18/09/2015

Ηλιακό ρολόι με ακρίβεια λεπτού στο προαύλιο του 2ο ΓΕΛ της Ν. Ιωνίας στη Μαγνησία

Το πρώτο και μοναδικό ηλιακό ρολόι στην Ελλάδα και από τα λίγα παγκοσμίως, που έχουν ακρίβεια λεπτού, εγκαινιάστηκε στο 2ο ΓΕΛ της Ν. Ιωνίας. Στην εκδήλωση που έγινε η παρουσίαση του ηλιακού ρολογιού μίλησαν ο καθηγητής/ιθύνων νους που έφτιαξε το ρολόι, μαθηματικός Δημήτρης Μπλατσής και ο Διονύσης Βαβουλιός, καθηγητής φυσικής και διδακτικής του Π.Θ, ενώ έγινε και προβολή περιεχόμενου υπολογιστή.

Το ηλιακό ρολόι, που είναι διαστάσεων 6Χ8 μέτρα, βρίσκεται στο προαύλιο του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας. Το ρολόι έχει ως δείκτη ένα συρματόσχοινο, που ξεκινάει από την αυλή και καταλήγει στην ταράτσα του κτιρίου, έχει προσανατολισμό προς τον Βόρειο Πολικό Αστέρα και η σκιά του πέφτει στο έδαφος, όπου υπάρχει το καντράν του ρολογιού, που δείχνει την ηλιακή ώρα, που με μια μικρή διόρθωση γίνεται ώρα Ελλάδος. «Τόσο μεγάλο ρολόι δεν υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον παγκόσμιο χώρο, καθώς σχεδόν όλα τα ρολόγια έχουν μέτρια ακρίβεια. Η επιφάνεια του ρολογιού είναι 6Χ8 μέτρα», δήλωσε ο καθηγητής. Για να υπολογίσουμε την ώρα παίρνουμε την ώρα στους δείκτες του ηλιακού ρολογιού, που δείχνει η σκιά, προστίθενται 23 λεπτά και έχουμε την ώρα Ελλάδος. Για να βρούμε την πραγματική ώρα αφαιρούμε ή προσθέτουμε χρόνο, που δεν είναι σταθερός, γιατί η γη δεν κινείται γύρω από τον ήλιο σταθερά, άλλοτε επιταχύνει και άλλοτε επιβραδύνει, εξήγησε.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε αποκλειστικά με χορηγίες όπως η ΑΓΕΤ, η Ελαφρομπετόν Βόλου, η Χαλυβουργία Θεσσαλίας, Αφοί Λαζάρου, Δ. Βαρσάμης, από τη Λάρισα και Δημ. Αυγουστίνος, από την Αθήνα. Σημαντική ήταν και η βοήθεια της σημερινής Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου, που αγκάλιασε το έργο με θέρμη.

http://magnesianews.gr/

No comments :

Post a Comment