17/08/2015

Νέο βίντεο του κινεζικού ναυτικού: «Αίμα και γονίδια, έτοιμοι για μάχη»

Ένα νέο βίντεο του κινεζικού ναυτικού που προσκαλεί τους νέους για κατάταξη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αλλά και την ανησυχία των αμερικανικών ΜΜΕ. Αυτό γιατί αφενός στο νέο βίντεο παρουσιάζονται οι επιδιώξεις της Κίνας στον έλεγχο των ανοικτών θαλασσών και αφετέρου γιατί παρουσιάζονται στοιχεία με έντονο το εθνικιστικό στοιχείο μιλώντας για «αίμα και γονίδια». Μάλιστα Αμερικανοί δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για μια συνεχιζόμενη επεκτατική και στρατιωτικοποιημένη αντίληψη στην Κίνα η οποία φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος. Το αμερικανικό περιοδικό σε άρθρο του επισημαίνει: «Το αδιαμφισβήτητο στρατιωτικοποιημένο ύφος του βίντεο συνδυαζόμενο με αναφορές σε αίμα και γονίδια δεν βοηθά στις προσπάθειες της Κίνας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά και την γενικότερη αντίληψη που υπάρχει για τις πραγματικές της προθέσεις».

Σε ένα σημείο του βίντεο αναγράφονται τα εξής «ποιητικά»:
«Χιλιάδες μάχες στη θάλασσα, μας έχουν σφυρηλατήσει, σε πολύ αιματηρούς αγώνες, ζεστό αίμα και η μυρωδιά της πυρίτιδας. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά, συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε. Οι με πάθος προσπάθειες της νεολαίας, σφυρηλατημένες σε γυμνάσια έκαναν δυνατό το ξεπέρασμα όλων των εμποδίων. Συνεχίζουμε την πολεμική ετοιμότητά μας, είμαστε έτοιμοι για πόλεμο».

Σε ένα άλλο σημείο που φανερώνει τις ξεκάθαρα φιλοδοξίες της Κίνας στις ανοικτές θάλασσες αναγράφεται:
«Το 71% της υδρογείου εξαρτάται από τις θάλασσες. Όπου υπάρχει ναυτιλία θα είμαστε εκεί για την περιφρουρούμε. Τα συμφέροντα της Κίνας στους Ωκεανούς επεκτείνονται ραγδαία. Η γης μας είναι τεράστια και δεν θα παραχωρήσουμε ούτε ίντσα από την επικράτειά μας στους ξένους».

http://www.defencenet.gr/

No comments :

Post a Comment