02/10/2015

«Μακεδονία» τα Σκόπια στο βιβλίο Ιστορίας της Γ' Λυκείου! - Μας πήραν στο ‘ψιλό’ οι Σκοπιανοί

Στη σελίδα 130 του βιβλίου υπάρχει ένα χάρτης των κυριότερων ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης στη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη στα οποία θανατώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σε αυτόν τον χάρτη τα Σκόπια αναφέρονται ως «Μακεδονία».

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σε χάρτη του βιβλίου Ιστορίας γενικής κατεύθυνσης της Γ' Λυκείου τα Σκόπια απεικονίζονται με την ονομασία «Μακεδονία». Το συγκεκριμένο βιβλίο υπάρχει στα σχολεία από την περασμένη χρονιά, ωστόσο, η "...λεπτομέρεια" με τα Σκόπια δεν είχε γίνει αντιληπτή, τουλάχιστον μέχρι προσφάτως. Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης απάντησε ότι ....«δεν μας αρέσει η πολιτική ηγεσία να παρεμβαίνει σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής. Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία των Σκοπίων γεωγραφικά δεν συγκροτεί το χώρο της Μακεδονίας και αυτό ειναι γνωστό».

Μέλη της ΟΛΜΕ ζητούν τώρα από το υπουργείο Παιδείας να πάρει θέση, με πολλούς γονείς και εκπαιδευτικούς να κάνουν λόγο για σοβαρό ατόπημα των συγγραφέων. Μάλιστα, το ζήτημα αυτό αναμένεται να τεθεί σε διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, προκειμένου να διαβιβαστεί αίτημα αλλαγής στο υπουργείο Παιδείας.

http://www.protothema.gr/greece/article/514244/makedonia-ta-skopia-sto-vivlio-istorias-tis-glukeiou/

Το σλαβικό δημοσίευμα τέχει ως υπέρτιτλο: «Μπροστά στα γεγονότα οι Θεοί σιωπούν» και τίτλο «Οι Έλληνες αναγνώρισαν τη Μακεδονία σε βιβλίο της Ιστορίας». Πρόκειται για το βιβλίο «Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου» (από το 1815 έως σήμερα) της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου. Αυτός είναι ένας χάρτης που εξέδωσε ο νότιος γείτονάς μας κουνώντας μας το δάκτυλο, και εμπεριέχεται στο βιβλίο «Χαρτογραφία και ευρωπαϊκή Πολιτική- η περίπτωση της Μακεδονίας» με το οποίο η Ελλάδα θέλει να αποδείξει στον κόσμο ότι η Μακεδονία είχε πάντοτε έναν ελληνικό χαρακτήρα. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσίασε με υπερηφάνεια αυτό το βιβλίο στο μεσολαβητή για τη διαφωνία του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, πριν από χρόνια, σε μια συνάντηση στην Αθήνα. Ο χάρτης στην σελίδα 130 του βιβλίου αυτού, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, που απεικονίζει την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, με τα ναζιστικά στρατόπεδα παρουσιάζει τη χώρα μας ως Μακεδονία. Παρά του ότι αυτό το «λάθος» ανακαλύφθηκε εδώ και αρκετά χρόνια παραμένει ως έχει, (αυτό δηλώνει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει χώρα με το όνομα Μακεδονία στα βόρεια σύνορά της;) Η ελληνική Ομοσπονδία των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει προγραμματίσει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Τρίτη για να ζητήσει από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας άμεση διόρθωση του προσδιορισμού της νότιο- Σλαβίας ως χώρα «Μακεδονία», γράφει η σλαβική εφημερίδα 'Βέτσερ' των Σκοπίων. 

Αν μη τι άλλο, είμαστε ένα «κράτος’ με εισαγωγικά, το κράτος από ό, τι γνωρίζουμε είναι συνώνυμο του κραταιός, σταθερός, ισχυρός, αυτοδύναμος.  Κάνουμε αγώνα για την πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας από τους νότιο-Σλάβους και συγχρόνως δεν ξέρουμε, γενικά αλλά και ειδικά, τι είμαστε, τι πρεσβεύουμε, τι επιδιώκουμε, ποια είναι η πορεία μας.

No comments :

Post a Comment