26/07/2013

Φορητές μπαταρίες…

Στις εξελιγμένες στρατιωτικές δυνάμεις, όπου δίνεται ξεχωριστή έμφαση στα συστήματα τηλεπικοινωνιών, διοίκησης κι ελέγχου, στα GPS, στα οπτικά νυχτερινής όρασης και σε άλλα τεχνολογικά προχωρημένα συστήματα, η μεταφερόμενη ενέργεια είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του σύγχρονου μαχητή. Οι μπαταρίες καθίστανται σε υλικό κρίσιμης σημασίας για την υπεροχή στο πεδίο της μάχης, αλλά το βάρος τους, το σχήμα και το μέγεθός τους παραμένει το “αιώνιο” πρόβλημα. Το εμπόδιο αυτό προσπαθεί να υπερκεράσει ο Αμερικανικός Στρατός μέσω των σύμμορφων μπαταριών που μπορούν να φορεθούν. Οι νέες μπαταρίες που αναπτύσσει θα είναι σύμμορφες, ελαστικές και θα μπορούν να ολοκληρώνονται στον αλεξίσφαιρο θώρακα ή την απλή εξάρτυση του στρατιώτη. Ουδεμία σχέση με τις κλασσικές κυλινδρικές ή παραλληλόγραμμες μπαταρίες, που εξείχαν από το σώμα, αλλάζοντας το κέντρο βάρος του και προκαλώντας μεγαλύτερη κόπωση. Η ανάπτυξη των νέων μπαταριών γίνεται από την US Army RDECOM (Research, Development and Engineering Command) και το Γραφείο Εξοπλισμού των Στρατιωτών.

Σε σύγκριση με τις ΒΑ-2590 και ΒΑ-5590, οι νέες μπαταρίες θα αφήνουν χώρο για να μεταφερθεί επιπλέον εξοπλισμός στο γιλέκο μάχης των στρατιωτών. Θα λειτουργούν ως κεντρικές μονάδες παροχής ισχύος. Δηλαδή, θα τροφοδοτούν με ρεύμα τα διάφορα ηλεκτρονικά των στρατιωτών ως κεντρική πηγή και όχι σε αναλογία μιας μπαταρίας ανά συσκευή. Ο δεύτερος παράγοντας που έπρεπε να λάβουν υπόψη τους οι μηχανικοί ήταν η αυτονομία. Στόχος είναι η μπαταρία να μπορεί να παρέχει ρεύμα για διάστημα 72 ωρών, με την απαιτούμενη ασφάλεια. Οι νέες συσκευές που χρησιμοποιούν οι “ψηφιακοί στρατιώτες” έχουν υψηλές καταναλώσεις, αφού συνεχώς στέλνουν και λαμβάνουν δεδομένα. Η δε χρήση τους γίνεται με τέτοιο ρυθμό, σε επιχειρησιακές συνθήκες, με αποτέλεσμα οι μπαταρίες να στεγνώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Φυσικά όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά αν δεν υπήρχαν οι κατάλληλες δομές με τη δυνατότητα χρηματοδότησης που έχουν στο πλαίσιο της έρευνας κι ανάπτυξης. Οργανισμοί που μπορούν να εκτελέσουν έρευνα κι ανάπτυξη υψηλότατου επιπέδου, οργανισμοί που έχουν δικά τους, αυτόνομα κονδύλια, και μπορούν να τα διαθέσουν όπως επιθυμούν (με την απαραίτητη αξιολόγηση της επένδυσης φυσικά) και συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ή πώληση της τεχνογνωσίας στον ιδιωτικό τομέα για εμπορική εκμετάλλευση.

Αυτές είναι επιγραμματικά οι δομές που απαιτούνται για μια ικανή αμυντική βιομηχανία. Σχεδόν πώληση μιας αμυντικής βιομηχανίας, με μηδενική έρευνα κι ανάπτυξη, με υποδομές αμφιβόλου νομικής υπόστασης, με τα ερευνητικά κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι ανεκμετάλλευτα και πολλά άλλα, είναι ελληνικές κομματικές πατέντες, από πολιτικούς και συμβούλους περιορισμένων ικανοτήτων στο συγκεκριμένο τομέα. Χωρίς τις σωστές δομές, όσες αποκρατικοποιήσεις κι αν γίνουν, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο και τα αίτια της αποτυχίας θα αναλάβουν να τα εξιχνιάσουν λαοπλάνοι και συνωμοσιολόγοι.

http://defense3.com/

No comments :

Post a Comment