13/04/2015

...κοτσάνα της δεκαετίας

Ακόμα «παγωμένος» είναι ο κόσμος, από την απίστευτης επιπολαιότητας αναφορά στις εξοπλιστικές δαπάνες, λέγοντας σε συνέντευξή στην «Ημερησία», ότι αυτές ευθύνονται για ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο του 50% του δημοσίου χρέους, εάν συνυπολογιστεί και το κόστος συντήρησης. Τα περί επιπολαιότητας ειπώθηκαν και δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνονται. Σημασία έχει να δοθεί στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας να καταλάβει, γιατί αυτοί που εμπιστεύθηκε για να του δώσουν τέτοια στοιχεία, δεν είναι σοβαρά πρόσωπα, εάν δεν είναι και επικίνδυνα (κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της ιδιοτέλειας, αν και εμάς η εκδοχή του άδειου από γνώση για το θέμα, αλλά ασφυκτικά γεμάτου με στερεότυπα εγκεφάλου, μας πείθει περισσότερο). Κι επειδή γνωρίζουμε λίγο-πολύ όλοι πως γίνονται οι συνεντεύξεις, ο υποψήφιος ερωτάτε από τον συνήθως γνωστό του (εδώ έχουμε μακρά ιδεολογική παρέα!) «τι καλό σκοπεύεις να μου πεις», δηλαδή, ποια θα είναι η είδηση που θα μπορέσει ένα μέσο ενημέρωσης να προτάξει σε μια συνέντευξη για να την «πουλήσει» στο αναγνωστικό κοινό. Κάπου εκεί έπεσε στο τραπέζι η αύξηση των «μισθών» των φαντάρων και έχοντας προφανώς ενημερωθεί για τα «αποκαλυπτικά» στοιχεία, μπήκαν και αυτά στον τορβά, αν και φαίνεται πως οι έμπειροι στα οικονομικά συντάκτες, μάλλον αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο περί «πατάτας» και δεν έκαναν το λάθος να το επιλέξουν για τίτλο!

Τι έκαναν όμως κατά πάσα πιθανότητα οι φοβεροί αυτοί τύποι που έδωσαν τα στοιχεία;
Καταρχάς να αναφέρουμε ότι το ρεπορτάζ θέλει το νούμερο που έδωσαν στον ΑΝΥΕΘΑ ως κόστος των εξοπλιστικών, ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, μετρώντας από το 1974! Ένα ερώτημα είναι τότε, αφού τα εξοπλιστικά τα μέτρησαν από τότε, για ποιον λόγο την εξεταστική για τα μνημόνια δεν την ξεκινάνε και αυτήν από τότε, αλλά την περιορίζουν βολικά… Λοιπόν, τα δύο τραγικά λάθη στον υπολογισμό είναι:
- Το πρώτο είναι ότι ενώ μιλούν για εξοπλιστικές δαπάνες χρησιμοποίησαν τις αμυντικές δαπάνες! Δηλαδή αυτές που συμπεριλαμβάνουν τη μισθοδοσία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τη συντήρηση των εγκαταστάσεων κ.λπ. εκτός από τους εξοπλισμούς και τη συντήρηση του υλικού.
- Το δεύτερο, ότι δεν τους πέρασε καν από το μυαλό, ότι θα πρέπει να υπολογίσουν και τον πληθωρισμό, ο οποίος μάλιστα κάποτε είχε ξεπεράσει και το 20%! Διότι αν δεν το έκαναν, ας πάρουν τα «αστοιχείωτα στοιχεία» και ας τα πετάξουν όπως είναι στα σκουπίδια. Διότι όπως το σέρβιραν στον ΑΝΥΕΘΑ, προκύπτει ότι η χώρα κάθε χρόνο δαπανά για οπλικά συστήματα πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ είχε σχεδόν μια δεκαετία να υπογράψει συμβόλαιο!

Καλά, αυτό που μας κάνει όμως τεράστια εντύπωση, αν και οι σύντροφοι είναι φανερό ότι έχουν αλλεργία στα νούμερα, αφού η προσέγγισή τους σε όλα σχεδόν είναι ιδεολογική («αυτό είναι το δίκαιο» σου λένε σταθερά, εσύ συμφωνείς και η συζήτηση τελειώνει διότι δεν υπάρχει απάντηση όταν τους ρωτήσεις που θα βρουν τα λεφτά!), είναι το πως γίνεται να μην έκανε κανείς τους τη σκέψη, ότι με τέτοια ποσά, η Ελλάδα θα έπρεπε να διαθέτει και μια-δυο ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων…

http://www.defence-point.gr/news/?p=126499

No comments :

Post a Comment