11/09/2015

Ρωσία: Μεγάλη άσκηση του Ναυτικού στην Κασπία με πυρά - Αεροπορικές βάσεις στις χώρες του CSTO - Εκσυγχρονισμό των T-90

Περί τα 40 ρωσικά πλοία συμμετείχαν σε μεγάλη άσκηση, με πραγματικά πυρά, στην Κασπία. Η άσκηση διατάχθηκε από την Κεντρική Στρατιωτική Περιοχή, μετά από εντολή του Ρώσου προέδρου Πούτιν, με στόχο την αύξηση της ετοιμότητας των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή. «Στην άσκηση μετείχαν, συνολικά, 3.000 Πεζοναύτες με 120 τεθωρακισμένα οχήματα και στοιχεία πυροβολικού», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σχετικά. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η άσκηση, πέραν των ναυτικών γυμνασίων, περιελάμβανε και άλλα αντικείμενα, όπως η αντιναρκική προστασία και η προστασία των πλοίων από υποθαλάσσιες προσβολές από τρομοκράτες. Οι Ρώσοι Πεζοναύτες ασκήθηκαν αντιμετώπιση επιθέσεων εδάφους, στις περιοχές του Αστραχάν και του Νταγκεστάν. Η εν λόγω άσκηση αποτελεί μέρος μεγαλύτερης άσκησης της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιοχής, στην οποία μετέχουν 100.000 άνδρες, με 7.000 οχήματα και στοιχεία πυροβολικού και 170 αεροσκάφη. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου.

H Ρωσία θα δημιουργήσει επιπλέον αεροπορικές βάσεις στα εδάφη των χωρών του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά την συνάντησή του με τους επικεφαλής της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης. «Έχουμε ήδη τέτοιες βάσεις στο Κιργιστάν και την Αρμενία. Σκοπεύουμε να συνάψουμε συμφωνίες για την ανάπτυξη αεροπορικών βάσεων και στις άλλες χώρες με τις οποίες μας συνδέουν συνθήκες και συμμαχίες, όπως με τη Λευκορωσία», ανέφερε ο Ρώσος πρωθυπουργός. Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (Eurasian Economic Union) περιλαμβάνει, πέραν της Ρωσίας, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν. Ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO: Collective Security Treaty Organization), που δημιουργήθηκε το 1992, περιλαμβάνει όλες τις ανωτέρω χώρες, συν το Τατζικιστάν. Ρωσία και Λευκορωσία θα προχωρήσουν, επίσης, στην υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος αεράμυνας. Η εν λόγω απόφαση έχει ήδη ληφθεί από τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών και επικεφαλής της κοινής αυτής διοίκησης θα τεθεί ο αρχηγός της Λευκορωσικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τους Ρώσους ανάλογη συμφωνία θα υπάρξει και με το Καζακστάν, την Αρμενία, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει τον εκσυγχρονισμό 400 αρμάτων μάχης T-90, τα οποία βρίσκονται, αυτή την στιγμή, σε υπηρεσία με τον Ρωσικό Στρατό. Το T-90 αποτελεί το βασικό άρμα μάχης του Ρωσικού Στρατού σήμερα, έχοντας ενταχθεί σε υπηρεσία στα μέσα της δεκαετίας του ’90. «Από τα άρματα Τ-90, τα 400 αποκτήθηκαν στο διάστημα 2000-2003. Από τότε πέρασαν 12-15 χρόνια και τα άρματα χρειάζονται εκσυγχρονισμό», ανέφερε Ρώσος αξιωματούχος. Η Ρωσία έχει εξαγγείλει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ενόπλων της δυνάμεων, ύψους 325 δισ. δολάρια. Το κόστος αυτό καλύπτει το κόστος εκσυγχρονισμού του 70% των ρωσικών δυνάμεων. Το εν λόγω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 400 αρμάτων θα ξεκινήσει το 2016. Η παραγωγή του Τ-90 σταμάτησε το 2011, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα για το άρμα Τ-14 Armata, το οποίο θα εισέλθει σε υπηρεσία το 2016.

http://www.defence-point.gr/

No comments :

Post a Comment