των CF-18 Hornet. Αν υλοποιηθεί η απόφασή του, τότε το κάθε αεροσκάφος στο πρόγραμμα θα έχει αυξημένο κόστος της τάξης του 0,7-1% ή περίπου ένα εκατομμύριο δολλάρια ανά μονάδα. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφασιστεί ποια ή ποιες χώρες θα πάρουν το μερίδιο παραγωγής του Καναδά.

Η αλλαγή στην στάση φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα ευρύτερου διεθνοπολιτικού προσανατολισμού. Ειδικότερα, ο νέος πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόσυρση των καναδικών μαχητικών από την αεροπορική συμμαχία που βομβαρδίζει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν αποσύρεται από την προσπάθεια καταστολής των τζιχαντιστών. Για το λόγο αυτό θα αυξήσει την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και θα συνεχίσει να συνεισφέρει με στρατιωτικούς που θα εκπαιδεύουν Ιρακινούς συναδέλφους τους. Στο ίδιο μήκος κύματος, είναι σίγουρο ότι οι αποφάσεις αυτές δημιουργούν ερωτηματικά στις ΗΠΑ για το κατά πόσο δημιουργείται νέα κατάσταση στις σχέσεις με τον Καναδά, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας. Η απόφαση του Τζ. Τρουντώ σίγουρα θα δημιουργήσει αίσθηση, ιδιαίτερα σε χώρες όπου υπάρχει ακόμα αμφιβολία για το κατά πόσο το F-35 είναι η βέλτιστη επιλογή. Από την άλλη, το άνοιγμα ενός νέου διαγωνισμού προμήθειας μαχητικών θα φέρει τις μεγάλες αεροδιαστημικές βιομηχανίες σε νέο ανταγωνισμό, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Boeing θα έχει προβάδισμα με το Super Hornet, δεδομένης της χρήσης των CF-18.

http://defense3.com/

ΣΧΕΤΙΚΟ:http://www.defence-point.gr/news/?p=139912

Νέο πρόγραμμα για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών θα ξεκινήσει ο Καναδάς, έπειτα από την ακύρωση της προμήθειας του F-35. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές εντός των Φιλελευθέρων που κέρδισαν τις πρόσφατες εκλογές, θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός από μηδενική βάση. Αυτό σημαίνει ότι θα αποσταλούν νέες επιστολές για την κατάθεση προτάσεων, καθώς οι παλαιές δεν θα ισχύουν. Στις επιστολές θα περιλαμβάνονται και οι νέες προδιαγραφές, αφού όπως δήλωσε η πηγή του Reuters, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη διαδικασία που είχαν εφαρμόσει οι Συντηρητικοί, επιλέγοντας ως καλύτερο το F-35. Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει ο νέος Καναδός Πρωθυπουργός, Τζάστιν Τρουντώ, η χώρα δεν χρειάζεται ένα αεροσκάφος με χαρακτηριστικά stealth, το οποίο είναι και πολύ ακριβό. Υπενθυμίζεται ότι ο Καναδάς επιθυμεί να αντικαταστήσει τα μαχητικά Boeing CF-18. Για το λόγο αυτό οι Συντηρητικοί το 2002 είχαν εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35, καταβάλλοντας ταυτόχρονα και 150 εκατομμύρια δολλάρια. Η νέα κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να ενισχύσει οικονομικά τα προγράμματα ανάπτυξης του ναυτικού, το οποίο έχει σημαντικές ανάγκες σε νέες μονάδες επιφανείας και υποβρύχια.

http://defense3.com/

No comments :

Post a Comment