17/08/2015

US Army: Δορυφορικές επικοινωνίες για κάθε τυφεκιοφόρο

Ένα επαναστατικό τεχνολογικό άλμα στις τακτικές στρατιωτικές επικοινωνίες προετοιμάζει ο Στρατός των ΗΠΑ που αποσκοπεί στο να προσφέρει σε κάθε τυφεκιοφόρο και μαχητή στο πεδίο της μάχης πρόσβαση σε δίκτυα δορυφορικών επικοινωνιών. Σήμερα, σε μία τυπική ομάδα μάχης ταξιαρχίας (Brigade Combat Team) του Στρατού των ΗΠΑ μόνο λίγοι χρήστες έχουν δυνατότητα φωνητικής επικοινωνίας και ανταλλαγής (αποστολή–λήψη) δεδομένων με χρήση συστημάτων δορυφορικών επικοινωνιών. Όμως, στο μέλλον, κάθε τυφεκιοφόρος θα είναι εξοπλισμένος με μονοκάναλο (single channel) ασύρματο χειρός (Rifleman Radio), όπως ο απεικονιζόμενος σε συνημμένη φωτογραφία RF-330E-TR001 της Harris, που θα του επιτρέπει την πρόσβαση σε δίκτυα δορυφορικών επικοινωνιών, δυνατότητα που σήμερα διαθέτουν μόνο οι χρήστες των πολύ μεγαλυτέρου μεγέθους, φορητών (man-pack) δικάναλων (two-channel) ασυρμάτων (όπως ο απεικονιζόμενος σε συνημμένη φωτογραφία PRC-155 της General Dynamics). Αυτό θα γίνει εφικτό μέσω μίας νέας κυματομορφής που θα εγκατασταθεί ως λογισμικό στους σταθμούς ασυρμάτου του Στρατού των ΗΠΑ και θα τους επιτρέπει να συνδεθούν στο δίκτυο των στενής ζώνης συχνοτήτων δορυφόρων τακτικών επικοινωνιών MUOS (Mobile User Objective System) του Ναυτικού των ΗΠΑ (στη συνημμένη φωτογραφία απεικονίζεται δορυφόρος του τύπου κατά τη διαδικασία εγκιβωτισμού του στον φορέα εκτόξευσης). Μάλιστα η νέα δυνατότητα επιδείχθηκε στις 9 Ιουνίου 2015 στον περιβάλλοντα χώρο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (Πενταγώνου). Κατά την επίδειξη ένας χρήστης με ασύρματο χειρός επικοινωνούσε με φορητό ασύρματο ο οποίος δρομολογούσε την επικοινωνία είτε προς άλλο φορητό ασύρματο είτε προς άλλο χρήστη με ασύρματο χειρός μέσω του δικτύου δορυφορικών επικοινωνιών MUOS. Είναι εύκολα αντιληπτό, ότι στη συγκεκριμένη διαμόρφωση, κεντρικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζει ο φορητός ασύρματος. «Ο φορητός ασύρματος του Στρατού βρίσκεται στο επίκεντρο» σημείωσε ο συνταγματάρχης James Ross, διευθυντής του γραφείου προγράμματος τακτικών ασυρμάτων του Στρατού των ΗΠΑ. «Είναι ο μόνος σταθμός ασυρμάτου που μπορεί να το κάνει», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο συνταγματάρχης Ross εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Στρατός των ΗΠΑ θα μπορέσει να υλοποιήσει τον υπερ-φιλόδοξο σχεδιασμό του που περιλαμβάνει την προμήθεια σύγχρονης τεχνολογίας σταθμών ασυρμάτου (190.000 χειρός και 65.000 φορητούς) για το σύνολο των δυνάμεων εκστρατείας σε χρονικό βάθος 10 έως 20 ετών. Σε πρακτικό επίπεδο μόλις η κυματομορφή MUOS ολοκληρώσει τις δοκιμές που ζήτησε το Ναυτικό των ΗΠΑ και οι οποίες προγραμματίζεται να λάβουν χώρα εντός του τρέχοντος έτους, ο Στρατός των ΗΠΑ θα αρχίσει να εγκαθιστά τη νέα κυματομορφή στους εν υπηρεσία φορητούς σταθμούς ασυρμάτου και να εκτελεί δοκιμές πεδίου. Προκειμένου δε να διασφαλιστεί η επικοινωνία μεταξύ των ασυρμάτων χειρός και των φορητών, στους δεύτερους έχει εγκατασταθεί λογισμικό το οποίο ανάπτυξε ο Στρατός των ΗΠΑ και το οποίο φέρει την ονομασία «soldier radio waveform». Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών, οι τυφεκιοφόροι σε επίπεδο διμοιρίας, θα χρησιμοποιούν ασυρμάτους χειρός για να επικοινωνούν μεταξύ τους και η επικοινωνία τους με ανώτερα επίπεδα θα γίνεται μέσω φορητού ασυρμάτου. Με τη χρήση της κυματομορφής MUOS ο τυφεκιοφόρος θα μπορεί να επικοινωνεί με τον χρήστη του φορητού ασυρμάτου και ο οποίος θα μπορεί να δρομολογήσει τη φωνή ή τα δεδομένα μέσω των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων MUOS σε άλλο φορητό ασύρματο ή σε άλλο τυφεκιοφόρο (ασύρματο χειρός). Ο φορητός ασύρματος του Στρατού των ΗΠΑ μπορεί να υποστηρίξει ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων στο δίκτυο MUOS μέχρι 64 kilobits ανά δευτερόλεπτο εφόσον είναι σε στάση και μικρότερες εν κινήσει. Έχει όμως δυνατότητες επιμερισμού και καθώς η φωνητική επικοινωνία «καταναλώνει» μόλις 9,6 kilobits ανά δευτερόλεπτο, μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα πολλούς χρήστες.

