24/06/2013

Ινδικό Σώμα Στρατού στα σύνορα με την Κίνα

Την αποδέσμευση πιστώσεων ύψους 12 δις δολαρίων ενέκρινε το Υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας με σκοπό τη συγκρότηση ενός ορειβατικού σώματος στρατού κρούσης δύναμης 90.000 ατόμων που θα αναπτυχθεί στην αμφισβητούμενη μεθόριο με την Κίνα. Η απόφαση του ινδικού υπουργείου Οικονομικών για την αποδέσμευση των σχετικών πιστώσεων καθυστέρησε περίπου ένα χρόνο αλλά ένα περιστατικό που συνέβη τα μέσα Απριλίου φαίνεται ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις απέβη καταλυτικό. Το συγκεκριμένο περιστατικό αφορούσε την εγκατάσταση ενός προκεχωρημένου φυλακίου σε βάθος 19 χλμ. από την μη επίσημα χαραγμένη ινδο-κινεζική μεθόριο των 4.057 χιλιομέτρων. Τελικά στις 6 Μαΐου η διμοιρία του Κινεζικού στρατού αποχώρησε από την υψομέτρου 3.000 μέτρων κοιλάδα Dapsang μετά από έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών και ανάπτυξη ισχυρών ινδικών δυνάμεων με εμφανή πρόθεση αντιπαράθεσης.

Μετά την αποδέσμευση των πιστώσεων επίκειται η υποβολή αιτήματος από το ινδικό υπουργείο Άμυνας προς την κυβερνητική επιτροπή για τη συγκρότηση του σώματος στρατού κρούσης το οποίο θα αποτελείται από δύο ορεινές μεραρχίες πεζικού, μία μεραρχία πυροβολικού και δύο ανεξάρτητες τεθωρακισμένες ταξιαρχίες. Η συγκρότηση του αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί σε βάθος δεκαετίας. Ας σημειωθεί ότι το 2012 για την κάλυψη της ινδο-κινεζικής μεθορίου συγκροτήθηκαν δύο ορεινές μεραρχίες πεζικού δύναμης 40.000 ατόμων. Το νέο σώμα στρατού κρούσης θα είναι το τέταρτο του Ινδικού Στρατού. Τα υπόλοιπα τρία (1ο, 2ο και 21ο) που αποτελούν την επιθετική δύναμη των χερσαίων δυνάμεων της χώρας είναι αναπτυγμένα στην βόρεια και κεντρική Ινδία αντιμετωπίζοντας το Πακιστάν. Κάθε ένα διαθέτει δύο ή τρεις μεραρχίες πεζικού, μία τεθωρακισμένη μεραρχία και ανεξάρτητες ταξιαρχίες μηχανοκίνητου πεζικού και μηχανικού. Πάντως πολλοί Ινδοί στρατιωτικοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για την πραγματική επιχειρησιακή ικανότητα του νέου μείζονος σχηματισμού καθώς το πρόγραμμα εξοπλισμού του Ινδικού Στρατού αντιμετωπίζει ήδη μεγάλες δυσχέρειες και καθυστερήσεις και οι νέες, πρόσθετες απαιτήσεις θα επιβαρύνουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.

http://www.defence-point.gr/news/?p=78893

ΣΧΕΤΙΚΑ:
ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΙΝΑΣ-ΙΝΔΙΑΣ «Δεν αποχωρούμε από το Λαντάκ» λέει το Πεκίνο Ενισχύει τις δυνάμεις του ο ινδικός Στρατός
Ιμαλάια: Αλεξιπτωτιστές του ινδικού Στρατού αναπτύχθηκαν εσπευσμένα στα σύνορα με Κίνα (βίντεο)
Ειδικές Δυνάμεις της Κίνας εισέβαλαν σε ινδικό έδαφος - Συγκρούσεις με τον ινδικό Στρατό
Για πρώτη φορά: Στον Ινδικό Ωκεανό πλέουν κινεζικά υποβρύχια εξοπλισμένα με βαλλιστικά βλήματα...

No comments :

Post a Comment