12/04/2013

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ Mıchael Lotem: ΦΙΛΙΚΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

- "Η Κύπρος είναι η φιλικότερη προς το Ισραήλ χώρα της ΕΕ." 
- "Κατά την άποψη μου η Τουρκία είναι μια πολύ καλή επιλογή για την μεταφορά του ισραηλινού αερίου. Η μεταφορά του ισραηλινού αερίου στην Ευρώπη δια μέσου της Τουρκίας είναι η πιο καλή επιλογή από οικονομική άποψη. Μιλάμε για έναν αγωγό Ισραήλ – Τουρκίας. Αυτή η επιλογή είναι προς όφελος της Τουρκίας και του Ισραήλ. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια για την επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων. Η περιοχή έχει ανάγκη κάτι τέτοιο. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τουλάχιστον για ένα σύνολο αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα μας επιτρέψει να εκμεταλλευτούμε όχι μόνο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και να δημιουργήσει ένα άλλο πολιτικό περιβάλλον"

Αυτά δήλωσε από το βήμα του 12ου Τουρκικού Συνεδρίου για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο (TUROGE) ο ειδικός απεσταλμένος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ενέργειας, πρέσβης κ. Mıchael Lotem και τα κατέγραψε η αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα Hurrıyet Daıly News

Ακόμα αναφέρθηκε στον πετρελαιαγωγό BTC, Baku-Tbilisi-Ceyhan, Τουρκίας, που μεταφέρει αργό πετρέλαιο σε 1.760 χλμ. από το Μπακού στο Τσεϊχάν της Τουρκίας. Ο ίδιος τον περιγράφει ως "ένα αξιόλογο παράδειγμα του πώς ένα έργο ενέργειας μπορεί να ξεκινήσει γεωπολιτική". Οι τελευταίες πληροφορίες από την Άγκυρα δείχνουν ότι η Τουρκία και η Ισραήλ αναζητούν ευκαιρίες και περιθώρια για συνεργασία στο ενεργειακό πεδίο. Στα πλαίσια της ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας–Ισραήλ, η ισραηλινή κυβέρνηση προσεγγίζει την Άγκυρα με μια δελεαστική πρόταση μεταφοράς του δικού του αερίου στις δυτικές αγορές δια μέσου της Τουρκίας. Πάντως όπως έγραψε η Hurrıyet Daıly News στην ομιλία του ο πρέσβης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο μεταφοράς του φυσικού αερίου δια μέσου της Κύπρου.

http://www.onalert.gr/stories/israel-fili-mas-i-kypros-alla-o-agogos-tha-perasei-apo-tourkia

No comments :

Post a Comment