30/05/2013

«Τα Σκόπια και η Ελλάδα κάθε μέρα είναι πιο κοντά σε λύση για το όνομα» - ΘΡΑΣΟΣ: Ομάδα διανοουμένων και Μητροπολίτης ζητούν την παύση των διαπραγματεύσεων για το όνομα

Ο υπουργός αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση του νοτιοσλαβικού κράτους, Φατμίρ Μπεσίμι, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους είπε ότι κάθε μέρα που περνά, τα Σκόπια και η Ελλάδα βρίσκονται πιο κοντά σε μία λύση. Ωστόσο, ο αλβανικής καταγωγής, υπουργός της Νοτιοσλαβίας αρνήθηκε να εικάσει αν στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα Σκόπια, ημερομηνία για έναρξη για διαπραγματεύσεις. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Φατμίρ Μπεσίμι, αρχίζει από σήμερα, διπλωματική επίθεση σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως στο Λονδίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο, Μαδρίτη και Δουβλίνο, σημειώνει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα.

Ομάδα διανοουμένων από το νοτιοσλαβικό κράτος απαιτεί την άμεση αναστολή των διαπραγματεύσεων για τη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα και την κατάθεση αίτησης, για την ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη με την ονομασία «Μακεδονία», γιατί σύμφωνα με αυτούς η κάθε αλλαγή στην ονομασία του κράτους θα καταργήσει και την έννοια του«μακεδονικού» λαού. «Η πίεση για αλλαγή του ονόματος μπορεί να χαρακτηριστεί ως τελευταία μορφή γενοκτονίας, επάνω στη φυσική, γλωσσική και θρησκευτική υπόσταση, που έχει επινοηθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, και βασίζεται στις παράνομες απαιτήσεις της Ελλάδας», αναφέρει το μανιφέστο που υπεγράφη από 50 διανοούμενους, καλλιτέχνες, καθηγητές, δικηγόρους και παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου. «Το όνομα είναι το αρχέτυπο της ψυχής του έθνους, η πηγή της συνολικής ταυτότητας του. Η αλλαγή του, έστω και με την προσθήκη ενός γράμματος ή θέτοντας ένα επίθετο σε αυτό, θα φέρει την καταστροφή και θα μετακινηθεί ο πληθυσμός ιστορικά, πολιτισμικά και ανθρωπολογικά», σύμφωνα με το μανιφέστο. «Είναι νόμιμη και αδιαμφισβήτητη φιλοδοξία της χώρας μας η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει γίνει κάμψη της σπονδυλικής στήλης και της απώλειας της αξιοπρέπειας μας. Εμείς ως έθνος είμαστε υπομονετικό και ανεκτικό, αλλά όλα έχουν τα όριά τους», γράφει το μανιφέστο. Το μανιφέστο μπορεί να υπογράψει ο καθένας στη χώρα, για να διαλαλήσουν στο κόσμο ότι στο έδαφος αυτό ζούνε «Μακεδόνες», οι οποίοι διαφωνούν με την αλλαγή του ονόματος του κράτους τους και δεν θα υποκύψουν σε πιέσεις, αναφέρει η συντονιστική επιτροπή του μανιφέστου που αποτελείται από: τον ποιητή Ευτύμ Κλετνίκοφ, τον συνθέτη και μαέστρο Ζάρπο Ζάπροφ, τον ιστορικό Στέφαν Βλάχοφ Μίσοφ, τον καθηγητή πανεπιστημίου Σλόμπονταν Πρέντζοφ κ.α.

Η διακήρυξη για το όνομα του κράτους, εν είδη μανιφέστου, που θα κοινοποιηθεί στην εγχώρια και διεθνή κοινότητα, μέσα σε κλίμα πίεσης για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας «έλαβε την υποστήριξη των κληρικών της Μητρόπολης Ποβαρντάρσκα, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Βαρντάρ, Αγκατανγκέλ (Αγαθάγγελο), ο στην επιστολή του επισημαίνει και τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για μια de facto αλλαγή της αρχαίας και μοναδικής ονομασίας της «Μακεδονίας μας» πρέπει να σταματήσουν αμέσως». «Η άποψή μας είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων για αλλαγή των θεμελιωδών στοιχείων μας, προφανώς ευνοεί μόνο την ελληνική εθνικιστική και ριζοσπαστική θέση. Οι διαπραγματεύσεις στην πραγματικότητα γίνονται για να αλλάξει η «μακεδονική» ταυτότητα και η «μακεδονική» γλώσσα, που θα οδηγήσει και στην αλλαγή της ονομασίας της «μακεδονικής» Ορθόδοξης Εκκλησίας» , γράφει η επιστολή που υπογράφεται από τον Μητροπολίτη Αγκατανγκέλ. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Ευρώπη είναι το λίκνο του πολιτισμού, της ελευθερίας, του πολιτισμού και των επιστημών και πρέπει να υιοθετήσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες. Συγχρόνως, όμως, η Ευρώπη αποτελεί στέγη της διεφθαρμένης γραφειοκρατίας, της πολιτικής υποκρισίας, της ανηθικότητας, αποτέλεσε στέγη στα εβραϊκά γκέτο και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», αναφέρει η γραπτή δήλωση, σημειώνει το δημοσίευμα της ‘Βέτσερ’.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment