23/09/2015

USMC: Εκσυγχρονισμός του ελαφρού οπλισμού

Σε πολυετές πρόγραμμα αναβάθμισης του ελαφρού οπλισμού προχωράει το Αμερικανικό Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών. Στόχοι του προγράμματος είναι να αναβαθμιστεί ο τρέχων οπλισμός σε βραχυπρόθεσμο διάστημα και η ανάπτυξη μελλοντικών συστημάτων τα οποία θα ενταχθούν σε υπηρεσία μέχρι τα μέσα του 2020. Στην ίδια βάση στηρίζεται και το ευρύτερο πρόγραμμα του Ναυτικού, το οποίο, όπως και το Σώμα Πεζοναυτών, επιθυμεί να μειώσει την πολυτυπία που υπάρχει τώρα, ώστε να μειωθεί και το αποτύπωμα στο σύστημα Διοικητικής Μέριμνας. Επιπλέον, με τα νέα υλικά θα πρέπει να υπάρξει και μείωση του μεταφερόμενου βάρους από τους Πεζοναύτες, οι οποίοι βρίσκονται μόνοι τους σε εμπόλεμες περιοχές, χωρίς επαρκή υποστήριξη. Το πρόγραμμα στηρίζεται στις απόψεις που κατέθεσαν οι μονάδες έχοντας την εμπειρία του πολέμου στο Αφγανιστάν και σε πληθώρα άλλων επιχειρήσεων και ασκήσεων. Βασικός στόχος δεν είναι μόνο η ακρίβεια, το βεληνεκές και η φονικότητα των πυρών, αλλά και το βάρος και η ευκινησία. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα αναβάθμισης διεξάγεται σε συνεργασία με την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων και το τμήμα μικρών όπλων του Αμερικανικού Στρατού.

Σύμφωνα με μία από τις ενημερώσεις του Αμερικανικού Ναυτικού, στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, οι στόχοι στον τομέα του ελαφρού οπλισμού έχουν ως εξής. - Στα πιστόλια θα μειωθεί η πολυτυπία με την υιοθέτηση του πιστολιού που θα προκύψει από το διαγωνισμό του Modular Handgun System.
- Στις καραμπίνες θα αποσυρθούν οι διάφοροι τύποι και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι Mossberg 17”
- Στα τυφέκια ακριβείας υπάρχει απόθεμα από M14 SSR και Mk14 Mod2, που θα αντικατασταθούν από τυφέκια όπως το Μk17, Μ24, Μ110 ή άλλα παρόμοιου τύπου.
- Στα ελαφρά πολυβόλα χρησιμοποιούνται τα M240 (αντίστοιχο του FN MAG) και τα Mk48 (Minimi). Εδώ θα υπάρξουν κυρίως ανακατατάξεις. Δηλαδή, θα υπάρξει μόνο η έκδοση Μ240Β (με νέα κοντάκια και δίποδα), τα Μ240Β θα συμπληρώνονται από τα Μk48 σε περιπτώσεις που απαιτείται μικρότερο βάρος και ευελιξία (π.χ. ειδικές επιχειρήσεις) και σε ορισμένες περιπτώσεις αντί των Mk48 θα χρησιμοποιηθούν Μ240Β σε διπλούς έστορες Μk99.

- Στα τυφέκια χρησιμοποιούνται τα Μ14, Μ16Α3, Μ4Α1, ΜΚ18. Μέσα στα δέκα χρόνια θα έχουν υιοθετηθεί από όλους τα Μ4Α1, με εξοπλισμό για CQB και άλλα οπτικά παρελκόμενα. Για τους Πεζοναύτες εξετάζεται η μετάβαση από το Μ16Α4 στο Μ4, αν και το Μ16 θα διατηρηθεί στις μονάδες υποστήριξης, οι οποίες μάλλον θα αποκτήσουν μικρό αριθμό ρυθμιζόμενων κοντακίων για τους στρατιώτες με μικρού μεγέθους σωματομετρικά χαρακτηριστικά. Κάτι ακόμα που μπορεί να υιοθετήσουν οι Πεζοναύτες από την πλευρά τους είναι ειδικού τύπου συγκροτήματα σκανδάλης, φλογοκρύπτες, ισοσταθμιστές για απορρόφηση της ανάκρουσης και ταχύτερη επανασκόπευση κτλ. Μία ακόμα αναβάθμιση που εξετάζεται για τα τυφέκια είναι να επιτραπεί στους Πεζοναύτες να βάψουν με κάποια παραλλαγή. Αυτό θα βελτιώσει φυσικά την απόκρυψη των όπλων, αλλά όπως ανέφεραν στελέχη του Σώματος, θα δώσει και μια πιο “εμφανίσιμη” εικόνα στους πεζοναύτες. Ωστόσο, για να προχωρήσει αυτή η ιδέα, θα πρέπει να υπάρξει σωστή εκπαίδευση προκειμένου να αποφευχθούν φθορές σε κρίσιμα τμήματα των τυφεκίων. Στο ίδιο πλαίσιο πάντα, το Σώμα Πεζοναυτών συνεργάζεται με το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών προκειμένου να αναπτύξουν βαφές που θα αντέξουν σε δύσκολες συνθήκες και θα προσφέρουν απόκρυψη στο υπέρυθρο φάσμα. Επιπλέον, εκτός της απόκρυψης στο υπέρυθρο και το οπτικό φάσμα, το Σώμα Πεζοναυτών ενδιαφέρεται να προχωρήσει στην προμήθεια και κατανομή σιγαστήρων σε κάθε ομάδα μάχης πεζικού. Ειδικότερα, διεξάγεται ήδη διετής έρευνα για να διερευνηθεί εάν είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Σε αυτήν τη μελέτη συμμετέχουν άλλες μονάδες των ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, καθώς και μονάδες από το ΝΑΤΟ. Τέλος, όπως ανέφεραν στελέχη του Σώματος Πεζοναυτών, δεν αποκλείεται η ανάπτυξη ενός νέου τυφεκίου, το οποίο θα μπορεί να μπει σε υπηρεσία σε μια δεκαετία. Ένα τέτοιο οπλικό σύστημα θα ενσωματώνει χαρακτηριστικά υψηλής ακρίβειας, για βολές σε αποστάσεις που θα ξεπερνούν τις 650 γυάρδες, πηγή ενέργειας, σύστημα πυροδότησης του όπλου όταν τα σκοπευτικά θα είναι ακριβώς επί του στόχου και διάφορες άλλες χρήσιμες τεχνολογικές εξελίξεις.

- Τα βαρέα πολυβόλα Μ2 θα παραμείνουν σε υπηρεσία, αλλά θα εκσυγχρονιστούν στο επίπεδο Μ2Α1, όπως του Αμερικανικού Στρατού. Η αναβάθμιση αφορά την προσθήκη νέου φλογοκρύπτη που προσφέρει απόκρυψη βελτιωμένη κατά 50%. Επιπλέον, θα φέρουν συλλογές ταχείας αλλαγής κάννης οι οποίες δεν θα απαιτούν την χρήση κλειδιού ρύθμισης διαστήματος και βήματος μεταξύ της κάννης και του κλείστρου (go– nogo). Η ένταξή τους σε υπηρεσία θα γίνει προς το τέλος του οικονομικού έτους 2016 και θα ολοκληρωθεί το 2018.
- Στον τομέα των βομβιδοβόλων χαμηλής ταχύτητας, θα γίνει μετάβαση από το Μ79 και το Μ203 (για κάννη 12 ιντσών) στα Μ203 για κάννη 9 ιντσών. Στα βομβιδοβόλα υψηλής ταχύτητας εξετάζεται η υιοθέτηση του Mk19 Mod3 του Αμερικανικού Στρατού.
- Τέλος, στους έστορες ελαφρών όπλων εξετάζεται το ενδεχόμενο προμήθειας τηλεχειριζόμενου πύργου μέσω προγράμματος του Αμερικανικού Στρατού, με την Kongsberg να τροποποιεί τους έστορες για χρήση σε θαλάσσιο περιβάλλον, ώστε να υπάρχει και υψηλό ποσοστό κοινών τμημάτων με τους έστορες του άλλου Κλάδου.

http://defense3.com/

No comments :

Post a Comment