21/09/2015

Ρωσία: Συζητά τώρα την παράδοση μαχητικών και υποβρυχίων στις δυνάμεις του Άσαντ,

Έχοντας ήδη παραδώσει άρματα μάχης και αντιαεροπορικά συστήματα στην Συρία, η Ρωσία συζητά τώρα την παράδοση μαχητικών και υποβρυχίων στις δυνάμεις του Άσαντ, αναφέρει Ρώσος αναλυτής στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή. «Η Ρωσία επιβεβαίωσε τις παραδόσεις όπλων στην Συρία», δήλωσε ο Ρώσος αναλυτής Νικολάι Κοζάνοφ, στο τουρκικό πρακτορείο. «Η Μόσχα φοβάται ιδιαίτερα την αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή, φοβάται μήπως η Συρία γίνει Λιβύη», είπε. «Είναι πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι παραμένει μεγάλη δύναμη. Η υποστήριξη προς το καθεστώς Άσαντ είναι ένα μέσο για να το επιτύχει αυτό, ακόμα και αν χρειαστεί να καταβάλει η ίδια η Μόσχα τα κονδύλια για την προμήθεια όπλων από το συριακό καθεστώς», ανέφερε ο Πιέτερ Βέζεμαν του International Peace Institute της Στοκχόλμης. Αμφότεροι οι Κοζάνοφ και Βέζεμαν συμφωνούν πως τα στοιχεία που εμφανίζουν τις παραδόσεις όπλων στην Συρία δεν είναι απολύτως γνωστά. Μόνο στο διάστημα 2008-11 η Ρωσία παρέδωσε όπλα αξίας 1,49 δισ. δολαρίων στην Συρία, σύμφωνα με ρωσικές πηγές. Το 2015 το ποσό αυτό θα φτάσει στα 2,24 δισ. δολάρια, εκτός αν οι ανάγκες επιβάλουν κάτι διαφορετικό.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Index of Security, το 2010 η Ρωσία παρέδωσε 36 αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir-S1 στην Συρία, ενώ ξεκίνησαν και οι διαπραγματεύσεις για την πώληση δύο υποβρυχίων, μαχητικών MiG-29SMT, εκπαιδευτικών-ελαφρών μαχητικών Yak-130UBS και αντιαεροπορικών S-125 Neva. Επίσης, η ρωσική στρατιωτική βοήθεια προς την Συρία περιλαμβάνει την πώληση, αλλά και τον εκσυγχρονισμό ελικοπτέρων, τεθωρακισμένων, τακτικών πυραύλων εδάφους-εδάφους, ελαφρών πολεμικών πλοίων και άλλου υλικού. Στα τέλη του 2013 τα τρέχοντα συμβόλαια αφορούσαν την πώληση 24 μαχητικών MiG-29M/M2, 36 εκπαιδευτικών τύπου Yak-130UBS και αντιαεροπορικών συστημάτων. Ωστόσο, τα συμβόλαια αυτά δεν εκτελέστηκαν, λόγω της αδυναμίας παράδοσης του υλικού, εξαιτίας του αποκλεισμού της Συρίας. Ωστόσο, συμφωνήθηκε και η πώληση αντιαεροπορικών Buk-2ME, S-300PMU-1 και Tor-M1. Τον Μάιο του 2014 η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα παραδώσει στην Συρία τα Yak-130. Προβλεπόταν η παράδοση εννέα αεροσκαφών, στα τέλη του 2014, 12 εντός του 2015 και των υπολοίπων εντός του 2016.

Παρόλα αυτά η Μόσχα εμμένει πως η Δύση δεν πρέπει να ανησυχεί. Σύμφωνα με τον βετεράνο Ρώσο διπλωμάτη Αλεξάντερ Ακσενιουνόκ, οι Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στην Συρία για να αποτρέψουν τη διάλυση της χώρας, για να προστατεύσουν τις μειονότητες, αλλά και για να διατηρήσουν τη ρωσική παρουσία στα συριακά λιμάνι της Ταρτούς και της Λατάκιας. Σύμφωνα με τον Ακσενιουνόκ, όμως, ο βασικός λόγος είναι η αποτροπή «σομαλοποίησης» της Συρίας, όπου οργανώσεις σαν το Ισλαμικό Κράτος θα έχουν τον έλεγχο. Είπε επίσης, ότι η Ταρτούς δεν πρέπει να θεωρείται στρατιωτική βάση. Παραδέχτηκε πάντως, ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Συρία έχει ενταθεί. Πρόσθεσε τέλος, ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονται εκεί για να εκπαιδεύσουν τους Σύρους στα εξελιγμένα ρωσικά όπλα, αλλά και για να τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν μια ζώνη άμυνας ικανή να αντέξει στην εχθρική πίεση.

http://www.defence-point.gr/news/?p=137192

No comments :

Post a Comment