16/05/2013

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ επιτόκιο σε σχέση με τις γερμανικές

Στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και μέλος της ΚΕ της Δράσης, επιβεβαιώνεται και από την απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ Όλι Ρεν, ότι η μεγάλη απόκλιση των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων, που υπάρχει μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης (4,5 μονάδες μεγαλύτερο αυτό που πληρώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση με τις γερμανικές). Στο ερώτημα του Θ. Σκυλακάκη, «ποιά είναι τα επιτόκια χορηγήσεων των επιχειρηματικών δανείων στις επί μέρους χώρες της Ευρωζώνης, ποιά είναι η πορεία τους τα τελευταία πέντε χρόνια και ποιά αναμένεται ότι θα είναι στην επόμενη τριετία», ο Επίτροπος Όλι Ρεν απάντησε: «Τα επιτόκια των νέων δανείων προς επιχειρήσεις, διάρκειας έως ενός έτους, κυμαίνονται σήμερα από 2% στη Γερμανία και στη Γαλλία και σε 6,5% στην Ελλάδα. Η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης. Οι μελλοντικές τάσεις στα επιτόκια είναι δύσκολο να προβλεφθούν και ως εκ τούτου η Επιτροπή δεν προβαίνει σε προβλέψεις των εξελίξεων των επιτοκίων».

Με αφορμή την απάντηση του Επιτρόπου Olli Rehn, ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης έκανε την εξής δήλωση
«Αυτή η μεγάλη απόκλιση των επιτοκίων χορηγήσεων και το γεγονός ότι η Επιτροπή αρνείται να προβλέψει πότε θα μειωθούν, αποτελεί ένα τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πως με τέτοια απόκλιση να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες επιχειρήσει στις άλλες χώρες της ευρωζώνης; Οι επιπτώσεις στην αγορά είναι ακόμη πιο αρνητικές, όταν τα υψηλά επιτόκια επιβαρύνουν επιχειρήσεις, που ήδη έχουν σηκώσει το μεγάλο βάρος των μέτρων λιτότητας των χωρών τους, όπως συμβαίνει με τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ένα θέμα που δυστυχώς δεν τίθεται επαρκώς προς τους εταίρους μας, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες επιχειρηματικής ανάκαμψης, αλλά και των νέων θέσεων. Τέλος το θέμα της μείωσης της ψαλίδας των επιτοκίων δεν είναι απλώς ένα θέμα ορισμένων κρατών μελών αλλά είναι ένα θέμα που αφορά το σύνολο της ευρωζώνης, καθώς όσο διατηρείται αυτή η διαφορά, η ευρωζώνη δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ. ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ;;; ΑΣ ΡΩΤΗΣΕΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ Η ΕΜΜΕΣΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΟΤΕ ΙΣΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΠΛΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΝΩΣΗ. ΟΧΙ ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΑΝΟΗΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ...

Υ.Γ: ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ. ΑΡΑ ΕΙΤΕ ΜΕΤΡΑΝΕ ΛΑΘΟΣ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΕΙΤΕ ΜΕΤΡΑΝΕ ΛΑΘΟΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ (ΚΑΘΟΛΟΥ) ΣΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ, ΑΚΟΜΗ, ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΗΛΙΘΙΟΙ. ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ. Η ΤΙΜΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΙΟΤΙ ΕΠΙΔΡΑ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΛΗΘΩΡΑΣ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙΟ ΣΧΕΔΟΝ 3ΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ. ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΟΜΟΙΩΣ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΙΤΕ ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΠΟΤΕ ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΙΤΕ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ). ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ/ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΡΑ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΡΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ.... ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΑΡΧΗ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ.

No comments :

Post a Comment