11/08/2013

Ροή πληροφοριών μέσα από γυαλιά! – Βίντεο

Νέες δυνατότητες που θα κυριαρχήσουν στα προγράμματα του Στρατιώτη του Μέλλοντος (Future Soldier Systems) είχε τη δυνατότητα να επιδείξει κατά τη διάρκεια της έκθεσης SPIE 2013 στις ΗΠΑ η Ισραηλινή Lumus. Πληροφορίες από την έκθεση μας απέστειλε φίλος και συνεργάτης του Cube Defense3 Analysis από τις ΗΠΑ που είχε τη δυνατότητα να παρευρεθεί σε μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις αισθητήρων παγκοσμίως. Πρόκειται για μια ιδέα την οποία πολλοί θα γνωρίζουν από τα google glasses που στο στρατιωτικό τομέα βέβαια απαιτεί κοπιώδεις προσπάθειες εξέλιξης και βελτιστοποίησης όσον αφορά στη χρηστικότητα, το βάρος και την αντοχή των υλικών. Και η Lumus θα είναι από τις πρώτες που θα προωθήσουν το google concept στο στρατιωτικό πεδίο. Εκεί όπου η Lumus φαίνεται ότι αριστεύει είναι η εξέλιξη μικροσυστημάτων τα οποία επιτρέπουν την προβολή σε ευρύ πεδίο όρασης και σε υψηλή ανάλυση πληροφοριών πάνω σε γυαλιά (κι όχι τις “διόπτρες” όπως τις ξέρουμε) χωρίς την ανάγκη τοποθέτησης πρόσθετου φιλμ μπροστά από τους φακούς και χωρίς την ενσωμάτωση ογκώδους εξοπλισμού ο οποίος να μεταφέρει το κέντρο βάρους του πλαισίου μακριά από το κεφάλι του χρήστη ή να απαιτεί πρόσθετο σύστημα στήριξης γύρω από το κεφάλι ή το κράνος. Κοινώς, πρόκειται για γυαλιά-οθόνες που φοριούνται όπως τα κανονικά γυαλιά και προβάλλουν πληροφορία σε πολύ ευρύ πεδίο όρασης σε αντίθεση με τα απλά google glasses ή και τις διόπτρες νυκτερινής όρασης που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Τα χαρακτηριστικά αυτά πρακτικά συνεπάγονται τη δυνατότητα του στρατιώτη να μάχεται με τα γυαλιά βλέποντας πληροφορίες από ένα φορητό σύστημα διαχείρισης μάχης χωρίς να πάρει τα μάτια του από το πεδίο μάχης, να μπορεί να παρακολουθεί streaming video σε μικρό τμήμα της οθόνης παίρνοντας εικόνα από άλλους αισθητήρες (π.χ. UAVs), να βλέπει μηνύματα από φίλιες δυνάμεις αναφορικά με την πορεία της επιχείρησης αλλά και να χρησιμοποιεί πλατφόρμες επαυξημένης πραγματικότητας, για παράδειγμα να μάχεται τη νύχτα στο υπέρυθρο φάσμα με την εικόνα των αισθητήρων να προβάλλεται μπροστά του. Η άνεση και η απλότητα στη χρήση είναι που πραγματικά κάνουν τη διαφορά. Όσοι από εμάς έχουμε χρησιμοποιήσει NVGs κατά τη διάρκεια ασκήσεων ή επιχειρήσεων γνωρίζουμε το στενό πεδίο όρασης, το αυξημένο βάρος αλλά και την αδυναμία χρήσης άλλων συσκευών φορώντας τα NVGs. Ο μέσος στρατιώτης θα φορέσει τα NVGs μερικά λεπτά πριν την κρίσιμη στιγμή της μάχης και θα τα βγάλει μόλις κρίνει ότι η νυκτερινή όραση δεν είναι καθοριστικής σημασίας. Ταυτόχρονα, θα βρει τη σκόπευση τη νύκτα με NVGs μια ιδίατερα δυσάρεστη υπόθεση. Η Lumus υπόσχεται να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα και προσδοκά σε επιτυχίες με αρκετές σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις, προφανώς συμπεριλαμβανομένων και των ισραηλινών.

Κατά τη διάρκεια της διακλαδικής, συμμαχικής άσκησης, Enterprise Challenge 2013, ο Αμερικανικός Στρατός παρουσίασε σε επιχειρησιακή χρήση το σύστημα DCGS-A (Distributed Common Ground System – Army). Η άσκηση επιτρέπει στον Αμερικανικό Στρατό, τις συμμαχικές δυνάμεις και τη βιομηχανία, να δοκιμάσουν και να “εξερευνήσουν” τις νέες τεχνολογίες, σε τακτικό περιβάλλον. Οι στρατιώτες επιχείρησαν με τον επίγειο τακτικό σταθμό του DCGS-A. Πρόκειται για τον τακτικό σταθμό επί οχήματος Humvee, μέσω του οποίου συλλέγονται πληροφορίες (κατάδειξη στόχων, γεωδαιτικά δεδομένα, ζωντανή εικόνα βίντεο κτλ) από διάφορα μέσα/πλατφόρμες, ακόμα κι εν κινήσει. Σε αυτήν την EC13, χρησιμοποιήθηκαν ειδικά γυαλιά 3D, στους φακούς των οποίων γινόταν η προβολή των πληροφοριών και της εικόνας βίντεο. Στην προκειμένη περίπτωση, η εικόνα ερχόταν απευθείας από ένα ΜΕA Gray Eagle.



http://defense3.com/

No comments :

Post a Comment