23/05/2013

Οι Μινωίτες ήταν Ευρωπαίοι

Καθ’ όν χρόνο είχαν εδραιωθεί οι τέσσερις πρώτες δυναστείες στην Αίγυπτο, στην ευρωπαϊκή ήπειρο υπήρχε έντονη πολιτισμική δραστηριότητα η οποία βρίσκονταν σε μέγιστη ακμή. Οι Μινωίτες από την Κρήτη κυριαρχούσαν στην Μεσόγειο. Αλλά, από πού κατάγονταν αυτός ο λαός;

Ο αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς, ο οποίος ανάσκαψε το χώρο των μινωικών ανακτόρων στην Κρήτη, θεωρούσε ότι υπήρχε κοινός πολιτισμός με τους Αιγυπτίους, επειδή η δομή των ανακτόρων έμοιαζε με τους ναούς των Φαραώ. Ωστόσο, σήμερα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα νέων ερευνών που αποδεικνύουν ότι οι Μινωίτες δεν είχαν συγγένεια με τους Αιγυπτίους, αλλά ήταν εκατό τοις εκατό Ευρωπαίοι. Ερευνητική ομάδα του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Σταματογιαννόπουλο (Джорджем Стаматояннопулосом) σύγκρινε το Μιτοχονδριακό DNA των Μινωιτών, που έζησαν πριν από 4.000 χρόνια, με το DNA των σύγχρονων Ευρωπαίων.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό «Nature Communications». Διαπιστώθηκε ότι το γενετικό υλικό ήταν παρόμοιο με το κληρονομικό υλικό των σύγχρονων Ευρωπαίων, καθώς και εκείνων που ζούσαν στην Εποχή του Χαλκού. Με τους Αιγυπτίους δεν υπήρχε τίποτε κοινό. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι Μινωίτες ήταν οι πρόγονοι των ανατολιτών αγροτών που κατοικούσαν στην Ευρώπη πριν από 9.000 χρόνια. Αλλά γιατί η τέχνη και η αρχιτεκτονική του μινωικού πολιτισμού θυμίζει τον πολιτισμό της Αιγύπτου; Προφανώς, οι δύο πολιτισμοί ήρθαν σε μια ζωντανή ανταλλαγή. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Μινωίτες αγαπούσαν τα θαλάσσια ταξίδια, οι ερευνητές προτείνουν ότι τα πλοία τους κατά πάσα πιθανότητα ελλιμένιζαν και στους αιγυπτιακούς λιμένες, γράφει το ρωσικό κείμενο (φωτό).

©mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΑΦΕΛΕΣ ΑΡΘΡΟ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΑΥΓΥΠΤΙΟΙ (ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ Η ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ), ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ (ΟΧΙ ΟΙ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟΙ ΣΗΜΙΤΟΦΟΙΝΙΚΕΣ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΥΜΕΡΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΗΤΑΝ ΠΕΛΑΣΓΙΚΑ ΦΥΛΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΤΟΠΟ ΑΡΧΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΝ ΑΙΓΗΙΔΑ.

ΣΧΕΤΙΚΟ:  http://isxys.blogspot.com/2013/05/h-e_16.html

No comments :

Post a Comment