20/08/2015

ΠΕΡΣΙΑ-ΡΩΣΙΑ: Έκλεισε η συμφωνία για τους S-300, συζητούν και για μαχητικά αεροσκάφη.

Το ταξίδι του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Ζαρίφ στη Μόσχα είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων του Ιράν με τη Ρωσία, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ωστόσο, όλοι οι αναλυτές και ιδιαίτερα οι Ιρανοί, συμφωνούν πως βασικό σημείο των συζητήσεων ήταν η παράδοση των ρωσικών πυραύλων S-300 στο Ιράν. Το Ιράν είχε ήδη καταβάλει το τίμημα για τους πυραύλους, αλλά η Ρωσία δεν είχε αποστείλει τους πυραύλους, λόγω των κατά του Ιράν κυρώσεων. Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, μιλώντας στις 18 Αυγούστου, σχετικά, είπε πως οι πύραυλοι θα παραδοθούν. Ιρανική πηγή, μιλώντας σε ρωσικό μέσο, εξάλλου, είχε αναφέρει πως οι πύραυλοι θα παραδοθούν μερικές εβδομάδες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης πως το Ιράν θα παραλάβει αναβαθμισμένα συστήματα S-300. «Τα συμβόλαια είναι έτοιμα και εντός των προσεχών ημερών ιρανική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Μόσχα για την υπογραφή τους», είπε ο Ιρανός υπουργός.

Ο ίδιος δήλωσε πως η Τεχεράνη μιλά, αποκλειστικά με τη Μόσχα, για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών. «Δεν υπάρχει καμία γαλλική πρόταση στο τραπέζι. Θεωρώ πάντως πως η συνεργασία μας με τη Γαλλία είναι σημαντική και θα έχουμε κάποιας μορφής στρατιωτική συνεργασία με τη χώρα αυτή», είπε ο υπουργός. Στις 29 Ιουλίου, όταν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφτεί το Ιράν, ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, είχε μιλήσει για την πιθανότητα αγοράς μαχητικών Mirage από τη Γαλλία, την οποία πάντως χαρακτήρισε ως μικρή. Ιρανοί αναλυτές ανέφεραν πως το Ιράν ελπίζει στη ρωσική συνεργασία και όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Arash Karami
http://www.al-monitor.com/

Επιβεβαιώνει η Μόσχα την συμφωνία πώλησης προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 στο Ιράν, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. «Το ζήτημα έκλεισε. Επί του προκειμένου, υπάρχει απόλυτη κατανόηση, με τους Ιρανούς εταίρους μας. Το πρόβλημα επιλύθηκε οριστικά», είπε ο Ρώσος υπουργός. Ρώσος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως στην συμφωνία αναφέρεται ο ακριβής αριθμός των πυραύλων S-300 που θα παραδοθούν στο Ιράν, αργότερα, εντός, πάντως, του τρέχοντος έτους. Θα παραδοθούν τέσσερις συστοιχίες, αντί των τριών που αρχικά, είχε ζητήσει η Τεχεράνη. Ιρανικές πηγές θεωρούσαν την συμφωνία ήδη οριστική, από χθες και δήλωναν πως οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν εντός της επομένης εβδομάδος. Η συμφωνία έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Μέση Ανατολή, ευρύτερα, καθώς το Ιράν θα χρησιμοποιήσει τα προηγμένα ρωσικά συστήματα για να καλύψει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, από ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση. Το Ισραήλ είχε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες, σε περίπτωση συμφωνίας. Τώρα όμως η συμφωνία υπάρχει.

http://www.israelnationalnews.com/

http://www.defence-point.gr/

No comments :

Post a Comment