24/09/2015

Τζέημς Μποντ μαύρος, ομοφυλόφιλος; και η …μαύρη φωνή της λογικής.

Αφορμή παίρνουμε από τις πρόσφατες δηλώσεις του Πήτερ Μπόρσναν, ο ηθοποιός που έπαιξε τον Τζέημς Μπόντ από το 1995 έως το 2002 (Ο Κόσμος δεν Είναι αρκετός, Πέθανε άλλη Μέρα, Το Άυριο δεν πεθαίνει ποτέ) δήλωσε σε σχετική ερώτηση “Σίγουρα . Γιατί όχι; Μπορεί να είναι γκαίη. Μπορεί να είναι ότι θέλει. Να είναι γκαίη, χορτοφάγος, παντρεμένος. Μπορεί να υποστηρίξει τον Τζέρεμυ Κόρμπιν (τον ακροαριστερό ηγέτη των Εργατικών) αν θέλει” Ενώ αλλού δήλωνε “Δεν ξέρω πως θα λειτουργούσε, αλλά ένας ομοφυλόφιλος Μπόντ θα έκανε ενδιαφέρουσα την ταινία. Όμως όσο ζει η Μπάρμπαρα (Μπροκόλλι, η παραγωγός των ταινιών του Τζέημς Μπόντ) δεν θα επέτρεπε ένα γκαίη Μπόντ να υπάρξει.” Ενώ θεωρεί ότι ούτε το κοινό είναι έτοιμο καθότι έχει ταυτιστεί με ένα συγκεκριμένο πρότυπο αρρενωπότητας. Ο Μπρόσναν θεωρεί λοιπόν προοδευτική ιδέα να υπάρξει ένας ομοφυλόφιλος Τζέημς Μπόντ. Όμως όπως λέει και ο ίδιος “Ας ξεκινήσουμε με ένα μεγάλο μαύρο ηθοποιό να υποδυθεί τον τζέημς Μπόντ. Ο Ίντρις Έλμπα έχει το χάρισμα και το παρουσιαστικό. Όμως πιστεύω ότι ο Ντάνιελ (Κραίηγκ) θα τον παίζει για αρκετό καιρό”. Ποιός είναι όμως ο Ίντρις Έλμπα, στον οποίον αναφέρεται ο Μπρόσναν; Είναι ένας ηθοποιός βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα για τον ομώνυμο ρόλο στην τηλεοπτική σειρά “Λόυθηρος” και ως Μαντέλλα στο Nelson Mandela: Long Way to Freedom. Μέχρι εδώ όλα ωραία και μπράβο του. Ομως είναι εκείνος που όπως γράψαμε σε παλιότερο άρθρο στον “Ελευθερο Κόσμο” προκάλεσε την μήνυ πολλών, όταν πριν 3 χρόνια είχε υποδυθεί τον θεό της Σκανδιναυϊκής μυθολογίας Χέιμνταλ στον “Θωρ” του σαιξπηρικού ηθοποιού/ σκηνοθέτη Κέννεθ Μπράνα (Ερρίκος Ε!). Αν και σε αυτό θεωρούμε ότι έχει ο Μπράνα την ευθύνη (εκτός και αν είναι οπτική των παραγωγών) Η πρόταση για τον Έλμπα ως Μπόντ είναι ιδέα των οπαδών του που σιγοντάρεται και από προοδευτικούς δημοσιογράφους (η μήπως αυτοί το ξεκίνησαν ως “ανώνυμοι οπαδοί;) Ο ίδιος δηλώνει ότι αν ποτέ πάρει τον ρόλο του Μπόντ θα οφείλεται στους οπαδούς του. Όμως όπως δηλώνει αυτό είναι μόνο φήμες και ποτέ δεν ήλθε σε επαφή με τους παραγωγούς του Τζέημς Μπόντ. Μάλιστα ο πρωτος που τον πρότεινε ως αστείο ήταν ο Κρίεγκ, όταν τον επιτέθηκαν για το ότι παίζει ένα Τζέημς Μπόντ ξανθό και μασκουλάτο. Όμως για αυτόν οι φήμες αρχίσαν να γίνονται μπόυμεραγκ και αν υπήρχε μια πιθανότητα να παίξει τον άγγλο πράκτορα τώρα έχουν εξανεμισθεί. Άρα ο ίδιος θεωρεί το θέμα λήξαν.

Στον κόσμο όμως που ζούμε η πολιτική ορθότητα υπερτερεί της λογικής. Τόσο σπρώχνουν καποιοι την ιδέα ενός μαύρου Τζέημς Μπόντ που οποιος διαφωνεί αποκαλείται ρατσιστής. Παράδειγμα ο Ρόζτερ Μουρ, ο οποίος υποδύθηκε τον 007 από το 1973 έως το 1985. ¨Οταν ρωτήθηκε αν ο ηθοποιός που θα πρέπει να υποδύεται τον Τζέημς Μπόντ πρέπει να είναι βέρος Άγγλος, εκείνος δήλωσε στο ‘Παρί Ματς” «Αν και τον Τζέιμς (Μποντ) τον έχουν ερμηνεύσει ένας Σκοτσέζος, ένας Ουαλός κι ένας Ιρλανδός, νομίζω πως θα έπρεπε να είναι βέρος Άγγλος» Αμέσως τα δίκτυα κοινωνικής σύνδεσης ξέσπασαν και τον αποκαλούσαν ρατσιστή. Ο ϊδιος ο Έλμπα δήλωσε “Γεννήθηκα εδώ. Γεννήθηκα στην Αγγλία, είμαι γεννημένος και μεγαλωμένος ως Άγγλος”. Σε αυτό ο Ρότζερ Μουρ επισήμανε ότι η δήλωσή του μάλλον χάθηκε στη μετάφραση, ή παρερμηνεύθηκε από τον συντάκτη του κειμένου. «Μια συνέντευξη στο Παρί Ματς αφήνει να εννοηθεί ότι έκανα ρατσιστικές δηλώσεις σε βάρος του Ίντρις Έλμπα. Αυτό είναι απλούστατα ψέμα», έγραψε ο Μουρ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής σύνδεσης twitter. “Όταν ένας δημοσιογράφος σε ρωτάει αν “ο Μποντ θα έπρεπε να είναι Άγγλος” και απαντάς “ναι” αλλά εκείνος αναφέρεται στο θέμα του Ίντρις Έλμπα, η απάντηση αποσπάται από το πλαίσιό της, παρερμηνεύεται” εξήγησε. Σαν να μην φτάνει αυτό ο συγγραφέας των καινούργιων ιστοριών του Τζέημς Μπόντ, Αντόνυ Χόροβιτς έκανε το λάθος να θεωρήσει ότι δεν ταιριάζει ο Έλμπα στον ρόλο γιατί έτσι όπως τον έχει στο μυαλό του από τον τηλεοπτικό ντετέκτιβ Λούθερ έχει κάτι αλητικό. Τι ήταν να το πεί; Πήγανε να τον φάνε ζωντανό. Ο ίδιος απολογήθηκε με τον ίδιο τρόπο που απολογήθηκε ο Μούρ και με την άοψη ότι ο Μπόντ είναι δανδής και ευγενικός.

Η απάντηση όμως σε όλα αυτά έρχονται από τον Γιάφετ Κόττο, τον πρώτο μαύρο ηθοποιό που έπαιξε αντίπαλο του Μπόντ στο “Ζήσε και άσε τους άλλλους να πεθαίνουν”.  “Ο Μπόντ δεν μπορεί να είναι μαύρος. Να πάει να πνιγεί η πολιτική ορθότητα, πρέπει να μείνουμε πιστοί σε αυτό που είναι ουσιαστικά σωστό. Ο Ίαν Φλέμινγκ καθιέρωσε τον Τζέημς Μπόντ ως λευκό χαρακτήρα που παίζεται από λευκούς ηθοποιούς. Παίξε τον 003, τον 006, αλλά δεν μπορείς να παίξεις τον 007. Πολλοί λένε ότι θα έπρεπε να μας επιτρεπεται να παίζουμε τα πάντα. Ας μην είμαστε γελοίοι. Αν έλεγα ότι θέλω να πάιξω τον Τζων Κέννεντυ θα γελούσαν μαζί μου και θα με έδιωχναν Οι μαύροι θα πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να παίξουν ρόλους που δημιουργήθηκαν για λευκούς. Αυτοί οι ρόλοι δεν είναι γραμμένοι για μαυρους. Έχουμε πένες για να δημιουργήσει ρόλους που κανείς άλλος δεν έχει καθιέρωσει”. Αυτή είναι άλλωστε και η άποψη μας.

Γιώργος Πισσαλίδης
http://www.elkosmos.gr/pii-theloun-ke-proothoun-ton-mellontiko-tzeims-bont-mavro-i-omofilofilo/

No comments :

Post a Comment