19/03/2013

FORBES: "Ούτε στην L.Brothers τέτοια... τσαπατσουλιά"! - Financial Times: Επικίνδυνη απόφαση για την εγγύηση των καταθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Καταστροφική θεωρεί το περιοδικό Forbes την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, και  επισημαίνει ότι το μόνο που κατάφερε το γκρουπ των Ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν να καταστρέψει την εγγύηση των καταθέσεων η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της τραπεζικής σταθερότητας, ενώ χαρακτηρίζει το «κούρεμα» στις καταθέσεις «ίσως την πιο ανεύθυνη απόφαση στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας, στον αναπτυγμένο κόσμο, από την δεκαετία του 1930». τη Συγκρίνει την απόφαση του Eurogroup επισημαίνοντας τον ηγετικό ρόλο σε αυτό με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2009 και την βεβιασμένη απόφαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: ««Τουλάχιστον ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χανκ Πόλσον που χειρίστηκε την υπόθεση της Lehman Brothers το 2009 είχε μια δικαιολογία. Πανικοβλημένος από την ταχύτητα της κατάρρευσης της Lehman, δεν είχε χρόνο για δεύτερες σκέψεις. Κάτι που δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για το- υπό γερμανική ηγεσία- γκρουπ των Ευρωπαίων αξιωματούχων που σχεδίασαν το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, το οποίο συμφωνήθηκε αυτό το σαββατοκύριακο». Τέλος, το περιοδικό αναφέρει ότι η απόφαση του Eurogroup εγείρει ερωτήματα για την εγγύηση των καταθέσεων σε όλα την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιφέρει κρίση ρευστότητας, καθώς όπως υποστηρίζει το Forbes «ενθαρρύνει τις μαζικές αναλήψεις όχι μόνο σε χώρες με σοβαρά προβλήματα, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αλλά ακόμη και στην Ιταλία και την Γαλλία».

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα  Financial Times, παρά το γεγονός ότι θεωρεί νόμιμη την απόφαση αυτή, προσθέτει ότι πρόκειται για «προδοσία» για εκείνους που έχουν να χάσουν τα περισσότερα και τα λιγότερα για να λογοδοτήσουν. «Αντιμέτωποι με ένα κράτος-μέλος που βυθιζόταν, αντί να ρίξουν στην Κύπρο σωσίβιο, οι ηγέτες της ευρωζώνης πέρασαν μια μυλόπετρα γύρω από το λαιμό της» γράφουν χαρακτηριστικά οι Financial Times τονίζοντας ότι εκεί που η ευρωζώνη έδειχνε να έχει μπει σε μια σωστή τροχιά, επέστρεψε στις παλιές της αυταρχικές συνήθειες. Υπογραμμίζει, παράλληλα, το γεγονός ότι η παράκαμψη του νομικού καθεστώτος για νομικές διεκδικήσεις από την πλευρά των χρεοκοπημένων οφειλετών πλήττει ουσιαστικά τους απλούς καταθέτες ωφελώντας εκείνους που έχουν περίπλοκες επενδύσεις. Εναλλακτικά, υποστηρίζει η εφημερίδα, θα έπρεπε να είχε επιβληθεί ζημία σε μεγαλύτερο ποσοστό για τους μεγαλοκαταθέτες, ενώ επισημαίνει ότι η απόφαση ουσιαστικά τορπιλίζει τα σχέδια της ευρωζώνης για μία τραπεζική ένωση και ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα εγγυήσεων για τις καταθέσεις. «Οι ηγέτες μόλις έριξαν λάδι στη φωτιά» καταλήγει το άρθρο των Financial Times τονίζοντας το πολιτικό ρίσκο που κρύβει η απόφαση αυτή, καθώς η ήπια μεταχείριση των μεγαλοεπενδυτών γίνεται όλο και πιο εκνευριστική για τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments :

Post a Comment