26/05/2015

Φινλανδία: Θέμα ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ;

Η νέα φιλανδική κυβέρνηση στις προγραμματικές τις δηλώσεις έθεσε το ζήτημα της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, όποια στιγμή το κρίνει απαραίτητο, εξετάζοντας κάθε παράμετρο. Η κίνηση αυτή γίνεται σε μια στιγμή που η Ρωσία εκφράζει με κάθε τρόπο την οργή της για τις στενές σχέσεις των δυο ουδετέρων χωρών, Φινλανδίας και Σουηδίας, με το ΝΑΤΟ. Η φινλανδική κίνηση, αιφνιδίασε τη Μόσχα, η οποία θεωρούσε πως η συμμετοχή των εθνικιστών και των οπαδών της ουδετερότητας στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας θα πάγωνε την όποια συζήτηση για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Η ρωσική πολιτική του εκφοβισμού στη Βαλτική φαίνεται πως σε σημαντικές διαστάσεις, έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά, αποτελέσματα για τη Μόσχα.

«Το γεωπολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει στη Σκανδιναβία και τη Βαλτική από την στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το αν η Φινλανδία ενταχθεί ή όχι στην συμμαχία είναι κάτι που θα εξεταστεί στο μέλλον, με δημοψήφισμα. Είναι όμως σημαντικό να υπάρχει η επιλογή», ανέφερε στέλεχος της νέας φινλανδικής κυβέρνησης. Η Φινλανδία, εξάλλου, αν και ουδέτερη, συμμετείχε στο πρόγραμμα Συνεταιρισμός για την Ειρήνη (PfP), στο πλευρό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και με τις δυνάμεις της, να ασκούνται μαζί με αυτές της συμμαχίας. Φαίνεται πως η κίνηση της νέας κυβέρνησης υποστηρίζεται και από τους στρατιωτικούς.
- Η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει να αναθεωρήσει την στρατηγική της χώρας με βάση το σύστημα της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
- Επίσης, για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, η νέα κυβέρνηση θα επιτρέψει στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να επιτηρούν και να συγκεντρώνουν πληροφορίες εντός αλλά και εκτός των συνόρων της.
- Στη νέα αμυντική στρατηγική εντάσσεται και η απαίτηση απόκτησης έως και 64 νέων μαχητικών σε αντικατάσταση των υπαρχόντων F/A-18 Hornet.

http://www.defence-point.gr/news/?p=129419

No comments :

Post a Comment