13/03/2013

Οι οπλοβομβίδες του Ελληνικού Στρατού

Γενικά, οι οπλοβομβίδες είναι αντιαρματικό όπλο απλής κατασκευής και χρήσης που χρησιμοποιείται για την προσβολή αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και γενικά «σκληρών στόχων». Σε ότι αφορά τα άρματα μάχης και ιδιαίτερα τα πιο σύγχρονα η αποτελεσματικότητα τους είναι πλέον πολύ μικρή, παρόλα αυτά όμως συνεχίζουν να έχουν χρησιμότητα στο πεδίο της μάχης. Αν και όπως αναφέρθηκε η χρήση των οπλοβομβίδων είναι απλή, και το ίδιο ισχύει και για τη διαδικασία σκόπευσης, εν τούτοις απαιτεί εκπαίδευση και ψυχραιμία καθώς βάλλεται όταν ο στόχος βρίσκεται σε μικρή απόσταση (περί τα 100 μέτρα). Βασικά πρόκειται για μία βομβίδα κοίλου γεμίσματος (το χαρακτηριστικό που προσδίδει τη διατρητική ικανότητα) η οποία βάλλεται με τη χρήση του ατομικού τυφεκίου, αφού τοποθετηθεί ειδικός προσαρμοστήρας, για να αυξηθεί το βεληνεκές της σε σχέση με τη ρίψη δια χειρός.

Στην περίπτωση του Ελληνικού Στρατού οι εν χρήσει οπλοβομβίδες προσαρμόζονται στο φλογοκρύπτη του τυφεκίου H&K G3A3 και εκτοξεύονται με τη χρήση ειδικού ενισχυμένου άσφαιρου φυσιγγίου. Επειδή όμως η ανάκρουση του ενισχυμένου φυσιγγίου είναι ισχυρή, ο σκοπευτής εδράζει το κοντάκιο στο έδαφος και στηρίζει το όπλο με τα δύο του χέρια (δες συνημμένη φωτογραφία από το 1944, όπου παρουσιάζεται η βολή με τυφέκιο M1 Garand). Σήμερα ο Ελληνικός Στρατός διατηρεί σε χρήση δύο τύπους οπολοβομβίδων, την αμερικανική M31 HEAT (High-Explosive Anti-Tank) και τη γερμανική DM22A1, που διατίθενται σε μεγάλο αριθμό ανά ομάδα πεζικού.
- Η αμερικανική M31 HEAT (στη φωτογραφία προσαρμοσμένη στο τυφέκιο M14), που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1950, είναι σταθεροποιούμενη δια πτερυγίων, ολικού βάρους 709 γραμμαρίων και μήκους 430 χιλιοστών και φέρει κοίλο γέμισμα βάρους 254 γραμμαρίων που της προσδίδει διατρητική ικανότητα περί τα 100 χιλιοστά ομογενοποιημένου χάλυβα (RHA). Το μέγιστο βεληνεκές της ανέρχεται σε 185-200 μέτρα αλλά στην πράξη το δραστικό ανέρχεται σε περίπου 100 μέτρα.
- Η γερμανική DM22A1 διαθέτει επίσης κοίλο γέμισμα και παρόμοια διατρητική ικανότητα. Φέρει απλό σκοπευτικό με τρείς κλίμακες αποστάσεων στα 50, 75 και 100 μέτρα.

http://www.defence-point.gr/news/?p=71275

No comments :

Post a Comment