14/05/2015

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΟΣ: "...αν δεν έχουμε κάποια θεαματική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, η χώρα οδηγείται σε πιστωτικό επεισόδιο..."

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και το τραγικό εσωτερικό πρόβλημα συνοχής της κυβέρνησης στο να αποδεχθεί ορισμένους όρους που αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές» των δανειστών, έχουν οδηγήσει τις εξελίξεις στο απόλυτο άκρο και αν δεν έχουμε κάποια θεαματική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, η χώρα οδηγείται σε πιστωτικό επεισόδιο και μάλιστα με τα ταμεία απολύτως άδεια. Πραγματικά βιώσιμη άμεση λύση δεν υπάρχει, παρά τα όσα ακούγονται για BRICS και άλλες εντός ή εκτός εισαγωγικών λύση. Η έκτακτη σύσκεψη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα έχει δραματικό χαρακτήρα, αφού έχει αυτό ακριβώς το περιεχόμενο, την ετοιμότητα αντιμετώπισης των επιπτώσεων μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Εν ολίγοις, στην πράξη θα αποδειχθεί εάν οι επιπτώσεις από μια χρεοκοπία θα είναι δυσμενέστερες από αυτές των μέτρων που έχουν ζητηθεί. Το καλό σενάριο –επιστημονικής φαντασίας με τα τωρινά δεδομένα όμως– θα ήταν να αποφασιστεί να προταθεί κούρεμα ενός τμήματος του χρέους ως πολιτικό αντάλλαγμα για να έχει να «πουλήσει» κάτι στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να «γλυκάνει» ο επώδυνος συμβιβασμός. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Η επιβολή μέτρων τα οποία προεκλογικώς η κυβέρνηση δεσμευόταν ότι δεν θα επιβάλει.

Η κυβέρνηση ανακαλύπτει με τον πιο τραυματικό τρόπο τη δυσμενή πραγματικότητα στο διεθνές πεδίο, αλλά και τους αμείλικτους νόμους της οικονομίας, όπου οι αποδοχές δεν μπορούν να απέχουν κραυγαλέα από τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας. Βρίσκεται αντιμέτωπη με την εσωτερική της αντίφαση, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που έχει η καθόλα καλοπροαίρετη ιδεολογία της (έστω κι αν πολλά σημεία της είναι εξόχως προβληματικά για πολλούς), με μεγαλύτερο εξ αυτών τη σχέση με την πραγματικότητα. Το αδιέξοδο είναι τραγικό και αυτό αποτυπώνεται στα πρόσωπα των κυβερνητικών. Εδώ μέχρι και ο Μπαλάφας έφτασε να μας πει ότι δεν είπε ποτέ η κυβέρνηση ότι θα σκίσει τα Μνημόνια… Ο ορισμός της ηλιθιότητας δεν είναι όμως αυτός. Είναι το ότι και την κωλοτούμπα κάνει και τίποτα δεν έχει κερδίσει, μόνο να εξαερώσει τα ταμεία. Κι εκεί που μαχόσουν για μισθούς και συντάξεις, να μην μπορείς να εξασφαλίσεις ούτε αυτά που απέρριπτες…

Εάν ο Αλέξης Τσίπρας είχε προβεί στο ξεκαθάρισμα του ιδεολογικού στίγματος του κόμματος, ακούγοντας το «defence-point.gr» που φώναζε εδώ και καιρό για τα αδιέξοδα, του να επιχειρείς να καλύψεις τον χώρο από το κέντρο μέχρι την άκρα αριστερά, σήμερα τα πράγματα για τον ίδιο θα ήταν πολύ πιο απλά. Ταυτόχρονα, η ελληνική κοινωνία δεν θα τελούσε σε ομηρία του καθένα… Νταβανέλου του Λαφαζάνη, ή ακόμα και του Καμμένου, τη στιγμή μάλιστα ότι τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και οι διακηρύξεις είναι παραπάνω από σαφείς και μιλούν για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Σε αυτή την αρκούντως «μαύρη» κατάσταση, θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει ότι το δράμα βρίσκεται στο αποκορύφωμά του και η σκλήρυνση των θέσεων εκατέρωθεν είναι δεδομένη. Το πρόβλημα είναι όμως, ότι όσες πιθανότητες έχει η ξαφνική απεμπλοκή και συνομολόγηση συμφωνίας, άλλες τόσες πιθανότητες έχει και το κακό σενάριο, αφού ποτέ δεν θα μπορούσε κανείς να γνωρίζει με ακρίβεια, πως η πλευρά των δανειστών αναλύει το κόστος σε περίπτωση υποχώρησης στις διεκδικήσεις της κυβέρνησης.

http://www.defence-point.gr/news/?p=128586

No comments :

Post a Comment