Ας σημειωθεί, ότι το σύστημα τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων MUOS προτιμάται από τον Στρατό των ΗΠΑ καθώς αποτελεί ιδιοκτησία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ και ταυτόχρονα έχει σχεδιαστεί για αποκλειστική στρατιωτική χρήση. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, αποφασίστηκε η ανάπτυξη ενός σταθμού ασυρμάτου που θα μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο MUOS αν και η διαδικασία διήρκεσε περισσότερο από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί. Υπενθυμίζεται, ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τους μεγάλης επικοινωνιακής δυνατότητας δορυφόρους MUOS για τις επικοινωνίες μεταξύ των πλοίων αλλά και των αεροσκαφών του. Ήδη έχει ανατεθεί στη Lockheed Martin, σύμβαση για την παραγωγή και παράδοση πέντε δορυφόρων MUOS και των αντίστοιχων επίγειων συστημάτων. Μάλιστα, ο τρίτος δορυφόρος MUOS εκτοξεύθηκε και τέθηκε σε τροχιά στις αρχές του 2015. Με τη διασύνδεση των ασυρμάτων με το δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών MUOS θα υποστηριχθούν επικοινωνιακά μονάδες του Στρατού των ΗΠΑ που τυπικά θα διέθεταν μόνο δυνατότητες επίγειων επικοινωνιών ενώ ταυτόχρονα θα συμπληρωθεί η κάλυψη που προσφέρεται σε υψηλότερα επίπεδα διοίκησης και ελέγχου από το δίκτυο WIN-T (Warfighter Information Network-Tactical: δίκτυο πληροφόρησης μαχητή-τακτικό) που λειτουργεί σε διαφορετική ζώνη συχνοτήτων. Ο τελικός αντικειμενικός σκοπός του Στρατού των ΗΠΑ είναι η δημιουργία ενός «μεγάλου επικοινωνιακού δικτύου», όπου ανά πάσα στιγμή δρομολογητές (routers) θα αποφασίζουν αυτόματα ποια είναι η βέλτιστη όδευση για τη μετάδοση των δεδομένων καταργώντας την ανάγκη χειροκίνητων διαμορφώσεων.

Όμως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην επίτευξη του προαναφερθέντος αντικειμενικού σκοπού, είναι ότι τα επιμέρους τμήματα (μέρη) του δικτύου έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο διαφορετικών προγραμμάτων ανάπτυξης και προμηθειών όπου η διαλειτουργικότητα δεν αποτελούσε απαράβατη ή υψηλής προτεραιότητας προδιαγραφή. Για να ολοκληρωθούν όλα τα επιμέρους τμήματα (μέρη) σε ένα ενιαίο επικοινωνιακό δίκτυο είναι απαραίτητη η αναβάθμιση τους μέσω λογισμικού. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό οι πρώτοι σταθμοί ασυρμάτου με κυματομορφή MUOS θα είναι έτοιμοι για επιχειρησιακή ανάπτυξη περί το 2018. Προς το παρόν, η ύψιστη προτεραιότητα είναι η ένταξη σε υπηρεσία σταθμών ασυρμάτου. Σημειώνεται, ότι πρόσφατα ο Στρατός των ΗΠΑ επέλεξε τις Harris και Thales για την παραγωγή μικρού αριθμού ασυρμάτων χειρός (Rifleman Radio) που θα υποβληθούν σε δοκιμές πιστοποίησης. Επίσης, σε ό,τι αφορά τους φορητούς σταθμούς ασυρμάτου (οι εν υπηρεσία σήμερα είναι κατασκευής της General Dynamics) o Στρατός των ΗΠΑ προετοιμάζει την αίτηση υποβολής προσφορών για τη επόμενη γενεά τους, ώστε αυτή να αποσταλεί στη βιομηχανία περί το τέλος του καλοκαιριού του 2015. Κύρια απαίτηση είναι η μείωση του βάρους από τις 19,5 λίβρες (8,84 κιλά) των σημερινών φορητών ασυρμάτων τουλάχιστον κατά 20% με επιθυμητό βάρος μικρότερο των 16 λιβρών (7,25 κιλών). Οι ασύρματοι της κατηγορίας εγκαθίστανται επί οχημάτων ή μεταφέρονται από πεζούς μαχητές αλλά και στις δύο περιπτώσεις το βάρος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο.

http://www.defence-point.gr/news/?p=134877

ΣΧΕΤΙΚΟ: Φουσκωτές κεραίες για το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΠΟΥΔΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΟΤΕ ΤΑ ΦΟΝΙΚΑ "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ" ΣΕ ΩΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΜΟ. ΟΙ ΣΙΝΕΣ, ΙΣΩΣ ΔΡΩΝΤΑΣ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ, ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ  ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ... ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ και ΠΟΤΕ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ-ΓΙΝΕΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΠΙΔΟΞΟ ΧΑΚΕΡ ΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΠΑ.

No comments :

Post a Comment