03/07/2015

ΝΟΤΙΟΣΛΑΒΙΑ: ΤΡΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Γευγελή θα δημιουργηθεί ανοικτό κέντρο υποδοχής μεταναστών.
Η πρόταση έγινε από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προς το δήμαρχο της Γευγελής, Ιβάν Φράγκοφ και θα συμμετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος του κέντρου, είναι η φιλοξενία για σύντομο χρονικό διάστημα μεταναστών που διασχίζουν κατά χιλιάδες τα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων. Οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν το κέντρο ή τα κέντρα αυτά να δημιουργηθούν κοντά σε σταθμούς λεωφορείων ή τρένων και να παρέχουν μια άνετη παραμονή τριών ημερών στους πρόσφυγες προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Δυτική Ευρώπη. Οι χώροι αυτοί παραμονής μεταναστών πρέπει να παρέχουν τουαλέτες, πόσιμο νερό και προστασία από την έκθεση στον ήλιο. Ο δήμαρχος της Γευγελής, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρότεινε ένα τέτοιο κέντρο να κατασκευασθεί κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, όπου εκεί παραμένουν όλοι οι μετανάστες πριν εισέλθουν στην πΓΔΜ.

Η διαμάχη για το όνομα...
είναι μέρος των διαπραγματεύσεων των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών στην πΓΔΜ, που καθοδηγούνται από τους πρέσβεις Τζες Μπέιλι και Άιβο Όραβ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος DPA, Μεντούχ Τάτσι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Γερουσιαστή, Έλιοτ Έντζελ και τον Αμερικανό πρέσβη Τζες Μπέιλι. Ο Τάτσι δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι μέρος του πακέτου που τίθεται επί τάπητος είναι η διαφωνία του ονόματος και υποστήριξε ότι του εδόθη η εντύπωση ότι μετά την επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια, ότι οι θέσεις της Ελλάδας δεν είναι πλέον τόσο ριζοσπαστικές για το ζήτημα της ονομασίας, γράφει το δημοσίευμα. Ο Μετούχ Τάτσι, δήλωσε ακόμη, ότι είναι πολύ νωρίς να συζητήσουν το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για το όνομα μαζί με τις εκλογές του επόμενου Απριλίου.

Πρέσβης, Τζες Μπέιλι με αφορμή της αμερικανικής γιορτής της 4ης Ιουλίου. «Είμαστε δύο πολυεθνικές χώρες, οι οποίες δεν καθορίζονται από μια εθνοτική ομάδα και μια γλώσσα».
Η διεύρυνση της δημοκρατίας έχει κρίσιμη σημασία στην πρόοδο του κράτους (της πΓΔΜ), τόνισε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι κατά τη δεξίωση χθες στην πρεσβεία των ΗΠΑ, που διοργανώθηκε προς τιμήν της 4ης Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι «τα έθνη μας (ΗΠΑ και πΓΔΜ) έχουν πολλά κοινά». «Είμαστε δύο πολυεθνικές χώρες, οι οποίες δεν καθορίζονται από μία εθνοτική ομάδα και μία γλώσσα. Αυτή η ποικιλομορφία αποτελεί πηγή ενέργειας, η οποία ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει προκλήσεις τις οποίες πρέπει να συνεχίσουμε να τις ξεπερνούμε. Προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος πρέπει να εργαστούμε από κοινού, με άλλα λόγια, πρέπει κάθε ημέρα να είναι αφιερωμένη στις αξίες της δημοκρατίας. Οι Αμερικανοί είναι υπερήφανοι για τον φίλο και συνεργάτη λαό της «Μακεδονίας», καθώς φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μια ευημερούσα, ισχυρή και πολυεθνική δημοκρατία. Στη δεξίωση, στην οποία παραβρέθηκε όλη η πολιτειακή ηγεσία της πΓΔΜ, υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων και διπλωματικοί υπάλληλοι, ο πρέσβης Μπέιλι δήλωσε ότι φέτος γιορτάζεται η επέτειος των 20 χρόνων από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». «Αυτή τη χρονιά, ενώ εμείς γιορτάζουμε την 20η επέτειο από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της «Μακεδονίας», μπορούμε να θυμηθούμε την εταιρική μας σχέση και τα επιτεύγματά μας. Είχαμε σημαντικά επιτεύγματα-από την έναρξη των επίσημων διπλωματικών μας σχέσεων, το 1995. Οι λαοί των δύο χωρών μας, συνεργάστηκαν σε επιχειρήσεις, στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον στο πεδίο της μάχης, μοιραστήκαμε τον πολιτισμό και τη γνώση μέσα από προγράμματα ανταλλαγής και δημιουργήσαμε μόνιμες φιλίες βασισμένες στην εμπιστοσύνη και στον αμοιβαίο σεβασμό, είπε ο Αμερικανός πρέσβης Μπέιλι.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment